Ο... διάβολος της Μπάγερν

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Ο... διάβολος της Μπάγερν

bet365

Ο Ντάγκλας Κόστα τα σπάει με το καλημέρα και ο Γιώργος Καραμάνος προχωράει σε πρώιμα αποθεωτικά συμπεράσματα για τις ικανότητες του.

Οταν τέλη Ιουνίου έσκασε η βόμβα με το όνομα του και την Μπάγερν, οι περισσότεροι απορήσαμε. Μα καλά ο Πεπ Γκουαρδιόλα ήθελε άνθρωπο για τη δουλειά των συνήθως τραυματιών Ριμπερί, Ρόμπεν και θα έπαιρνε τον Ντάγκλας Κόστα; Δοκιμασμένος μόνο στη Σαχτάρ, αναπληρωματικός στη Σελεσάο και να κοστίζει και 30 εκατ. ευρώ; Ε, αυτό παραήταν. Μόνο που αυτός ήταν περισσότερο επιλογή του Ματίας Ζάμερ, με τον Πεπ να συμφωνεί.

Ετσι την 1η Ιουλίου ο -σε λίγες μέρες- 25χρονος Βραζιλιάνος πάτησε στο Μόναχο και έγινε η τέταρτη ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου, παίρνοντας μάλιστα πενταετές συμβόλαιο. Η Μπάγερν λοιπόν που αναζητούσε φρέσκο αίμα για τα πλάγια της επίθεσης της, του έδειξε την απόλυτη εμπιστοσύνη και αυτό που απομένει τώρα, είναι να αποδειχτεί εάν έκανε καλά ή όχι. Σε πολύ πρώιμο στάδιο πάντως. Σε αυτό το τόσο αρχικό σημείο δείχνει ότι έχει πετύχει διάνα...

Ακόμα και ο Γκουαρδιόλα που σπάνια επαινεί δημόσια παίκτη του, είχε σπεύσει να τον αποθεώσει μετά την πρεμιέρα με το Αμβούργο. «Τα πηγαίνει εξαιρετικά μέχρι τώρα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί ακόμα να βελτιώσει. Εχει πολλά περιθώρια και εσείς πολλά να δείτε από εκείνον». Τα λόγια αυτά ακούστηκαν ονειρικά στο κοινό της ομάδας. Πόσο μάλλον σε συνδυασμό με τα όσα ο νέος εξτρέμ τους έδειξε στην προετοιμασία και στα πρώτα επίσημα ματς, όπου αλήθεια έκανε τη διαφορά.

Ακόμα και στον χαμένο τελικό του Σούπερ Καπ με τη Βόλφσμπουργκ, έκανε εξαιρετικό Β' μέρος και το εντυπωσιακό ήταν πως όσο κυλούσε το παιχνίδι και ενώ οι υπόλοιποι κουράζονταν, εκείνος ανέβαινε. Το ίδο συνέβη και με Αμβούργο, Χόφενχαϊμ, αλλά και στα φιλικά και ειδικά σε εκείνα με Ιντερ, Μίλαν, Ρεάλ. Πιο συγκεκριμένα, στα δύο τελευταία πραγματικά ήταν ξεχωριστός και έκανε πλάκα στα φτερά των Ροσενέρι και τον Μαδριλένων που δεν είχαν τρόπο να τον σταματήσουν.



Η άνοδος της απόδοσης του Ντάγκλας Κόστα όσο φτάναμε προς τη λήξη με Αμβούργο (πάνω) και Χόφενχαϊμ (κάτω)
* Πηγή Squawka


Ο Βραζιλιάνος αποκαλύπτεται στον δυτικό ποδοσφαιρικό κόσμο ως ικανότατος ντριμπλέρ στο ένας ανεντίον ενός, που τόσο πολύ χρειάζεται η Μπάγερν απέναντι στις κλειστές άμυνες. Αυτό όμως το κάνει, τρέχοντας ακατάπαυστα όλη τη γραμμή, κυρίως στα αριστερά, ενώ δεν έχει πρόβλημα να πάει και από την απέναντι πλευρά με αντίθετο πόδι. Κάπως έτσι στις δύο πρώτες αγωνιστικές της Μπουντεσλίγκα μετράει ένα γκολ, τρεις ασίστ και 83% σωστές μεταβιβάσεις. Σε αυτό το τελευταίο με τις πάσες, εκείνο που εντυπωσιάζει είναι ότι πρόκειται για μακρινές ή διαγώνια γυρίσματα με μέσο όρο απόστασης τα 18 μέτρα. Δηλαδή δεν αλλάζει πασούλες με τους διπλανούς του, αλλά στέλνει... συστημένες μπάλες που δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις.

Σε αυτό το πρώιμο, αλλά καθαρό συμπέρασμα λοιπόν η Μπάγερν φαίνεται ότι έχει πετύχει διάνα. Ηδη κάνει σε πιο εξελιγμένο βαθμό, εκείνο που του ζητούσε και ο Μιρτσέα Λουτσέσκου στη Σαχτάρ: να δημιουργεί για τον Λουίζ Αντριάνο, να πατάει περιοχή από πλάγια, αλλά και να βοηθάει τον πλάγιο μπακ, Σρνα. Είναι εργαλείο, μηχανάκι πολυτελείας, προικισμένος με σωματική δύναμη και αντοχές σε καλούπι σούπερ ντριμπλέρ.

Επίσης είναι γερό σκαρί. Δεν έχει βγάλει σοβαρό τραυματισμό και αυτό είναι σημαντικό, έχοντας να καλύψει εκατέρωθεν τους Ριμπερί, Ρόμπεν. Αλλωστε ο συνεχιστής αυτών πρόκειται να γίνει στο Μόναχο και διαθέτει ένα ακόμα σπουδαίο χαρακτηριστικό, όπως φαίνεται στο ξεκίνημα. Ο Ντάγκλας Κόστα έχει αυτή την τέλεια διαγώνια πάσα και έτσι μπορεί να δέσει τέλεια με τον Μίλερ, ο οποίος διαθέτει αντίστοιχα την ιδανική διαγώνια κίνηση, παίζοντας έξω από την περιοχή. Οι δυο τους μπορούν να συνεργαστούν ιδανικά και να ανοίξουν με αυτόν τον τρόπο πολλές τρύπες.

Ο Ζάμερ λοιπόν μάλλον καλά το διάβασε το έργο και ο Πεπ καλά έχει βαλθεί να το... σκηνοθετήσει. Επειδή όμως είπαμε ότι όλα αυτά είναι πρώιμα, γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί «μικρό καλάθι». Μόνο που αυτός ο διάολος ο Βραζιλιάνος έτσι όπως παίζει, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για μετριοπάθειες. Εάν συνεχίσει σε αυτό το mood και εξελιχτεί ακόμα παραπέρα, σίγουρα δεν είναι δυνατόν να κάνει να ξεχαστούν οι Ρόμπεν, Ριμπερί, αλλά μπορεί να γεμίσει το κενό τους με κάτι περισσότερο από απλή αξιοπρέπεια...

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος