Η Βόρειος Ιρλανδία αντεπιτίθεται!

Η Βόρειος Ιρλανδία αντεπιτίθεται!

bet365

Πείσμα, δύναμη, δίψα για διάκριση και... Λάφερτι, Ντέιβις, Ο' Νιλ, οι λόγοι που η Βόρειος Ιρλανδία έγραψε ιστορία! Από τον εφιάλτη του 2003 στο θαύμα του 2015!

Καρλ Φράμπτον, Ρόρι ΜακΙλρόι και... Εθνική Ποδοσφαίρου! Η ομάδα του Μάικλ Ο'Νιλ έγραψε τη δική της ποδοσφαιρική ιστορία με την πρόκρισή της στα τελικά του Euro. Kι αν τη συγκρίνουμε με τις παραπάνω τεράστιες αθλητικές προσωπικότητες, πιστέψτε μας δεν είναι υπερβολή! Αλλωστε, ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του Box ξύπνησε το Μπέλφαστ με τους πανηγυρισμούς του στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC, υποστηρίζοντας πως η παρουσία της χώρας στη Γαλλία είναι το μεγαλύτερο αθλητικό επίτευγμα για την χώρα των τελευταίων δεκαετιών!

Η ομάδα του Ο'Νιλ ήρθε από το πουθενά και τρέλανε την Ευρώπη. Τι και αν βρισκόταν στα τελευταία γκρουπ δυναμικότητας με Κύπρο, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Σκόπια, Λιθουανία, Ισλανδία, κατάφερε να γίνει από τις πρώτες που ουσιαστικά σφράγισε τη συμμετοχή της στα γήπεδα της Γαλλίας. Μια χώρα με πληθυσμό πέντε φορές μικρότερο από το Λονδίνο έμαθε πλέον να ζει σε τρελούς ρυθμούς. Πως χαρακτηρίζεται; Μοναδικό! Πως το πέτυχε αυτό; Ο δεσμός του Ο' Νιλ με τους παίκτες, η στήριξη της Ομοσπονδίας, η αγάπη των φιλάθλων είναι οι λόγοι της απίστευτης επιτυχίας. Ενα στέρεο οικοδόμημα που είδε τους καρπούς της επιτυχίας να ανθίζουν στο Γ. Καραϊσκάκης. Ναι, ένα χρόνο πριν, όταν κέρδιζε 2-0 και έδειχνε ικανή για το θαύμα!

Δώδεκα μήνες αργότερα κέρδισε την ομάδα του Τσάνα και στο Μπέλφαστ σφραγίζοντας το εισιτήριο για το Εuro 2016! Οι φίλοι της πάντως δεν ξεχνούν τη δική μας Εθνική και ο λόγος δεν είναι οι δυο φετινές νίκες!

Πριν 11 χρόνια οι Βορειοιρλανδοί έφταναν στον πάτο!Πιο κάτω δεν υπήρχε... Στις 11 Οκτωβρίου του 2003 και στο γήπεδο της Λεωφόρου αναζητούσαν... ένα γκολ για να βάλουν τέλος σε εφιαλτικό ρεκόρ, καθώς σε οχτώ ματς των προκριματικών δεν είχαν σκοράρει. Η Ελλάδα νίκησε 1-0 και ο Νικοπολίδης φρόντισε να τους... διαλύσει ψυχολογικά! Πόσο χειρότερα να πάνε τα πράγματα... Οι Βορειοιρλανδοί είδαν μια μικρή χώρα να κατακτά το Euro 2004 και τους ίδιους να μην έχουν νίκη σε 16 ματς!

Οταν ο Ντέιβιντ Χίλι σκόραρε στο φιλικό με τη Νορβηγία (1-4), οι φίλαθλοι της πανηγύρισαν, αφού τα 1298 λεπτά χωρίς τέρμα ήταν πολλά! Αυτό που πετύχαινε ο έμπειρος φορ ήταν ένα βήμα προς τον σωστό δρόμο! Η Ομοσπονδία αποφάσισε να δώσει τα κλειδιά σε ειδικούς, να ενισχύσει τις Ακαδημίες και φυσικά να δέσει ακόμα περισσότερο την ομάδα με περισσότερες συγκεντρώσει. Το 2005 ο Χίλι ήταν ξανά ο σκόρερ σε μια μοναδική νίκη επί της Αγγλίας για τα προκριματικά του Euro, το 2006 ο ίδιος παίκτης πετύχαινε χατ τρικ σε μια απίστευτη επιτυχία κόντρα στην Ισπανία (3-2). Το τρίτο βήμα έγινε με τη Σουηδία πάλι εντός έδρας (2-1).

Πάντως, η αστάθεια ήταν ανασταλτικός παράγοντας για την επιτυχία και άτυχα αποτελέσματα με ομάδες όπως το Λουξεμβούργο σκορπούσαν κατήφεια! Η πρόσληψη του Μάικλ Ο'Νιλ στον πάγκο της ήταν η αρχή για την αναρρίχηση στην κορυφή! Τι και αν η ομάδα συμπλήρωσε 20 (!!!) φιλικά χωρίς νίκη, εντούτοις απέδειξε πως είναι για τα δύσκολα κι εκεί έδειξε χαρακτήρα.

Ο δεσμός του κόουτς με τους παίκτες είναι δυνατός, η εμπιστοσύνη της Ομοσπονδίας δεν κλονίστηκε σε κακές βραδιές, ενώ το κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο Λάφερτι! Ενας Ιρλανδός χωρίς κανόνες, με τον Τζαμπαρίνι να τον χαρακτηρίζει «ανεξέλεγκτο γυναικά». Ο 28χρονος φορ πέτυχε 11 γκολ στην Παλέρμο, αλλά το περίεργο αφεντικό του συλλόγου δεν μπόρεσε να αντέξει τα... τερτίπια του. Βέβαια, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί τον αποθεώνει για τα ποδοσφαιρικά του χαρακτηριστικά «Εντός γηπέδου είναι εξαιρετικός, είναι ο παίκτης που δίνει περισσότερα από αυτά που μπορεί».

Η χρυσή γενιά!

Χρυσή γενιά δεν είναι μόνο των Ουαλών, χαρακτηρίζεται κι αυτή των Βορειοιρλανδών! Ο Λάφερτι των 7 τερμάτων έδωσε τεράστιες λύσεις, αλλά ο μαέστρος αυτής της ομάδας δεν είναι άλλος από τον Στίβεν Ντέιβις της Σαουθάμπτον. Απίστευτες ικανότητες, θάρρος και εξαιρετική τεχνική κατάρτιση! Ο αρχηγός της ομάδας την τελευταία επταετία και ο ηγέτης της!

Κανείς δεν ονειρεύτηκε το Euro, ο Ο'Νιλ τόνιζε πως μια 3η θέση θα είναι φανταστική, όμως ο 46χρονος ήξερε πως έχει σύνολο ικανό για την τεράστια έκπληξη! Τζος Μαγκένις, Κρεγκ Κάτκαρτ, Ολιβερ Νόργουντ, Νίαλ ΜακΓκιν και Στούαρτ Ντάλας μπορεί να μην... αναγνωρίζονται στους δρόμους του Μπέλφαστ, αλλά στο γήπεδο έδειξαν τι είναι ικανοί να κάνουν. Αλήθεια, πόσοι δεν έχουν μπερδευτεί με τον κόουτς! Αλλος ο Μάρτιν Ο' Νιλ κι άλλος ο Μάικλ Ο' Νιλ, ναι, ο τελευταίος που τόνισε πως θα ζητήσει συμβουλές από τον Ρόι Χόντγκσον για την προετοιμασία της ομάδας, αλλά και το πως θα την παρουσία στη διοργάνωση.

Σκεφτείτε πόσες μικρές θα βρεθούν φέτος στο Euro, ομάδες με διαφορετικά χαρακτηριστικά! Οι Ισλανδοί έχουν τρελή φυσική κατάσταση, οι Αλβανοί δύναμη, οι Ουαλοί team spirit, όμως οι Βορειοιρλανδοί έχουν όλο το πακέτο μαζί με δίψα για διάκριση, πείσμα και πάθος! Λαός που έμεινε όρθιος σε δύσκολες καταστάσεις, παίκτες που έμαθαν μπάλα στις μικρές κατηγορίες της Αγγλίας. Η Βόρειος Ιρλανδία αντεπιτίθεται!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Πολύδωρος Παπαδόπουλος
Πολύδωρος Παπαδόπουλος

Tα χρόνια που πέρασαν λένε πως δεν γυρίζουν πίσω, έλα όμως που γυρίζουν, αρκεί να υπάρχει η ιδανική παρέα. Σε αυτή εδώ το «μαγαζί» έχουμε ήδη ζήσει 15 τελικούς τελικούς Champions League, τέσσερα Μουντιάλ, τρία Euro, μα καθημερινά ανασύρουμε αναμνήσεις που μένουν καλά χωμένες στη σωστή θέση του μυαλού μας, αυτή που λατρεύει το ποδόσφαιρο, παθιάζεται μαζί του. Από το 2008 κι έπειτα λατρεύουμε να γράφουμε για μπάλα εκτός συνόρων, από την Ιταλία και την Αγγλία μέχρι τη Ζάμπια και την Αργεντινή. Και κάθε φορά, λοιπόν, που νιώθουμε νοσταλγία για τα περασμένα, κλικάρουμε Gazzetta.gr για να ταξιδέψουμε σε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού...