Αυτό το Champions ποιος θα το πάρει; (poll)

Γιώργος Κοντογεώργης Γιώργος Κοντογεώργης
Αυτό το Champions ποιος θα το πάρει; (poll)

bet365

Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το Champions League του 2015-16 ο Γιώργος Κοντογεώργης ανοίγει κουβέντα για το ποιος μπορεί να το πάρει.

Σίγουρα είναι νωρίς, αφού βρισκόμαστε ώρες από τη σέντρα στην αγαπημένη μας διοργάνωση, όμως μερικά πράγματα σε πολύ θεωρητικό επίπεδο, μπορούμε να τα πούμε. Δεν είναι κανένα μυστικό ότι η βαριά κούπα αρχίζει να κρίνεται ουσιαστικά από τον Απρίλιο, όταν δηλαδή οι ομάδες που έχουν μείνει ζωνταντές μπαίνουν στην τελική ευθεία, όμως εκτός από τη φόρμα στην κρίσιμη περίοδο, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο. Αυτά είναι η φανέλα/ιστορία, το υπάρχον υλικό, ο προπονητής, όπως φυσικά και η διαθεσιμότητα των αστεριών/παικτών κλειδιά στις τελευταίες σκηνές της εκπληκτικής αυτής ποδοσφαιρικής παράστασης. Οταν μιλάμε για τέτοιο επίπεδο, η γραμμή που ξε-χωρίζει την επιτυχία από την αποτυχία θα είναι πάντα πολύ λεπτή. Πάμε να πούμε δύο λόγια για τις δέκα ομάδες που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες.

Οι σταθερές αξίες
Ειδικά την τελευταία πενταετία, όταν ξεκινάς να μιλάς για το CL η γλώσσα πάει από μόνη της σε τρεις ομάδες. Αυτές που έχουν φτάσει στο σημείο να μην θεωρείται και τίποτα σπουδαίο το να βρεθούν στους «4». Μάλλον ούτε και στον τελικό. Από την αρχή της χρονιάς σημασία έχει μόνο να μεγαλώσουν την τροπαιοθήκη τους και πολλές φορές ακόμα και το πρωτάθλημα, δεν είναι τόσο σημαντικό. Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Μπάγερν λοιπόν, είναι συνεπείς τα τελευταία χρόνια στα ημιτελικά και φέτος δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί 4άδα χωρίς κάποια από αυτές.

Η κάτοχος, Μπάρτσα, έχει αλλάξει level όσον αφορά την κορυφαία διοργάνωση την τελευταία 10ετία, όντας μακράν η πιο επιτυχημένη και είναι σαφές ότι δεν έχει καμία διάθεση να κορεστεί. Προερχόμενη από το τρεμπλ την προηγούμενη σεζόν, η ομάδα του Λουίς Ενρίκε θέλει να γίνει η πρώτη που θα κρατήσει το στέμμα της και όσο υπάρχει η μαγική τριπλέτα στην επίθεση, όλα είναι πιθανά. Πέρα από την κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται σε μερικούς μήνες, πρέπει να βάλουμε στο παιχνίδι και τους Αρντά Τουράν και Αλέις Βιδάλ, οι οποίοι από τον Ιανουάριο θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και θα δώσουν στον Καταλανό coach έξτρα επιλογές. «Το μυστικό των MSN είναι ότι ο Μέσι είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο» είναι η μεγάλη αλήθεια που είπε πρόσφατα ο Λουίς Σουάρες. Σίγουρα, ο μεγάλος Αργεντίνος είναι από μόνος του ένας λόγος για να ψηφίσεις τους Μπλαουγκράνα.

Η πολυνίκης του θεσμού, Ρεάλ Μαδρίτης, με Μουρίνιο και Αντσελότι δίνει εδώ και 5 χρόνια σταθερά το «παρών» στα ημιτελικά και με βάσει το γεμάτο πανάκριβα αστέρια ρόστερ, δεν μπορεί να μην βρίσκεται ανάμεσα στα φαβορί. Για πολλούς, αδύναμο σημείο της ομάδας φέτος είναι ο προπονητής, Ράφα Μπενίτεθ, ο οποίος είναι πραγματικά περίεργος τύπος. Αν και από το 2004 έχει ξεχάσει τι θα πει πρωταθλητισμός, είναι master στις νοκ άουτ διοργανώσεις. Ο Μαδριλένος είναι ο μοναδικός εν ενεργεία τεχνικός που έχει ευρωπαϊκή κούπα με τρεις διαφορετικές ομάδες (Βαλένθια, Λίβερπουλ, Τσέλσι), είναι κάτοχος του τίτλου και έχει τη δυνατότητα να μεγαλώσει περισσότερο τον μύθο του. Ειδικά αν μέσα στο επόμενο 6μηνο έχει προλάβει να βλέπει με κυάλια την κορυφή στην La Liga, το βάρος θα πάει όλο στο CL και με τον Κριστιάνο οδηγό θα πάει για το 11ο.

Με την Ντόρτμουντ να έχει πάρει απουσία φέτος, η Μπάγερν Μονάχου είναι η μοναδική ελπίδα της Γερμανίας, αφού Βόλφσμπουργκ, Λεβερκούζεν και Γκλάντμπαχ δεν μπορούν να την ακολουθήσουν σε αυτό το επίπεδο. Η περίπτωση Γκουαρδιόλα είναι ακριβώς αυτή που αναφέραμε πιο πάνω, αφού οι ημιτελικοί του 2014 και του 2015 όχι μόνο δεν αποτελούν παράσημο για τον Καταλανό, αλλά αντίθετα βαραίνουν το βιογραφικό του μετά τους αποκλεισμούς με βαριές ήττες από Ρεάλ και Μπαρτσελόνα αντίστοιχα. Μετά το τρεμπλ του 2013 με τον Γιουπ Χάινκες, οι Βαυαροί δεν βλέπουν κάτι άλλο από την κούπα. Ο Πεπ, ο οποίος κοστίζει στο κλαμπ 17 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ελπίζει φέτος να μην συμβεί ό,τι και πέρυσι, όταν είδε την ομάδα να μετατρέπεται σε νοσοκομείο την κρίσιμη περίοδο. Ντάγκλας Κόστα και Βιδάλ είναι τα νέα βαριά χαρτιά, ενώ οι πρώτες αγωνιστικές δείχνουν ότι ίσως φέτος έχει ανταγωνίστρια και στη μάχη για τη σαλατιέρα.

Το δεύτερο γκρουπ
Τα φαβορί ακολουθεί ένα γκρουπ ομάδων που έχουν ποιότητα στο ρόστερ, κάνουν πρωταθλητισμό τα τελευταία χρόνια και στη μέρα τους δείχνουν ικανές για τη ζημιά. Η Τσέλσι βρίσκεται ένα κλικ πάνω από Παρί Σεν Ζερμέν και Μάντσεστερ Σίτι, αφού είναι κάτοχος του τίτλου, έχει παρουσίες στα ημιτελικά αλλά και τον καλύτερο προπονητή. Οι Μπλε άρχισαν την υπεράσπιση του πρωταθλήματος με το χειρότερο ξεκίνημα από το 1986, έχουν τρομερά προβλήματα στην άμυνα έχοντας δεχθεί 2+ γκολ σε κάθε ματς, ενώ και δημιουργικά δεν υπάρχουν ιδέες και φρεσκάδα. Το γεγονός ότι η κούπα στην Premier League μοιάζει ήδη χαμένη, ίσως κάνει τον Μουρίνιο να στραφεί αποκλειστικά στα αστέρια.

Για τον ίδιο λόγο ίσως μπορεί να κάνει focus στο Champions League και η υπεύθυνη για τον ήδη χαμένο τίτλο στην PL για την Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι. Αν η ομάδα του Πελεγκρίνι συνεχίσει να πηγαίνει τρένο, σε συνδυασμό με το ότι δεν φαίνεται κάποιος σταθερός αντίπαλος φέτος, θα μπορέσει να τα δώσει όλα στη διοργάνωση στην οποία όμως δεν έχει καταφέρει ακόμα να φτάσει μέχρι τους «8». Οι Citizens είχαν ντροπιαστικούς αποκλεισμούς από τον όμιλο τα προηγούμενα χρόνια, πέρυσι χαιρέτισαν νωρίς με κάτω τα χέρια εξαιτίας της Μπαρτσελόνα, όμως μπορούν να πάρουν θάρρος από το ρόστερ. Σε αυτό προστέθηκαν αντί περίπου 190 εκατ. ευρώ οι Νίκολας Οταμέντι, Κέβιν Ντε Μπρόινε, Ραχίμ Στέρλινγκ και σε συνδυασμό με το ότι ο Χιλιανός coach είναι για τρίτο χρόνο στο τιμόνι, δημιουργούν μία δυναμική που σε κάνει να πιστεύεις ότι κάποια φορά θα πάνε καλύτερα.

Σε πιο ευνοϊκή κατάσταση από την Σίτι η Παρί Σεν Ζερμέν που δεν καταπονείται τόσο από τους ανταγωνιστές στην Ligue1 και έχει την πολυτέλεια ήδη να κάνει rotation. Ο πρόεδρος Αλ-Κελαϊφί προσθέτει στο ρόστερ έναν υπερπαίκτη τον χρόνο και φέτος δήλωσε ότι «ο Ντι Μαρία αποκτήθηκε για να βοηθήσει την ομάδα να κάνει το βήμα παραπάνω στο Champions League». Από τα ματς των ομίλων γίνεται σαφές ότι οι Παριζιάνοι θα επιδιώξουν να έχουν όσο πιο φρέσκα γίνεται τα αστέρια τους με σκοπό την πολυαναμενόμενη μεγαλύτερη πορεία στη διοργάνωση. Η PSG έχει απίστευτη ποιότητα στο ρόστερ και θα δώσει μάχες για να κάνει την υπέρβαση.

Τελευταίες φιναλίστ
Και πάμε στις ομάδες που τα τελευταία δύο χρόνια άγγιξαν το ‘θαύμα’ αλλά δεν τα κατάφεραν κόντρα σε Ρεάλ και Μπαρτσελόνα αντίστοιχα. Πέρυσι η Γιουβέντους βρέθηκε 90 λεπτά από το τρεμπλ, όμως μερικούς μήνες μετά, ύστερα από την χειρότερη εκκίνηση των τελευταίων 53 ετών στο πρωτάθλημα, δεν δείχνει ότι μπορεί να κάνει ανάλογη πορεία. Η Vecchia Signora παραμένει όμως η πιο σοβαρή εκπρόσωπος της Serie A και μια πιθανή πρόκριση από τον όμιλο του θανάτου θα αποτελέσει απάντηση και ψυχολογική τόνωση για τη συνέχεια.

Ανοδική είναι η πορεία της Ατλέτικο επί των ημερών Σιμεόνε. Μετά τον τελικό, οι Ροχιμπλάνκος αποκλείστηκαν στους «8» οριακά από την Ρεάλ και έδειξαν ότι αν και δεν είναι φαβορί, μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα σε κάθε αντίπαλο. Με καλή αμυντική λειτουργία και σπάνιο team spirit αν δει κανείς κάθε ματς της και γύρο ξεχωριστά, δεν μπορεί να αποκλείσει το να προκαλέσει «μπαμ».

Και οι... άλλοι
Και κλείνουμε με ένα δυνατό αγγλικό ζευγάρι. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τα έχει σκάσει πολύ χοντρά όσο έλειψε και επιστρέφει με ένα πολύ πλούσιο ρόστερ με φιλοδοξία, ενώ η Αρσεναλ με πιο προσεκτική προσέγγιση, έβαλε υπερπαίκτη στο Νο1 θέλοντας να αποκτήσει πιο σοβαρό αμυντικό επίπεδο. Τα κλαμπ από το Νησί δεν τα πάνε γενικά καλά τα τελευταία χρόνια και δεδομένου ότι Τσέλσι και Σίτι δεν βρίσκονται καν μέσα στα μεγάλα φαβορί, Red Devils και Gunners δεν έχουν τη χάρη του παρελθόντος, αν και έχουν το όνομα.

Follow me: George_Kontogeorgis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης