Στη δίνη της μετριότητας

Λευτέρης Ντανοβασίλης Λευτέρης Ντανοβασίλης
Στη δίνη της μετριότητας

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το τελευταίο και χωρίς νίκη Αννόβερο, τις ευθύνες του Κιντ και τη λάθος επιλογή του Φρόντσεκ.

Οι οπαδοί περίμεναν μέχρι το τέλος. Είχαν ακόμα πίστη σε ένα μικρό θαύμα, όμως το γκολ του Μαξίμ έσβησε κάθε ελπίδα. Μετά από 6 αγωνιστικές το Αννόβερο βρίσκεται στον πάτο με μόλις 1 βαθμό και, φυσικά, καμία νίκη. Το ξέσπασμα ήταν αναμενόμενο. Το «Frontzeck raus» ακούστηκε στην HDI-Arena και συνδυάστηκε με το «Kind muss weg» από τη Nordkurve.

Για όσους αναρωτιέστε τι σημαίνουν, δεν είναι δύσκολο να το καταλάβετε μετά το καταστροφικό ξεκίνημα στη σεζόν και την εντός έδρας ήττα από μία ομάδα άμεσο ανταγωνιστή, που επίσης βρισκόταν στο ναδίρ και χωρίς τρίποντο: τη Στουτγκάρδη, που πήρε μεγάλη και δίκαιη νίκη με 3-1. Αποδέκτες ο προπονητής, που για πρώτη φορά έχασε την εμπιστοσύνη τους, και ο πρόεδρος.

«Καταλαβαίνω τους οπαδούς. Η κατάσταση είναι δύσκολη, όμως θα πρέπει να σηκώσουμε το κεφάλι και να αντεπεξέλθουμε στις συνθήκες», τόνισε ο Φρόντσεκ, που ναι μεν έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης, όχι όμως και το μεγαλύτερο. Τον περασμένο Απρίλιο πήγε στο Αννόβερο σε συνθήκες επιβίωσης και έγινε ο σωτήρας. Φέτος, όμως, έπρεπε να γίνει ο αρχιτέκτονας του μέλλοντος. Ένας προπονητής της στιγμής, όμως, σπάνια εξελίσσεται σε προσωποποίηση της επόμενης μέρας. Και ο Κιντ αποφάσισε για ακόμη μία φορά να πάρει ένα αχρείαστο ρίσκο. Τώρα, βρίσκεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες της επιλογής του.

«Η 18η θέση αντικατοπτρίζει τη δύναμη της ομάδας αυτή τη στιγμή», είπε ο χρηματοδότης (και σε λίγους μήνες ιδιοκτήτης) του συλλόγου, με τον Φρόντσεκ δικαιολογημένα να μιλάει για τις μεταγραφές που ζήτησε και δεν έγιναν. Η κρίση ήρθε πολύ γρήγορα και για έναν άνθρωπο, όπως ο Κιντ, που μετά από χρόνια στο τιμόνι του συλλόγου και με εμπειρία από δύσκολες καταστάσεις, θα περίμενες να μην έχει τόνο απόγνωσης στα λόγια του. Διότι, αν όντως αυτή είναι η δύναμη της ομάδας του, τότε δεν μπορεί να διορθώσει τίποτα μέχρι τη χειμερινή διακοπή.

Μάλλον, υπάρχει κάτι που μπορεί να διορθώσει, όμως φαίνεται ότι δεν έχει το σθένος να το κάνει. Μετά την ήττα από τη Στουτγκάρδη, έσπευσε να στηρίξει τον προπονητή, που ο ίδιος – προς έκπληξη όλων – αποφάσισε να μονιμοποιήσει το περασμένο καλοκαίρι. Δύο μέρες αργότερα, όμως, άλλαξε στάση και άφησε να εννοηθεί ότι αν οι κακές εμφανίσεις συνεχιστούν, τότε όλα είναι ανοιχτά.

Μέσα σε όλα τα άλλα, αποφάσισε να αναλάβει τις ευθύνες του. «Αναλαμβάνω την ευθύνη για τα λάθη», τόνισε σε συνέντευξή του στο NDR. Το κακό είναι ότι ένα λάθος μπορεί να διορθωθεί. Τα συνεχόμενα, όμως, συνήθως οδηγούν στα βράχια και κάνουν την κατάσταση μη αναστρέψιμη. Και τώρα κάνει ακόμη ένα, κρατώντας τον Φρόντσεκ στον πάγκο πριν το ντέρμπι μίσους με αντίπαλο την πληγωμένη Βόλφσμπουργκ.

Είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που κανένας δεν ξέρει σε ποιο μονοπάτι οδηγείται ο σύλλογος και τι οραματίζεται ο Κιντ για την επόμενη μέρα. Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες, οι επιλογές του τελευταίου αμφισβητούνται ανοιχτά από αρκετά μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου και για πρώτη φορά ο διχασμός είναι ορατός.

«Ενωμένοι σαν ομάδα μπορούμε να το ξεπεράσουμε. Δεν πρέπει να διαλυθούμε από τώρα. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο στη σεζόν», τόνισε ο Τσίλερ, όμως αυτή η εξέλιξη μοιάζει αναπόφευκτη. Η 18η θέση είναι απλά η λογική εξέλιξη των επιλογών του καλοκαιριού. Δυστυχώς, ο Φρόντσεκ δεν κατάφερε να διαψεύσει όλους εκείνους που έβλεπαν το λάθος της επιλογής του.

Μέσα σε όλα αυτά, ανακοινώθηκε ότι ο Μάρτιν Μπάμπερ θα είναι από την 1η Οκτωβρίου ο CEO του συλλόγου. Ο Κιντ αποφάσισε να διαχωρίσει τα καθήκοντά του από το αθλητικό τμήμα και η πρώτη δουλειά του θα είναι να επιλέξει τον διάδοχο του Ντιρκ Ντούφνερ, που στα τέλη Αυγούστου και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η μεταγραφική περίοδος ανακοινώθηκε ότι αποχωρεί, στη θέση του τεχνικού διευθυντή. Και ο τελευταίος θα πρέπει να επιλέξει τον προπονητή… Χαμένος χρόνος για μία ομάδα που θα έπρεπε ήδη να παίρνει δραστικές αποφάσεις, για να ξεφύγει από την δίνη της μετριότητας.

«Σαν υποβιβασμένη ομάδα», ήταν ο τίτλος της FAZ μετά την ήττα από τη Στουτγκάρδη για την εικόνα του Αννόβερου. Δεν είχε άδικο. Το καλοκαίρι θα έπρεπε να είχαν γίνει αλλαγές στα θεμέλια του συλλόγου, όμως ο Κιντ αποφάσισε να ακολουθήσει έναν καταστροφικό δρόμο. Αυτόν, που στην ουσία δεν έκανε τίποτα, για να αλλάξει την κατάσταση μετά το παραλίγο περσινό κάζο. Δεν έμαθε από τα λάθη του. Το μοναδικό που έχει απομείνει για το Αννόβερο είναι η ελπίδα της αλλαγής. Και αυτή χάνεται μέρα με τη μέρα…

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης