Σαμ Άλαρνταϊς: Συνώνυμο της παραμονής

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Σαμ Άλαρνταϊς: Συνώνυμο της παραμονής

bet365

Ο Σαμ Άλαρνταϊς αναλαμβάνει μια ακόμα αποστολή... αυτοκτονίας στη Σάντερλαντ και ο Θάνος Σαρρής γράφει για την παράδοσή και τις δυσκολίες στο «Stadium of Light».

Χρειάστηκαν αρκετές προσπάθειες για να πειστεί Ο Ντικ Άντβοκαατ το καλοκαίρι να μείνει στο τιμόνι της Σάντερλαντ. Ο Ολλανδός ήταν εκείνος που πέρυσι ανέλαβε, όταν η ομάδα όδευε με μαθηματική ακρίβεια προς τον υποβιβασμό, να την κρατήσει στην κατηγορία. Και τα κατάφερε. Ήταν η τρίτη συνεχόμενη σεζόν που οι «Μαύρες Γάτες» γλιτώνουν τελευταία στιγμή. Η παραμονή του πολύπειρου Ολλανδού ήταν μια κίνηση σε αναζήτηση σταθερότητας, προκειμένου να μπει ο σύλλογος σε μια διαφορετική πορεία και να μην ψάχνεται με αποστολές-καμικάζι της τελευταίας στιγμής για την αποφυγή της Championship.

Τα πράγματα όμως ήταν διαφορετικά, καθώς η πίεση από τις πρώτες αγωνιστικές έγινε αφόρητη. Λίγο μετά την επισημοποίηση της αλλαγής στην τεχνική ηγεσία, πηγή κοντά στον Άντβοκαατ είπε στη Μirror ότι ο Αμερικανός ιδιοκτήτης του είχε υποσχεθεί σημαντική ενίσχυση με βάση τις δικές του προτάσεις. Αυτό δεν έγινε ποτέ. «Η Τότεναμ αγόρασε τον Κορεάτη Σον για 22 εκατομμύρια λίρες, περισσότερα από όσα ξοδέψαμε εμείς για οκτώ παίκτες. Έγινε ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να κλείσουν το χάσμα και εγώ δεν μπορούσα να δουλέψω κάτω από αυτές τις συνθήκες», δήλωσε ο Ολλανδός. Ο Έλις Σορτ υποσχέθηκε στον διάδοχό του χρήματα για μεταγραφές τον Ιανουάριο, υποστηρίζοντας πως ο Σαμ Άλαρνταϊς, ο οποίος ως παίκτης έχει φορέσει το περιβραχιόνιο της Σάντερλαντ, ήταν η πρώτη επιλογή.

Ο Big Sam, μολονότι δεν είναι γνωστός για το θεαματικό ποδόσφαιρο των ομάδων του, αποτελεί συνώνυμο της ουσίας και της παραμονής, αφού ποτέ δεν έχει υποβιβαστεί. Ανέλαβε την Μπόλτον το 1999 και την ανέβασε στην Premier το 2001. Τις τελευταίες του τέσσερις σεζόν τερμάτισε στην πρώτη οκτάδα και από το 2007 που έφυγε οι Γουόντερερς πήραν την κάτω βόλτα. Στη Νιούκαστλ έμεινε για λίγους μήνες, αφήνοντά την 11η. Την επόμενη χρονιά υποβιβάστηκε. Στα δύο χρόνια του στη Μπλάκμπερν έφερε σταθερότητα και μετά την αποχώρησή του άρχισε η κατάρρευση και ο συνακόλουθος υποβιβασμός. Όταν ανέλαβε τα «Ρόδα» είχαν 13 πόντους σε 17 ματς. Σώθηκαν πριν από τον Μάιο.

Τελευταίο του έργο η Γουέστ Χαμ, όπου την ανέβασε στην Premier League την πρώτη του σεζόν και από τότε, μέχρι και τον Μάιο του 2015 που αντικαταστάθηκε, δεν κοίταξε ποτέ πίσω. Τα «Σφυριά» έχοντας σταθεροποιηθεί στην μεγάλη κατηγορία και αυξάνοντας σταδιακά το status τους, άλλαξαν προπονητή για να αλλάξουν και αγωνιστικό στιλ, ενόψει και της μετακόμισής τους στη Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου. Ο Μουρίνιο τον έχει κατηγορήσει για ποδόσφαιρο από τον 19ο αιώνα. Οι Βενγκέρ και Μπενίτεθ έχουν σνομπάρει την προσέγγισή του. Κανείς όμως δεν παραγνωρίζει την προσφορά του.

Τι μπορεί να προσφέρει στην Σάντερλαντ; Σύμφωνα με τον Ίαν Χέντον, νυν προπονητή της Λέιτον Όριεντ και πρώην βοηθό του στη Γουέστ Χαμ: «Ο Σαμ θα φέρει οργάνωση και χωρίς αμφιβολία σταθερότητα. Είναι γνωστός για τις καλές προετοιμασίες τους και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει έτσι. Το ρεκόρ του μιλάει από μόνο του. Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά». Φυσικά, η δουλειά σε μια ομάδα με μόλις τρεις πόντους στις οκτώ πρώτες αγωνιστικές, χωρίς ακόμα να έχει πάρει νίκη, δεν θα είναι εύκολη.

Ο 60χρονος manager το γνωρίζει καλά. «Δεν θέλω να ακουστώ αρνητικός, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να καταλάβουμε ότι δεν γίνεται να γυρίσουμε την κατάσταση αμέσως», είπε. Ξέρει όμως πως να αλλάζει την ψυχολογία, να φτιάχνει άμυνες με περίσσια συνοχή και σκληράδα, να προσεγγίζει με 100% ρεαλιστικό τρόπο της ομάδες του χωρίς να τον νοιάζει αν θα τσαλακωθεί το image του με τακτικές του τύπου «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Μπορεί να εμφυσήσει πειθαρχία, οργάνωση και την αμυντική σταθερότητα που οι «Μαύρες Γάτες» χρειάζονται απεγνωσμένα, έτσι ώστε να ανασυρθούν από τον πάτο. Το πρώτο του ματς, στο «Hawthorns» με την Γουέστ Μπρομ δείχνει ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς στη συνέχεια ακολουθεί στο Tyne and Wear Derby με τη Νιούκαστλ και η μάχη με την Έβερτον στο Λίβερπουλ.

Ο Big Sam έμεινε για λίγο καιρό μακριά από το ποδόσφαιρο, όπως ο ίδιος είχε ζητήσει και επιστρέφει για μια ακόμα μεγάλη πρόκληση. Δήλωσε πεπεισμένος από τις φιλοδοξίες του Έλις, γι' αυτό και υπέγραψε διετές συμβόλαιο. Στις δηλώσεις τους κυριαρχεί μία λέξη: «Σταθερότητα». Για να επιτευχθεί χρειάζεται όμως και η διοίκηση να μείνει πιστή στις επιταγές της και σε όσα ζητήσει ο προπονητής.

Η αλλαγή πλεύσης, μετά την πρόσληψη ενός «κανονικού» manager μετά τους Πογιέτ, Ντι Κάνιο και Άντβοκαατ που ήταν head coaches με άλλα στελέχη να τους πλαισιώνουν, είναι ένα πρώτο σημάδι ότι μαθαίνει από τα λάθη της. Ο Σορτ του υποσχέθηκε χρήματα και αυτονομία. Του δίνει τα κλειδιά. Και ο Big Sam δείχνει έτοιμος για μια ακόμα μεγάλη απόδραση...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.