Παραίτηση ή ένα ευεργετικό τέλος για Ντι Μαρία;

Κώστας Ζάλιαρης
Παραίτηση ή ένα ευεργετικό τέλος για Ντι Μαρία;

bet365

Όταν κάτι πάει στραβά το λύνεις ή φεύγεις; Είναι σωστή η επιλογή του Άνχελ Ντι Μαρία ν' αφήσει την Αγγλία έπειτα από μόλις μια χρονιά; Ο Κώστας Ζάλιαρης γράφει στο FoutFourTwo του gazzetta.gr για την απόφαση του Αργεντινού να πει αντίο στην Πρέμιερ Λιγκ.

Όταν πέρυσι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διέθετε 85 εκατ.ευρώ για να πάρει τον Άνχελ Ντι Μαρία και προχωρούσε και στην απόκτηση του Ραδαμέλ Φαλκάο με τη μορφή δανεισμού από τη Μονακό, πολλοί ήταν εκείνοι που έκαναν λόγο για παίκτες που θα έκαναν ξανά τους «κόκκινους διαβόλους» ομάδα φόβητρο. Το «Fear Factor» του συλλόγου του Μάντσεστερ ναι μεν επέστρεψε, αλλά λόγω της δουλειάς και των αλλαγών που προκάλεσε ο Λουίς Φαν Χάαλ και όχι οι δύο ποδοσφαιριστές που αναφέραμε.

Έναν χρόνο μετά, η Γιουνάιτεντ επέστρεψε στο Τσάμπιονς Λιγκ, όμως σημειώνει χασούρα περίπου 20 εκατομμυρίων με την πώληση του Άνχελ Ντι Μαρία στην Παρί Σεν Ζερμέν. Ούτε η ομάδα έμεινε ικανοποιημένη από εκείνον, ούτε ο ίδιος ήταν πλέον χαρούμενος στην Αγγλία και αποφάσισε. Αυτό που πήγε στραβά, το άλλαξε ολοκληρωτικά, αλλάζοντας χώρα και δεν έμεινε να το δουλέψει... Ποια στοιχεία όμως τον οδήγησαν στο αποτυχημένο πέρασμα από την Πρέμιερ Λιγκ;

Όταν επέλεξε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να συνεχίσει την καριέρα του το περασμένο καλοκαίρι, ίσως δεν είχε προλάβει να προετοιμαστεί σωματικά και ψυχολογικά για την ένταση του αγγλικού ποδοσφαίρου και τους ρυθμούς τους κορυφαίου πρωταθλήματος. Είχε βγάλει μια δύσκολη σεζόν με τη Ρεάλ Μαδρίτης, είχε παίξει στο Μουντιάλ της Βραζιλίας (και το ολοκλήρωσε τραυματίας) όπου η Αργεντινή έφτασε μέχρι και τον μεγάλο τελικό του «Μαρακανά» και εν συνεχεία κλήθηκε να ανταπεξέλθει σε νέα δεδομένα, νέο είδος προπονήσεων, έναν απαιτητικό Φαν Χάαλ και έναν ακόμα πιο απαιτητικό σύλλογο με οπαδούς που μετά την καταστροφική χρονιά του Μόγιες, έβαλαν αμέσως ψηλά τον πήχη.

Δεν έμαθε ποτέ την αγγλική γλώσσα, του φαινόταν ανεξήγητος ο καιρός στην Αγγλία με τον... εξαφανισμένο ήλιο και τη μόνιμη μουντάδα που έφερνε βροχή σχεδόν κάθε μέρα και η ψυχολογία του από τον τρόπο ζωής, όσο κι αν το προσπαθούσε ο ίδιος, ήταν απολύτως φυσιολογικό να μεταδοθεί και στο παιχνίδι του μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Πρόλαβε να πετύχει τρία γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ. Από τη μετριότητα, ανέβαζε κάπως τον δείκτη πως το “καλός” αλλά και πάλι έπεφτε. Το πανέμορφο ψιλοκρεμαστό γκολ στην ήττα – ντροπή για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με σκορ 5-3 από τη νεοφώτιστη, πέρυσι, Λέστερ, ναι μεν ήταν μια μικρή απόδειξη της ικανότητάς του, αλλά και πάλι ήταν μια στιγμή. Από αυτές που είχε ελάχιστες στο «Ολντ Τράφορντ» και τις οποίες αποφάσισε να πάρει μαζί του στο Παρίσι σαν αναμνήσεις που θα του χρησιμεύσουν για το μέλλον, μαθαίνοντας από τα βιώματά του επί αγγλικού εδάφους και τις δυσκολίες που θέλει να πιστεύει ότι θα τον βγάλουν πιο δυνατό και βελτιωμένο.

Πολλά άλλαξαν για εκείνον από τον Οκτώβριο του 2014. Ίσως εκείνος ο μήνας τον επηρεάσε όσο τίποτε άλλο αγωνιστικά, προτού έρθει η απόπειρα ένοπλης ληστείας στο σπίτι όπου διέμενε μαζί με την οικογένειά του. Ας τα πάρουμε όμως ένα – ένα...

Ταξιδεύει με την Αργεντινό στο Πεκίνο και παίζει σε φιλικό παιχνίδι κόντρα στη Βραζιλία. Επί 90 λεπτά, προσπαθεί να ανταποκριθεί και να κοντρολάρει τις ανάσες του σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Ο οργανισμός του εξασθενεί... Τρεις μέρες μετά από εκείνο το ματς με τη «σελεσάο», παίζει 17 λεπτά σε φιλικό κόντρα στο Χονγκ – Κονγκ. Προηγούμένως, είχε μεσολαβήσει ταξίδι 19.000 χλμ. Εκείνες οι αγωνιστικές του υποχρεώσεις με την εθνική ομάδα, τον «τάραξαν». Δίχως και πολλές ημέρες διακοπών το προηγούμενο καλοκαίρι, «λύγισε». Έδειξε να εξουθενώνεται. Με τον Φαν Χάαλ να ψάχνει λύσεις ώστε ο Ντι Μαρία ν' αποδώσει καλύτερα μέσα στο γήπεδο και να βασίζει μεγάλο μέρος του παιχνιδιού της Γιουνάιτεντ στην πλευρά και τα πόδια του Αργεντινού, ο τρόπος που εξελίχθηκε η περασμένη σεζόν, ήταν σχεδόν προδιαγεραμμένος. Δεν σκόραρε, δημιούργησε μόλις τρεις ευκαιρίες για γκολ μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2015 και το σώμα του «φώναζε» ότι δεν μπορεί άλλο. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε το συμβάν με την τρομοκρατική εμπειρία της ένοπλης ληστείας να τον κάνει ψυχολογικό ράκος...

Στα τέλη Ιανουαρίου, ληστές πυροβόλησαν την πόρτα της βίλας όπου διέμενε ο Άνχελ Ντι Μαρία στο Μάντσεστερ... Εκείνη την ώρα, ο Αργεντινός ήταν εντός της οικείας του, μαζί με τη σύζυγο και την κορούλα τους. Ευτυχώς για εκείνους, οι ληστές τράπηκαν σε φυγή δίχως να εισβάλλουν στο σπίτι. Μπορείτε όμως να φανταστείτε το ψυχολογικό σοκ στο άκουσμα των πυροβολισμών. Σε μια ξένη χώρα, σε μια προσπάθεια για νέα ζωή, σε μια δύσκολη σεζόν, σε μια ζόρικη χρονιά για την καριέρα του... Έκλεισε το σπίτι, του έβαλε πωλητήριο και για αρκετό καιρό διέμενε σε ξενοδοχείο της πόλης. Κυκλοφορούσε με προσωπική ασφάλεια. Δεν μπορούσε ούτε να βγει για φαγητό... Ακόμα κι όταν το έκανε, το γεγονός πως δίπλα του είχε ανθρώπους υπεύθυνους για την προστασία του, του θύμιζε το περιστατικό που τον «σημάδεψε» σε αυτούς τους μήνες που έζησε στην Αγγλία.

Το φινάλε, δεν θα είχε καμία διαφορά από την εξέλιξη της αγωνιστικής περιόδου όπως αυτή σημειώθηκε και έμεινε πλέον στο χρονοντούλαπο. Αποβολή για τράβηγμα στον διαιτητή στο παιχνίδι Κυπέλλου με την Άρσεναλ στις αρχές Μαρτίου, ενώ στο τελευταίο ματς της σεζόν απέναντι στη Χαλ, με τις «τίγρεις» να παλεύουν για την παραμονή τους στην κατηγορία, ο Ντι Μαρία αντέχει να παίξει 23 λεπτά και αποχωρεί με πρόβλημα τραυματισμού. Όλα είχαν τελειώσει για εκείνον. Όσο κι αν σε δηλώσεις του προσπαθούσε να πείσει ότι δεν θα τα παρατούσε και θα έμενε στο Μάντσεστερ να παλέψει για να δείξει στη Γιουνάιτεντ, τον κόσμο του συλλόγου και τους φίλους του αγγλικού ποδοσφαίρου ότι δεν είχε «φθαρεί», η λογική του, τον οδήγησε μακριά από τη χώρα που πέρασε άσχημα. Δεν πήρε τίποτα θετικό. Σε θετικό μπορεί να μετατρέψει μονάχα ο ίδιος όσα βίωσε στην Αγγλία και κρίνεται απαραίτητο να το κάνει μέσα στο γήπεδο, με τη φανέλα της Παρί. Πλέον θα τον συνοδεύει και η ταμπέλα της πιο ακριβής «συνδυαστικής» μεταγραφής.

Για βάλτε τα κάτω...

Στα 85 εκατ.ευρώ της Γιουνάιτεντ πριν από έναν χρόνο, προστίθενται άλλα 62 εκατομμύρια για τη μετακίνησή του στην Πόλη του Φωτός. Σύνολο, 147 εκατομμύρια ευρώ από καλοκαίρι σε καλοκαίρι...

 

Τελευταία Νέα