Eriksen: The last artist

Eriksen: The last artist

Eriksen: The last artist

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τον Κρίστιαν Ερικσεν, ο οποίος εξελίσσεται στον κορυφαίο dead-ball-specialist αυτή τη στιγμή στην Premier League.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι σε μία εποχή που το physical game κερδίζει όλο και περισσότερους πόντους, οι αρτίστες του ποδοσφαίρου ξεχωρίζουν από την τεχνική τους. Ενας από αυτούς είναι ο μέσος της Τότεναμ, Κρίστιαν Ερικσεν. Ο Δανός είχε 3 ασίστ μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου όταν υπέστη τραυματισμό στο γόνατο και έμεινε εκτός για έναν μήνα. Επέστρεψε τελικά για τον εκτός έδρας αγώνα με την Σουόνσι και με δύο εκτελέσεις φάουλ βοήθησε τους Spurs να πάρουν 2-2 στο Liberty.

«Αν είναι ο καλύτερος; Δεν ξέρω» είπε ο keeper των Swans, Λούκας Φαμπιάνσκι, ο οποίος βρέθηκε wrong footed στην πρώτη εκτέλεση. «Θα πω μόνο ότι είναι ο πρώτος που βάζει δύο φάουλ σε μένα! Οπότε αυτό μάλλον απαντά στην ερώτηση. Δεν περνά απλά τη μπάλα πάνω από το τείχος αλλά βάζει και μεγάλη ένταση στο σουτ. Τον ανέλυσα πριν τον αγώνα. Παρακολούθησα το φάουλ του κόντρα στην Μάντσεστερ Σίτι όταν βρήκ τη συμβολή και στη συνέχεια ο Χάρι Κέιν σκόραρε. Ηξερα τι να περιμένω, όμως και πάλι έχασα τη μπάλα».

Οπως ήταν φυσιολογικό, τα φώτα έπεσαν πάνω στον 23χρονο ο οποίος αποκάλυψε ότι η μελέτη στις εκτελέσεις του Πίρλο είναι το μυστικό της επιτυχίας. «Εχω παρακολουθήσει τα φάουλ του Πίρλο, το κάνει να φαίνεται πολύ εύκολο. Οταν βρίσκεται πάνω από τη μπάλα ξέρει τι να κάνει. Ο καθένας έχει διαφορετικό τρόπο που εκτελεί. Ξέρω ότι έχω τον δικό μου και πάει καλά.

Ο Ερικσεν τόνισε ότι τα δύο μαζεμένα γκολ ήρθαν χωρίς να έχει καν προπονηθεί. «Εξασκούμαι εδώ και πολλά χρόνια όμως δεν είχα κάνει κάτι από τότε που τραυματίστηκα. Νομίζω ότι η προπόνησή μου είναι μέσα στους αγώνες αφού κερδίζουμε πολλά φάουλ. Ομως γνωρίζω το συναίσθημα που έχω όταν παίρνω τη μπάλα και σκοράρω. Είχα πάντα καλό σουτ και εκτελούσα φάουλ. Στον Αγιαξ τα χτυπούσα μόνο στο τελευταίο κομμάτι της θητείας μου αλλά αυτό συνέβη μετά από πολλή δουλειά στην προπόνηση».

Τα τελευταία 6 γκολ του Ερικσεν έχουν προέλθει όλα από φάουλ και μόνο ο Σεμπάστιαν Λάρσον της Σάντερλαντ έχει μεγαλύτερο σερί (7). Ο διεθνής χαφ έχει 6/40 εύστοχες εκτελέσεις από τότε που έγινε κάτοικος PL -τον Σεπτέμβριο του 2013- και από παίκτες που έχουν 10+ φάουλ σε αυτό το διάστημα, μόλις τέσσερις έχουν καλύτερο ποσοστό επιτυχίας (Χουάν Μάτα 20%, Στίβεν Τζέραρντ 18.7%, Γιάγια Τουρέ 16.7%, Οσκαρ 15.4%).

Μπορεί να μην βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας με την αποτελεσματικότητα, όμως από τότε που πάτησε το πόδι του στο Νησί έχει βάλει τα περισσότερα φάουλ, με τους Τζέραρντ, Μάτα, Μιραλάς, Ρούνεϊ, Σουάρες να είναι όλοι στα 3. Ακόμα πάντως έχει πολύ δρόμο μπροστά του αν θέλει να γίνει ο Νο1 ever επί των ημερών της Premier League, αφού Μπέκαμ (15), Ανρί (12), Τζόλα (12), Λάρσον (11), Ρομπέρ (11), Ρονάλντο (11), Πέντερσεν (10) έχουν φτάσει σε διψήφιο αριθμό.

«Είναι εκπληκτικός. Κάθε φορά που παίρνει τη μπάλα για φάουλ, ξέρουμε ότι έχουμε πιθανότητες, είναι ένα σπουδαίο όπλο. Δεν μπόρω να θυμηθώ κάποιον καλύτερο αυτή τη στιγμή στην Αγγλία, πρέπει να είναι ο κορυφαίος. Μακάρι να μου μάθαινε κι εμένα να εκτελώ έτσι» έχει πει ο συμπαίκτης του στην Τότεναμ, Ερικ Ντάιερ.

Follow me: George_Kontogeorgis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης