Πεπ Γκουαρδιόλα: Κάτι παραπάνω από ένας προπονητής

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Πεπ Γκουαρδιόλα: Κάτι παραπάνω από ένας προπονητής

bet365

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα επιστρέφει στην Ελλάδα και ο Θάνος Σαρρής γράφει για την προσωπικότητά του εκτός γηπέδων. Ο καταλανικός σκοπός, η ποίηση, οι τέχνες και ο ελληνικός πολιτισμός!

Συνέδεσε το όνομά του με το θαύμα της Μπαρτσελόνα και το tiki-taka που οδήγησε τους μπλαουγράνα στην κορυφή. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος ψάχνει στη δεύτερη χρονιά του στην Μπάγερν Μονάχου κάτι παραπάνω από το Πρωτάθλημα στη Γερμανία, θα επισκεφτεί την Ελλάδα για το ματς με τον Ολυμπιακό στο Champiοns League. Με την αφορμή την αναμέτρηση με τους «Ερυθρολεύκους», το FourFourTwo του gazzetta.gr γράφει για την πολυσύνθετη προσωπικότητά του εκτός γηπέδων.

To όραμα της ανεξαρτησίας

Υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν σε οποιοδήποτε ποδοσφαιρικό πόστο και αποφεύγουν πεισματικά την οποιαδήποτε πολιτική αναφορά, όπως ο διάβολος το λιβάνι. Άλλοι λόγω περιορισμένου εύρους τριβής με την πολιτική και την κοινωνία, άλλοι φοβούμενοι την έκθεση. Και υπάρχει και ο Πεπ Γκουαρδιόλα. Πιθανόν κανείς άνθρωπος του αθλητισμού δεν ενσαρκώνει την ιδέα του καταλανισμού καλύτερα απ' αυτόν.

Πριν από περίπου ενάμιση μήνα, η Pais ενημέρωσε ότι ο προπονητής της Μπαρτσελόνα θα βρίσκεται στη λίστα των υποψηφίων της παράταξης Μas Independencia (περισσότερη ανεξαρτησία) στην τελευταία θέση. Η κίνησή του έγινε για συμβολικούς λόγους, καθώς ξεκαθάρισε πως πρόθεσή του δεν ήταν η εκλογή και η παρουσία στη βουλή, αλλά η ξεκάθαρη στήριξη και η στράτευσή του στο πλευρό της παράταξης ενόψει των εκλογών της 27ης Σεπτεμβρίου. «Όλα όσα κάνουμε στη ζωή μας είναι πάντα πολιτικά. Γιατί δεν μπορώ να υπερασπιστώ την γνώμη μου;», τόνιζε από την Κίνα, όπου και βρισκόταν όταν διέρρευσε η συμμετοχή του. Η ανεξαρτησία, προφανώς και αφορά την Καταλονία, μιας και οι εκλογές για τους πολίτες της περιφέρειας έχουν πάρει χαρακτήρα άτυπου δημοψηφίσματος.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που εκφράζει αντίστοιχες θέσεις. Ήταν το 2005, όταν σε τηλεοπτική του συνέντευξη χαρακτήριζε Πατρίδα του την Καταλονία. Στη διάρκεια της παραμονής του στον πάγκο της Μπαρτσελόνα και της ποδοσφαιρικής επανάστασης με την οποία συνδέθηκε στο Καμπ Νόου, συχνά η λέξη Καταλονία με τη λέξη Μπαρτσελόνα εμφανιζόταν στην ίδια πρόταση. «Εμείς είμαστε από μια χώρα που λέγεται Καταλονία», είχε πει σε συνέντευξη Τύπου πριν το ματς με την Οσασούνα και το έχει επαναλάβει αρκετές φορές.

Το 2012, τη χρονιά που έμεινε στην Νέα Υόρκη για να ξεκουραστεί, εμφανίστηκε με ένα πράσινο πλακάτ το οποίο έγραφε: «Εδώ υπάρχει μία ακόμα ψήφος για την ανεξαρτησία». Η πράξη του εκείνη είχε προκαλέσει αντιδράσεις. Το καλοκαίρι του 2013, εξέφρασε τη στήριξή του στο κίνημα Via Catalana και στο όραμα της ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας, ενώ τον Νοέμβριο του 2014 πραγματοποίησε ταξίδι-αστραπή από την Γερμανία για να ψηφίσει στο δημοψήφισμα. «Δουλειά των πολιτικών είναι να ακούνε», τόνιζε τότε. Πέρσι τον Ιούνιο, είχε βρεθεί σε συγκέντρωση στην Αλεξάντερπλατς του Βερολίνου, με τίτλο «Οι Καταλανοι θέλουν να ψηφίσουν».

