Οι μέρες της φαγούρας

Λευτέρης Ντανοβασίλης Λευτέρης Ντανοβασίλης
Οι μέρες της φαγούρας

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την παραίτηση του Λουσιέν Φαβρ από την Γκλάντμπαχ και το δύσκολο έργο του Μαξ Έμπερλ.

«Είμαι πολύ πολύ λυπημένος, που μία εκπληκτική περίοδος έφτασε στο τέλος της». Ο τεχνικός διευθυντής της Γκλάντμπαχ, Μαξ Έμπερλ, ήταν «σκοτεινός» στη συνέντευξη τύπου, στην οποία ανακοίνωσε ότι ο Αντρέ Σούμπερτ θα είναι ο αντικαταστάτης του Λουσιέν Φαβρ στον πάγκο. Ήταν ακόμα σε κατάσταση σοκ. Για πόσο θα ισχύει αυτή η προσωρινή λύση; Κανένας δεν ξέρει... Ο μακροβιότερος προπονητής της φετινής Bundesliga είναι ο πρώτος που αφήνει το πόστο του.

Η ιστορία κατά κάποιον τρόπο επαναλαμβάνεται με πρωταγωνιστή τον Ελβετό τεχνικό. Το 2009 μετά από 6 σερί ήττες με την Χέρτα, είχε αποφασίσει να παραιτηθεί. Το ίδιο έκανε και τώρα. Το νούμερο μοιάζει σημαδιακό. Τότε, ο Φαβρ τα είχε βάλει με όλους και κυρίως τον πρόεδρο Γκέγκενμπαουερ και τον τεχνικό διευθυντή Μίχαελ Πρεετς. Τώρα, το διαζύγιο ήταν πιο βελούδινο. Μονόπλευρο, όμως, διότι η κίνηση μοιάζει εγωιστική. Γιατί δεν ήταν για το καλό του συλλόγου, ο οποίος ξεκάθαρα δεν το ήθελε.

Φυσικά, τα πράγματα σε καμία περίπτωση δεν ήταν ρόδινα, με τον Ελβετό να φέρει μαζί με τον Έμπερλ το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Η παραίτησή του, όμως, ήρθε λίγο πριν δύο ματς, στα οποία θα μπορούσε να γίνει η τελευταία απόπειρα ανάκαμψης με Άουγκσμπουργκ και Στουτγκάρδη. Δεν είναι το σωστό της απόφασης που συζητάμε, αλλά το timing και ο τρόπος που έγινε.

Τη στιγμή που στο site της Γκλάντμπαχ υπήρχαν δηλώσεις του Έμπερλ, ο οποίος τόνιζε ότι ο Φαβρ είναι ο κατάλληλος προπονητής για την Μπορούσια και μαζί θα ξεπεράσουν την κρίση, εκείνος είχε δώσει στον Τύπο την παραίτησή του και δημιούργησε τετελεσμένα γεγονότα. Η διοίκηση το έμαθε μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο. Και όλα αυτά μετά τις δηλώσεις του μετά την ήττα στο ντέρμπι από την Κολωνία (0-1), όπου δεν φαινόταν καν να υπάρχει αυτή η σκέψη. «Ο προπονητής δε θα μας παρατήσει», είχε τονίσει ο Σάκα το περασμένο Σάββατο (19/09).

Από την άλλη, η απόφασή του δείχνει αποφασιστικότητα. Ίσως και απόγνωση. Στην περίοδο της μεγαλύτερης κρίσης της δικής του Γκλάντμπαχ, δεν βρήκε τις λύσεις. Το κακό είναι ότι ποτέ δε θα μάθουμε αν μπορούσε να τις βρει. Η υπόθεση μοιάζει πολύ με εκείνη του Γίργκεν Κλοπ πέρυσι, διότι αμφότεροι επικαλέστηκαν το «τέλειο». Ότι δεν είναι, πλέον, τέλειοι για τις ομάδες τους. Η διαφορά είναι ότι ο Κλοπ, παρά το γεγονός ότι η Ντόρτμουντ βρέθηκε στην τελευταία θέση με το τέλος του πρώτου γύρου, δεν εγκατέλειψε το καράβι. Έμεινε, πάλεψε και αποχώρησε στο τέλος, έχοντας ήδη ενημερώσει τους παίκτες του, που μέχρι το καλοκαίρι έπαιζαν για εκείνον. Έκανε το σωστό, καθώς έδωσε πολύτιμο χρόνο στη διοίκηση, ώστε να προετοιμαστεί η διάδοχη κατάσταση.

5 παιχνίδια, 0 βαθμούς, 18η θέση. Εκεί ήταν που τράβηξε την γραμμή ο Φαβρ. Το πιο λαμπρό κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας της Μπορούσια έκλεισε. Ο Ελβετός είχε πάρει μία ομάδα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, στο χείλος της καταστροφής και την οδήγησε στην επιτυχία και στην ελπίδα. Τα πουλάρια είχαν βρει τον δικό τους «Super-Trainer» ή «Trainergott», καθώς οι «ταμπέλες» της υπερβολής είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Μαζί με τις επιτυχίες, όμως, έρχεται και η πίεση.

Κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει την Γκλάντμπαχ για τον δρόμο που έχει χαράξει σε οικονομικό επίπεδο. Ζει με τις δυνατότητές της και μέχρι τώρα τα έχει καταφέρει περίφημα. Η αποκάλυψη του Στέφαν Κλίτερμαν στην Rheinische Post, όμως, δίνει άλλη διάσταση στο θέμα. Ο Φαβρ είχε υποβάλει και πέρυσι την παραίτησή του, ενώ το είχε σκεφτεί και στο ξεκίνημα του καλοκαιριού.

Ο Έμπερλ το επιβεβαίωσε με κάθε επισημότητα. Ο 57χρονος τεχνικός πείστηκε να μείνει, όμως τα σημάδια ήταν εκεί, ώστε η διοίκηση να τα δει και να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού της ότι το τέλος δεν είναι και τόσο μακριά. Δεκτό το ότι δεν πίστευε ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν έτσι σε αγωνιστικό επίπεδο. Αυτό, όμως, δε θα πρέπει να αποτελεί δικαιολογία.

Είναι, πλέον, ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει Plan B και η αβεβαιότητα μόνο κακό μπορεί να κάνει. Η Μπορούσια νιώθει απογοητευμένη. Προδομένη, καθώς το συναίσθημα δεν υπάρχει πια. Πέρασαν 1.680 ημέρες από τη στιγμή που ο Φαβρ υπέγραψε μέχρι τη στιγμή που παραιτήθηκε. Τόσα χρόνια γεμάτα από κάθε είδους συναισθήματα, τα οποία η Γκλάντμπαχ θα πρέπει να ψάξει και να βρει ξανά.

«Είμαι σοκαρισμένος και έκπληκτος», αποκάλυψε ο Χαν, που μαζί με τους συμπαίκτες του θα πρέπει να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να φτάσουν επιτέλους στην πρώτη νίκη της σεζόν, στην Bild. Η σκιά που αφήνει ο Φαβρ στο Borussia-Park είναι τεράστια. Όλοι πίστευαν ότι οι μέρες της φαγούρας για την Μπορούσια ήρθαν με τις συνεχόμενες ήττες. Δυστυχώς, ξεκίνησαν μόλις τώρα.

«Κυκλοφορούμε την μπάλα ξανά και ξανά, όμως εκείνη γυρίζει και πάλι πίσω. Ο Σίσυφος μας χαιρετά». Ο Έμπερλ κατέφυγε στην ελληνική μυθολογία, σε μία προσπάθεια να εξηγήσει αυτό που συμβαίνει μετά την ήττα από την Κολωνία. Φαίνεται ότι ο δικός του Σίσυφος είναι ο Λουσιέν Φαβρ...

Σε ό,τι αφορά τον... μόνιμο αντικαταστάτη του, οι οπαδοί – και λογικά – σε ψηφοφορία της FAZ ψήφισαν τον Γίργκεν Κλοπ με ποσοστό περίπου στο 48%. Ο ατζέντης του, όμως, με δηλώσεις του στην Bild απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο. Και το ψάξιμο μόλις ξεκίνησε... «Ίσως χρειαστεί να φτάσουμε στη χειμερινή διακοπή μέχρι να βρούμε προπονητή», είπε ο Έμπερλ.

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης