Εκρήξεις ταλέντου και κρίσεις πανικού

Εκρήξεις ταλέντου και κρίσεις πανικού

bet365

Ο Γιώργος Καραμάνος μεταφέρει την ιστορία του Χεσούς Νάβας που μετέτρεψε τις φοβίες του μυαλού του σε ένα εκστατικό ποδοσφαιρικό παραμύθι.

Το πρωινό της 11ης Ιουνίου του 2005 ξημέρωσε διαφορετικά από όλα τα προηγούμενα της ζωής του Χεσούς Νάβας Γκονθάλεθ. Ένα περίεργο, πρωτόγνωρο συναίσθημα τον βάραινε στο στήθος και δεν τον άφηνε να αναπνεύσει κανονικά. Ο φόβος και αργότερα ο πανικός κυριάρχησαν στον μυαλό του 19χρονου τότε ποδοσφαιριστή. Αμέσως έσπευσε αλαφιασμένος στον γιατρό της Εθνικής Ισπανίας.
Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα Νέων των Φούριας Ρόχας βρισκόταν εκείνες τις ημέρες στην Καρτάγια, όπου προετοιμαζόταν για το επικείμενο Μουντιάλ της Ολλανδίας.

Η εξέταση έδειξε ότι σωματικά ο μικρός ήταν απολύτως υγιής και πως το πρόβλημα θα έπρεπε να εντοπιστεί κάπου αλλού. Το επόμενο πρωί τα ίδια. Το μεθεπόμενο ξανά. Η απόφαση πάρθηκε αμέσως από τον ομοσπονδιακό, Ινιάκι Σάεθ και ο Ανδαλουσιανός μέσος εγκατέλειψε την προετοιμασία, χάνοντας παράλληλα και το Παγκόσμιο Κύπελλο.


Το τρελό παρεάκι μαζί με τους Σέρχιο Ράμος, Αντόνιο Πουέρτα. Ο ένας τους άφησε νωρίς. Πολύ νωρίς

Επιστρέφοντας στη Σεβίλλη, ο Νάβας επισκέφθηκε τον επικεφαλής της ψυχολογικής ομάδας που βρισκόταν στη διάθεση του τότε συλλόγου του, τον Μιγκέλ Ανχελ Γκόμεθ. Απαντες αρχικά υπέθεσαν πως έφταιγε η αγωνιστική πίεση και το στρες πριν από ένα σημαντικό γεγονός. Ωστόσο, έπειτα από πολλές συνεδρίες και διάφορα ψυχολογικά τεστ, το πόρισμα αποκάλυψε την αιτία της αναστάτωσης του παίκτη. «Πρόκληση άγχους και ψυχολογικής πίεσης στις συγκεντρώσεις μακράς διαρκείας, που ο παίκτης δεν μπορεί να διαχειριστεί. Ειδικά όταν βρίσκεται μακριά από την οικογένεια και το σπίτι του».

Ιδιοτροπία ή πραγματικό πρόβλημα; Ότι και εάν του συνέβαινε, η αλήθεια ήταν πως η κουβέντα άνοιξε για μία πραγματικά ιδιάζουσα περίπτωση ενός ξεχωριστού παιδιού. Ενός περίεργου χαρακτήρα αντιστάρ που για όσα χρόνια έπαιξε στη Σεβίλλη, ακόμα και όταν πήρε φράγκα, εξακολούθησε να πηγαίνει για προπόνηση με το αστικό λεωφορείο. Πλέον, στα 29 του, ο Ισπανός εξτρέμ της Σίτι μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει από καιρό νικήσει στην πιο δύσκολη μάχη της καριέρας και της ζωής του.

Μοναχικά καλοκαίρια
Ο Μιγκέλ Ανχελ Γκόμεθ συζήτησε το θέμα με τον τότε προπονητή των Σεβιγιάνων, Χουάντε Ράμος και αποφάσισαν να μην ακολουθήσει ο παθών την προετοιμασία της ομάδας και να παρακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα στο προπονητικό κέντρο. Το κόλπο έπιασε και η χρονιά κύλησε εξαιρετικά για τον νερό μεσοεπιθετικό, φέρνοντας τον μάλιστα προ της πόρτας της Εθνικής Ανδρών. Ο εκλέκτορας των Ταύρων, Λουίς Αραγονές τον υπολόγιζε σοβαρά για το Μουντιάλ της Γερμανίας, αλλά η κατάσταση του ήρθε εκ νέου στην επιφάνεια, με συνέπεια να μείνει και πάλι μακριά από ένα σημαντικό ραντεβού.

Στα μέσα Ιουλίου του ίδιου χρόνου (2006) ξεκίνησε η προετοιμασία της Σεβίλλης, με τον Νάβας να παρουσιάζει ακόμα πιο έντονα συμπτώματα και την ομάδα να τον θέτει υπό ψυχολογική παρακολούθηση. Ο πιτσιρικάς ακολούθησε με ευλάβεια και προσήλωση το θεραπευτικό πρόγραμμα και εμφανίστηκε δυνατότερος και καλύτερος από κάθε άλλη φορά, βοηθώντας την ομάδα να πραγματοποιήσει την πιο επιτυχημένη σεζόν της ιστορίας της, καθώς κατέκτησε το Κύπελλο UEFA, το ισπανικό Κύπελλο και διεκδίκησε μέχρι τέλους το πρωτάθλημα.

Απαντες είχαν πιστέψει ότι ο Νάβας ήταν πλέον θεραπευμένος και ότι αυτό το καλοκαίρι θα ακολουθούσε κανονικά την ομάδα. Ωστόσο, στο άκουσμα της ανακοίνωσης της αναχώρησης για ένα τουρνουά στο Σικάγο των ΗΠΑ, το μεσαίο από τα πέντε αγόρια της οικογένειας Γκονθάλεθ έστειλε μέσω του αντιπροσώπου του σαφές μήνυμα στη διοίκηση και την τεχνική ηγεσία των Ανδαλουσιανών: «Ο Χεσούς έχει ψυχολογικό πρόβλημα και δεν θα μπορέσει να ταξιδέψει στις ΗΠΑ, ούτε στην μετέπειτα προετοιμασία που θα διεξαχθεί στη Μαρμπέγια. Όπως συνέβη και τις προηγούμενες χρονιές, θα μείνει και θα δουλέψει στο προπονητικό κέντρο». Εκείνο που έκανε μάλιστα όσον αφορά το δεύτερο σκέλος εκείνης της προετοιμασίας, ήταν να βρίσκεται για προπόνηση μαζί με την ομάδα και να επιστρέφει καθημερινά (τρεις ώρες πηγαινέλα) για να κοιμάται στο σπίτι του.

Πέρα στην Αφρική
Σταδιακά έκτοτε παρουσίασε σημαντική βελτίωση. Ακολούθησε κανονικά το καλοκαιρινό πρόγραμμα του 2009-'10 που ευτυχώς για αυτόν δεν περιλάμβανε μακρινά ταξίδια. Η συνέπεια ήταν να παρουσιάζεται ολοένα και καλύτερος αγωνιστικά. Το καλοκαίρι του 2010 λοιπόν ήρθε η στιγμή για τις μεγάλες αποφάσεις. Ο κόουτς της Εθνικής, Βιθέντε ντελ Μπόσκε τον… λιγουρεύτηκε, μα γνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα της περίπτωσης του, αρχικά ούτε καν το σκέφτηκε περισσότερο.

Ωστόσο, ο Χεσούς Νάβας φρόντισε να του δώσει το πράσινο φως: «Είμαι σε καλή κατάσταση και πολύ ήρεμος. Σκέφτομαι πως το να βρεθώ στο Μουντιάλ θα είναι το σημαντικότερο πράγμα που μου έχει συμβεί», είπε στην μεταξύ τους κουβέντα, λύνοντας τα χέρια του ομοσπονδιακού. Και κάπως έτσι έκανε το μεγάλο άλμα. Ο πιτσιρικάς που δεν μπορούσε να μείνει ούτε στο προπονητικό κέντρο της Σεβίλλης, βρήκε το κουράγιο και μπήκε στο αεροπλάνο με προορισμό την μακρινή Νότια Αφρική και μάλιστα για ένα περίπου μήνα.

Κάπως έτσι στο παλμαρέ του μπήκε το χρυσό μετάλλιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Και μιας και πήρε το... κολλάει, είπε να μην σταματήσει. Ακολούθησε το EURO (2012) και ένα χρόνο αργότερα η μεταγραφή του στη Σίτι. Τούτο υποτίθεται θα ήταν και το πιο ζόρικο: η μόνιμη μετεγκατάσταση στο Μάντσεστερ. Πόσο απίθανο έμοιαζε για ένα παλικάρι με φοβίες ακόμα και να σταθεί να μιλήσει μπροστά στην κάμερα της τηλεόρασης, να παίξει στην τόσο απαιτητική Premier League και να σηκώσει το βάρος μίας μεταγραφής κοντά στα 20 εκατ. ευρώ.

Ο ψυχολόγος που τον βοήθησε σε όλο αυτό, υποστηρίζει ότι ο Χεσούς Νάβας έχει αφήσει πίσω του όλα τα προβλήματα. Πως έχει βρει τον τρόπο να τα απορροφήσει σε κάποιο καλά κρυμμένο μέρος, εκεί όπου βάζουμε τις άσχημες αναμνήσεις. Πλέον δείχνει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και το αποδεικνύει με την παρουσία του στο Μάντσεστερ. Εκεί όπου όπου σε δύο χρόνια έχει μετρήσει 95 συμμετοχές, 7 γκολ και 24 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις και έχει πανηγυρίσει πρωτάθλημα και Κύπελλο. Οχι κι άσχημα για το πως εξελίχτηκε εκείνη η ιστορία με τον μπαμπούλα μακριά από το σπίτι.

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος