Η νέα σταθερά της Λίβερπουλ

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Η νέα σταθερά της Λίβερπουλ

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για την αμυντική λειτουργία της Λίβερπουλ, που κράτησε για τρίτη συνεχόμενη φορά ανέπαφη την εστία της και βρίσκει βάση για να στηρίξει το όμορφο παιχνίδι στην επίθεση.

Μολονότι η Άρσεναλ είχε ένα ξεκάθαρο αδύνατο σημείο, το οποίο πριν το ματς της Δευτέρας άλλαζε τα δεδομένα, την μη διαθεσιμότητα των δύο βασικών κεντρικών της αμυντικών, η Λίβερπουλ παρατάχθηκε στο Emirates με επίσης δύο απουσίες. Τον Λαλάνα και τον Χέντερσον. Ειδικότερα η δεύτερη αναμενόταν να δημιουργήσει σοβαρά ζητήματα στην ομάδα των Ρεντς, καθώς μετά την φυγή του Τζέραρντ θεωρείται ο παίκτης-κλειδί στον άξονα, παρότι στις μέχρι στιγμής κοινές παρουσίες του με τον Μίλνερ, οι δυο τους δεν έχουν καταφέρει να ξεκαθαρίσουν ρόλους και λειτουργίες. Τόσο απέναντι στην Στόουκ, όσο και με την Μπόρνμουθ. Εν τη απουσία του όμως, η χρησιμοποίηση του Λούκας Λέιβα έκανε ακόμα καλύτερη την αμυντική λειτουργία των Reds.

Ο Λούκας είναι αυτό ακριβώς. Ένας ιδανικός holding, με ξεκάθαρο ρόλο, ικανότητες, αντίληψη του παιχνιδιού και δυνατότητα θωράκισης της άμυνας. Με τον Λούκας στο πλευρό του ο Μίλνερ απελευθερώθηκε, έβγαλε ενέργεια στο παιχνίδι του, κέρδισε μέτρα και βοήθησε την ούτως ή άλλως πολύ δυνατή και απρόβλεπτη τριάδα Μπεντέκε-Κουτίνιο-Φιρμίνο στο χτίσιμο των επιθέσεων. Οι Reds έβγαλαν 11 σουτ στον Τσεχ, τα περισσότερα που έχει επιτρέψει η Άρσεναλ στην έδρα της από το ματς με την Μάντσεστερ Σίτι τον Ιανουάριο στις 2013. Ειδικότερα στο πρώτο ημίχρονο, οι επιθετικές κινήσεις τους ήταν εκπληκτικές. Όμως το θεμέλιο της δουλειάς στην επίθεση και του καθαρού μυαλού στην ανάπτυξη, ήταν η αμυντική ισορροπία. Μετά το τέλος του ματς, ο Αρσέν Βενγκέρ στάθηκε σε αυτό το κομμάτι των αντιπάλων του: «Δούλεψαν πολύ σκληρά αμυντικά στο πρώτο ημίχρονο και δημιούργησε ανασφάλεια για εμάς στην άμυνα».

Ο Ρότζερς, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στον ρόλο του Λούκας: «Είναι ο καλύτερος αμυντικός μέσος που έχουμε. Υπάρχουν παιχνίδια που χρησιμοποιούμε τρεις μέσους, χωρίς απαραίτητα ο ένας να είναι σπεσιαλίστας αμυντικά. Αλλά όταν αγωνιζόμαστε με αυτόν τον τρόπο, είναι ο καλύτερος που έχουμε. Σήμερα έκανε εκπληκτική δουλειά». Με 6 επιτυχημένα τάκλιν σε 7 προσπάθειες και 4 κοψίματα κοντά στην περιοχή, ήταν κάτι παραπάνω από θετικός.

Δεν ήταν όμως μόνο ο Λούκας. Η αμυντική γραμμή της Λίβερπουλ ήταν ξανά σε κέφια. Η διαφορά με πέρυσι είναι τα δύο μπακ, ο εξαιρετικός Κλάιν δεξιά και ο Γκόμες αριστερά έχουν ταιριάξει απόλυτα στους Ρεντς, βελτιώνοντας σε πολλαπλά επίπεδα την αμυντική τετράδα. Κρατούν τις θέσεις τους όποτε χρειάζεται, προσέχουν τα ανεβάσματά τους, δίνουν πλάτος στην ομάδα. Η προώθηση του ενός, τις περισσότερες φορές συνδυαζόταν με την οπισθοχώρηση του άλλου, για να καλύψει τα στόπερ σε περίπτωση ξαφνικής αντεπίθεσης. Ο πρώην άσος των Λιντς, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και νυν σχολιαστής, Άλαν Σμιθ, ήταν ενθουσιασμένος με τον 18χρονο μπακ που αποκτήθηκε από την Τσάρλτον και μπήκε με τσαμπουκά 11άδα. «Είναι εξαιρετικός στα τρία πρώτα ματς. Δείχνει την εμπιστοσύνη του Ρότζερς ώστε να τον εμπιστευτεί απευθείας για βασικό. Η απόφασή του είναι πλήρως δικαιολογημένη. Έκανε εκπληκτική εμφάνιση».

Αλλαγμένος σε σχέση και με πέρυσι δείχνει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, ο Λόβρεν, θυμίζοντας τον αμυντικό που είχε ξεχωρίσει στη Σαουθάμπτον και είχε κερδίσει με το σπαθί του την μεταγραφή. Συντονίζει όλη την άμυνα, καλύπτει σωστά όταν δημιουργείται κενό, πιέζει ψηλά σε σωστό χρόνο και ελαχιστοποιώντας το ρίσκο. Φρόντιζε για τις σωστές αποστάσεις ανάμεσα στους συμπαίκτες του, ανέβαζε την αμυντική γραμμή όποτε χρειαζόταν. Με τον Λούκας να καλύπτει και να βρίσκεται σχεδόν πάντα σε σωστή θέση για την εύκολη πάσα από τους αμυντικούς και με την πλήρως συντονισμένη τετράδα, η Λίβερπουλ έκλεισε τους χώρους στο πρώτο ημίχρονο, αποδιοργάνωσε το passing game και την αναζήτηση κενών της Άρσεναλ. Κάτι ανάλογο βέβαια πέτυχε και η Γουέστ Χαμ στην πρεμιέρα και στην συνέχεια δέχθηκε 6 γκολ σε δύο ματς. Όμως οι Ρεντς για τρίτη συνεχόμενη αναμέτρηση κράτησαν την εστία τους ανέπαφη. Κάτι αντίστοιχο έκαναν πρόπερσι, που διεκδίκησαν το Πρωτάθλημα.

Προφανώς, είναι πολύ νωρίς ακόμα για προβλέψεις. Προφανώς, δεν ήταν όλα τέλεια, αφού κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο η Λίβερπουλ δέχθηκε πολλή πίεση και φάσεις, όπως και ένα γκολ νωρίς που κακώς ακυρώθηκε για οφσάιντ. Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος. Mε το μέχρι στιγμής δεδομένο των τριών ματς, όμως, σε γενικές γραμμές η ομάδα του Ρότζερς δείχνει καλύτερη από πέρυσι. Και η αμυντική λειτουργία, με έναν Λόβρεν στα επίπεδα της Σαουθάμπτον, ένα πάντα αξιόπιστο Κλάιν, έναν συνεχώς βελτιωμένο Γκόμες και σταθερούς τους Μιονιολέ-Σκρτελ, μπορεί να αποτελέσει τη σταθερά για τα όσα όμορφα φτιάχνουν οι υπόλοιποι στην επίθεση.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.