Οι 50 καλύτεροι προπονητές του 2015 (No 10)

Οι 50 καλύτεροι προπονητές του 2015 (No 10)

Gazzetta team
Οι 50 καλύτεροι προπονητές του 2015 (No 10)

bet365

Είναι εδώ! Το FFT σας παρουσιάζει τους 50 καλύτερους προπονητές του Πλανήτη για το 2015. Δείτε ποιός βρίσκεται στο νούμερο 10.

Παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα μόλις πριν από 8 χρόνια, ο Λοράν Μπλαν έχει καταφέρει ήδη να μπει στο πάνθεον των Γάλλων προπονητών, έχοντας τη λάμψη που είχε και ως παίκτης.

Αφού οδήγησε την Παρί πέρυσι στο πρώτο εσωτερικό τρεμπλ στην ιστορία του γαλλικού ποδοσφαίρου, ο 49χρονος τεχνικός είναι ο πιο επιτυχημένος τεχνικός στην ιστορία των Παριζιάνων. Κατέκτησε το Μουντιάλ του 1998 και το Euro 2000 ως παίκτης και ως προπονητής έχει κατακτήσει δύο φορές την Ligue 1, μία το Κύπελλο, δύο το Λιγκ Καπ και δύο το Σούπερ Καπ μόνο με την Παρί.

Βάλτε ακόμη ένα πρωτάθλημα και ένα Λιγκ Καπ, που κατέκτησε κατά τη διάρκεια της 3ετίας που έκατσε στον πάγκο της Μπορντό από το 2007 μέχρι και το 2010, όπου έκανε εκπληκτικά πράγματα. Στην Παρί η κυριαρχία εντός των συνόρων είναι κάτι το αναμενόμενο. Εκτός, οι Παριζιάνοι έχουν φτάσει δύο διαδοχικές χρονιές μέχρι τα προημιτελικά του Champions League, μία φάση της διοργάνωσης, στην οποία ο Μπλαν βρέθηκε και το 2010 με τους Γιρονδίνους, όταν και αποκλείστηκε από την Λιόν.

Δεν ήταν, βέβαια, ολόκληρη η προπονητική καριέρα του Μπλαν γεμάτη επιτυχίες. Η παρουσία του στον πάγκο της Γαλλίας από το 2010 μέχρι το 2012 έφτασε άδοξα στο τέλος της μετά την αποτυχία των μπλε στο Euro. Οι εγωισμοί των παικτών είχαν μπει ξανά πάνω από την ομάδα μόλις δύο χρόνια μετά τις ντροπιαστικές σκηνές στη Νότιο Αφρική.

Laurent Blanc, PSG

Ο Μπλαν βρέθηκε στο επίκεντρο και έναν χρόνο νωρίτερα, όταν φήμες τον ήθελαν να βάζει πλαφόν στους μαύρους παίκτες και σε εκείνους που προέρχονται από την Αφρική στην εθνική ομάδα. Τελικά, απαλλάχθηκε μετά την έρευνα από το Υπουργείο Αθλητισμού και τόνισε ότι τα σχόλιά του παρερμηνεύτηκαν. Παρόλα αυτά, εκείνο το επεισόδιο είχε δείξει ότι είχε χάσει τον έλεγχο. Πριν την ήττα με 2-0 από τη Σουηδία στο τελευταίο ματς των ομίλων του Euro, η Γαλλία έτρεχε αήττητο σερί 23 αγώνων. Είχε μπει στο τουρνουά ως ένα από τα μεγάλα φαβορί.

Στις πρώτες δύο του σεζόν στο Parc des Princes, ο Μπλαν έχει τραβήξει την προσοχή των μίντια χωρίς να το θέλει για διάφορους λόγους. Ο Γάλλος θα πρέπει να αντέξει στην πίεση και στη συνεχή κριτική, καθώς ο Τύπος και οι οπαδοί δεν είχαν μείνει ικανοποιημένη για το γεγονός ότι ένα μεγαλύτερο όνομα δεν ανέλαβε να συνεχίσει το πρότζεκτ μετά την αποχώρηση του Αντσελότι. Κάποιοι, μάλιστα, λένε και γράφουν ότι η Παρί δεν παίζει το στυλ παιχνιδιού, που θα ταίριαζε σε μία ομάδα γεμάτη αστέρια.

Laurent Blanc, France

Παρόλα αυτά, η ομάδα του Μπλαν έκανε ρεκόρ βαθμών τη σεζόν 2013-14 και ο Γάλλος την οδήγησε αμέσως στην κατάκτηση του νταμπλ, κάτι που ο προκάτοχός του είχε καταφέρει μετά από 18 μήνες στο τιμόνι. Ψηφίστηκε προπονητής της σεζόν πέρυσι, κάτι που μόνο ο Αντσελότι είχε καταφέρει με την Παρί. Συνεχίζει να θέτει πολύ ψηλά τον πήχη και η ευρωπαϊκή διάκριση είναι, πλέον, σε πρώτο πλάνο.

Τακτική (του Michael Cox)

Η Παρί έχει τέτοιο οικονομικό πλεονέκτημα στη Γαλλία, που έχει γίνει δύσκολο να εκτιμήσεις πόσο πετυχημένος είναι οποιοσδήποτε τεχνικός της. Ο Μπλαν, όμως, έχει καταφέρει εκτός από τους τίτλους να δείξει και μία μεγάλη πρόκριση επί της Τσέλσι στο Champions League, ανεβάζοντας επίπεδο την Παρί.

Laurent Blanc, PSG Chelsea

Εξάλλου, ο Μπλαν τα είχε ήδη καταφέρει στην Ligue 1, κατακτώντας τον τίτλο με την Μπορντό.

Ο τεχνικός της Παρί έχει δείξει προσαρμοστικότητα στα συστήματα που εφαρμόζει. Σε σημείο που να είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε το στυλ του. Κάποιες φορές θα ζητήσει από τον επιθετικό να παίξει πιο αμυντικά, ενώ η μεγαλύτερη επιτυχία του σε επίπεδο τακτικής είναι σίγουρα το ματς με την Τσέλσι στο Λονδίνο. Θα πρέπει, όμως, να δείξει ακόμη περισσότερα στην Ευρώπη, προκειμένου να ανέβει και ο ίδιος επίπεδο.

 

Τελευταία Νέα