Οι οργανώσεις και το «Εδώ είμαι»

Ο Πεπ είναι μέλος της πολιτικής οργάνωσης Asambplea Nacional Catalana, η οποία ιδρύθηκε το 2011 και απαριθμεί πάνω από 80.000 μέλη, τα οποία στηρίζουν την ανεξαρτησία. Παράλληλα, συμμετέχει κα στην Omnium Cultural, πολιτιστική οργάνωση που υπάρχει από τη δεκαετία του '60 με στόχο την ανάδειξη της καταλανικής κουλτούρας και γλώσσας. Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκάθαρη πολιτική θέση, ζητώντας αυτοδιάθεση των Καταλανών.

Η εικόνα που δείχνει την ταύτισή του με το βασικό ζήτημα του λαού του έγινε όταν ήταν ακόμα παίκτης. Όταν φώναξε προς τους οπαδούς της Μπαρτσελόνα κρατώντας την ευρωπαϊκή Κούπα του 1992 «Εδώ το έχουμε». Σύμφωνα με τον συγγραφέα Σάντρο Μοντέο, η κραυγή του παρέπεμπε στο θρυλικό «Εδώ είμαι» του προέδρου Γιόζεπ Ταραντέγιας μετά την πτώση του Φράνκο και την επιστροφή του από την εξορία...

Ο Πεπ των τεχνών

Ο τεχνικός της Μπάρτσα είναι παθιασμένος με το διάβασμα, το θέατρο και τον κινηματογράφο. Λατρεύει τον Τρούμαν Καπότε, τον Χοσέ Λουί Σαμπέδρο που ήταν επίσης από την Βαρκελώνη και τον Καταλανό ποιητή Μιγκέλ Μαρτί ι Πολ, που πέθανε το 2003 και έχει αφιερώσει βιβλίο στον Πεπ και την σύντροφό του! Σε εκδήλωση που έγινε για τη μνήμη και το έργο του πολυβραβευμένου ποιητή, ο Πεπ ήταν εκείνος που παρουσίασε το έργο του, απήγγειλε ποιήματά του, μίλησε για τις ατέλειωτες συζητήσεις τους. Σκεφτείτε το λίγο: Ένας προπονητής ποδοσφαίρου να είναι το κεντρικό πρόσωπο σε εκδήλωση για ποίηση και μάλιστα να απαγγέλλει!

Μάλιστα, όπως ο ίδιος είχε πει, στις κουβέντες τους συνδύαζε και την μπάλα. Σε συνδυασμό με την ζωή, την δύναμη της φαντασίας που μπορεί να κάνει τη νίκη περισσότερο απτή. Η φαντασία και η ιδέα της δημιουργίας ήταν βασικός άξονας στο tiki-taka που ανέδειξε την Μπάρτσα σε υπερδύναμη επί των ημερών του στον πάγκο τους. Είχε αποκαλύψει, άλλωστε, ότι διάβαζε ποιήματά του και στους παίκτες του, ενώ είχε πάρει μέρος και στο video clip της μελοποίησης ενός έργου του.

Παράλληλα, λατρεύει την ιστορία. Στο γραφείο του στην Βαρκελώνη υπήρχαν αρκετά βιβλία μη ποδοσφαιρικά. Λογοτεχνία, ποίηση, ιστορία. Γνωρίζει πολλά για τον ελληνικό πολιτισμό, ενώ έχει μελετήσει πολύ και τον Καβάφη, έργα του οποίου έχουν μελοποιηθεί στα καταλανικά. Στη Βαρκελώνη ο κύκλος του αποτελούταν από πολλούς ανθρώπους του πνεύματος και των τεχνών, ενώ διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον Καταλανό τραγουδοποιό Λουίς Γιακ, ο έντονος αντιδικτατορικός αγώνας του οποίου τον ανάγκασε να ζει στην εξορία μέχρι τον θάνατο του Φράνκο. Μαζί με τον Γιακ ο Γκουαρδιόλα έχει διαβάσει ποίηση Μιγκέλ Μάρτι ι Πολ υπό τη συνοδεία πιάνου!

Στο παρελθόν, έχει εκμεταλλευτεί τον ελεύθερό του χρόνο για να επισκεφτεί την Σιένα, προκειμένου να θαυμάσει το Πάλιο, την παραδοσιακή ιπποδρομία που γίνεται δύο φορές το χρόνο μέσα στην πόλη και να μελετήσει στα δημόσια κτήρια τις τοιχογραφίες του Αμπρότζιο Λορεντσέτι και τα έργα του Σιμόνε Μαρτίνι, ο οποίος θεωρείται από τους σημαντικότερους ζωγράφους του Μεσαίωνα, πριν τους Αναγεννησιακούς. Xαρακτηριστικό της δίψας του για μάθηση είναι επίσης ότι έμαθε γερμανικά αμέσως μόλις συμφώνησε με την Μπάγερν, πριν ακόμα αναλάβει επίσημα.

Η αλληλεγγύη

Ο Γκουαρδιόλα παρακολουθεί τις εξελίξεις και σε διεθνές επίπεδο και συχνά-πυκνά παίρνει θέση. Κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ, για παράδειγμα, όταν ο Αργεντινός δημοσιογράφος Χόρχε "Τόπο" Λόπες είχε χάσει τη ζωή του σε τροχαίο που προκάλεσε καταδίωξη αστυνομικών, ο Καταλανός είχε εμφανιστεί στη συνέντευξη Τύπου πριν τον αγώνα με την Πόρτο φορώντας μπλουζάκι που έγραφε: #JusticiaParaTopo, ζητώντας με αυτόν τον τρόπο δικαιοσύνη για τον άδικο θάνατο του Λόπες. Φυσικά, η UEFA διέταξε έρευνα και του έριξε πρόστιμο. Επισκέψεις σε παιδιά που δίνουν μάχη σε ογκολογικές κλινικές και συμμετοχή σε φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες, αποτελούν συχνές πρακτικές του. Το 2012, μαζί με τον Πουγιόλ, έδωσαν το παρών σε αγώνα για τη μνήμη του Μίκι Ροκέ, πρώην παίκτη της Λίβερπουλ και της Μπέτις, που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο.

Ο Νίκος Μάλλιαρης, πρώην ποδοσφαιριστής και γραμματέας του ΠΣΑΠ, καθώς και ενεργό μέλος της Μπαρτσελόνα, έχει συναντήσει κατ' ιδίαν τον Καταλανό τεχνικό. «Τον είχα συναντήσει το 2012 στο γραφείο του στη Βαρκελώνη για περίπου μιάμιση ώρα. Με είχαν συστήσει κάποιοι φίλοι του, του είχαν πει για τα ενδιαφέροντά μου και κάναμε μια κουβέντα φιλοσοφικού-πολιτιστικού-κοινωνικού-ιστορικού περιεχομένου με επίκεντρο το ποδόσφαιρο. Αυτό αποκάλυψε μια προσωπικότητα πολυσύνθετη. Με ευρείς ορίζοντες, πνεύμα, κριτική σκέψη, ιστορική γνώση. Όλα αυτά τον βοηθούν με το όραμά του και στο παιχνίδι της ομάδας. Να συνθέτει χαρακτήρες και προσωπικότητες υψηλού μεγέθους, από διαφορετικούς κόσμους, να τους εμπνέει και να βγάζει τον καλύτερό τους εαυτό με αρμονικό τρόπο. Φυσικά, για να το πετύχει αυτό αφιερώνει όλο του το είναι στην ομάδα. Αυτό που λένε όλοι έτσι εύκολα, το να ελέγχει τα αποδυτήρια, δυλαδή να δημιουργεί ιδανικό κλίμα δεν είναι κάτι το απλό. Γι' αυτό άλλωστε τον εκτιμούσαν όλοι μέσα στην ομάδα όσο και στις κερκίδες. Στις δηλώσεις του πάντα έβαζε τον ποδοσφαιριστή σε πρώτη θέση κι όχι τον εαυτό του. Έχει μια ιδιαίτερη φιλοσοφία για το ποδόσφαιρο που πηγάζει από τη ζωή του. Η αξιοκρατία, η αφιέρωση στον αγώνα πέρα από σκοπιμότητες, το καλό ποδόσφαιρο που ταιριάζει με την φιλοσοφία της Μπάρτσα», τονίζει στο gazzetta.gr.

Ο Πεπ γνωρίζει πολλά και για την Ελλάδα. «Είναι τρομερά φιλέλληνας. Γνωρίζει την ιστορία μας, τους συγγραφείς μας, τους ποιητές μας. Ήξερε πολλά για το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς τότε μιλούσε με τον Βαλβέρδε που ήταν στον Ολυμπιακό, ενώ όταν του έδειξα μια φωτογραφία από την επίσκεψη Ελλήνων διεθνών από την φουρνιά του 2004 στον Μίκη Θεοδωράκη, ήξερε και τους ποδοσφαιριστές και τον Μίκη. Είναι ένα πρότυπο χαρακτήρα, που χρειάζεται να μελετηθεί και στην Ελλάδα, ώστε μέσα από τις ομάδες να βγαίνουν προσωπικότητες που να συμβάλουν στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου», καταλήγει....

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.