Paulinho: Αφεντικό του μηχανοστασίου

Gazzetta team
Paulinho: Αφεντικό του μηχανοστασίου

bet365

Από το να βρίσκεις διεξόδους μέσα σε στενούς χώρους μέχρι μα κυκλοφορεί γύρω από την αντίπαλη περιοχή ο βραζιλιάνος διεθνής εξηγεί στο “Four-Four-Two” πως μπορεί ένας μέσος να κάνει όλα αυτά τα πράγματα.

Χτίσε κατανόηση

Για να βελτιώσεις το παιχνίδι σου μια από τις προϋποθέσεις είναι να χτίσεις μια καλή σχέση με τους συμπαίκτες σου. Αυτό ακριβώς συνέβη με εμένα στην «Κορινθιανς» και στην Εθνική Βραζιλίας. Έπαιζα μαζί με το Luiz Gustavo στην Εθνική ομάδα και παρότι δεν είχαμε μακρά συνεργασία στο παρελθόν μετά την προπόνηση μιλούσαμε πάρα πολύ. Κάθε μέρα μετά από κάθε προπόνηση το κουβεντιάζαμε και μετά από τον αγώνα συζητούσαμε για το πώς αντιλαμβανόμαστε την συνεργασία μας στο παιχνίδι. Δεν ήταν τέλεια, είχαμε κάνει και λάθη αλλά η συζήτηση επάνω σε αυτά βοηθούσε.

Πάντοτε να ψάχνεις για χώρους

Πολλοί παίκτες έχουν την προσοχή τους μόνο επάνω στο μαρκάρισμα των αντιπάλων επιθετικών μέσων αλλά το σημαντικό είναι πως μπορείς εσύ να προσκαλέσεις ζημιά στην αντίπαλη περιοχή. Το κλειδί σε αυτό είναι η σωστή θέση και η κίνηση και να γνωρίζεις που θα πας και όταν έχεις τη μπάλα και όταν δεν έχεις τη μπάλα. Επίσης να παρακολουθείς την κίνηση των συμπαικτών σου, τα τρεξίματα τους που θα ανοίξουν χώρους για να μπεις μέσα στην αντίπαλη περιοχή και τότε εναπόκειται σε εσένα να διαλέξεις τα σωστή στιγμή που θα ενεργήσεις.

Κάνε προπόνηση σε στενούς χώρους

Το πλέον σημαντικό μέρος της προπόνησης είναι οι πάσες. Όταν είσαι επαγγελματίας μαθαίνεις πολλά αλλά για μένα το πιο σημαντικό ήταν όταν έπαιζα μικρός ποδόσφαιρο πέντε-πέντε σε μικρά γήπεδα, δηλαδή ποδόσφαιρο σάλας, όπου έχτισα πραγματικά τις βάσεις της καλής μου πάσας. Πάντοτε μου άρεσε να εξασκούμε σε κατοχή της μπάλας σε μικρό γήπεδο όπου απαιτείται μεγάλη συγκέντρωση λόγω του ότι πρέπει να σκέπτεσαι εδώ γρήγορα και η πάσα σου να είναι πολύ ακριβής. Μέσα στο μικρό γήπεδο έχεις χρόνο για 2 ή 3 το πολύ επαφές. Νομίζω ότι αυτή όλη η σχέση μου με το ποδόσφαιρο σάλας με βοήθησε πολύ.

Κοίτα και μάθαινε

Μπορείς να μάθεις πολλά παρακολουθώντας μεγάλους παίκτες Τη δεκαετία του ’90 μου άρεσε πολύ ο Vampeta της Κορίνθιανς. Ήταν καταπληκτικός και σαν παιδί τον παρακολουθούσα πολύ. Επίσης μου άρεσε και ο Zinedine Zidane. Τον είχα σαν είδωλο. Έχω επίσης μάθει πάρα πολλά από όλους τους προπονητές που είχα μέχρι σήμερα. Μου δίδαξαν τον τρόπο πώς να εκμεταλλεύομαι τους χώρους στο κέντρο του γηπέδου. Τώρα πλέον γνωρίζω πώς να βρίσκω διαδρόμους όταν όλοι οι συμπαίκτες μου είναι στενά μαρκαρισμένοι και έτσι να βγαίνω μπροστά από τους επιθετικούς.

Πάντα να βρίσκεσαι ένα βήμα μπροστά

Πρέπει να ξέρεις τι θα κάνεις με τη μπάλα πριν ακόμα αυτή φτάσει στα πόδια σου. Εάν κοιτάς τη μπάλα κάθε φορά που παίρνεις μια πάσα από έναν συμπαίκτη σου ύστερα κοιτάς τριγύρω για να βρεις έναν ελεύθερο συμπαίκτη σου τότε χάνεις πολύτιμο χρόνο και πιθανώς και τη μπάλα. Το σημαντικό είναι να προσχεδιάζεις τι θα κάνεις με τη μπάλα πριν ακόμα την πάρεις στα πόδια σου. Εάν είσαι πάντοτε ένα βήμα μπροστά οι αντίπαλοι θα φτάνουν στη μπάλα καθυστερημένα.

Πάρε θέση για σουτ

Πάντοτε όταν πλησιάζεις το αντίπαλο τέρμα η πίεση που σου ασκείται είναι πολύ μεγάλη. Για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις αυτή την πίεση ευκολότερα πρέπει να δημιουργήσεις παρόμοιες συνθήκες στην προπόνηση. Αυτό θα σε βοηθήσει να αναπαράγεις τις ίδιες συνθήκες ενός αγώνα. Αλλά μέσα στο πραγματικό παιχνίδι εναπόκειται σε εσένα να διαβάσεις τις συνθήκες που υπάρχουν και το πιο σημαντικό να μπορείς να αυτοσχεδιάσεις. Πάντοτε μετά την προπόνηση κάθομαι και κάνω ασκήσεις επάνω στο τελείωμα ούτως ώστε εάν μου παρουσιαστεί μια ευκαιρία μέσα στον αγώνα να έχω καθαρό μυαλό και να στείλω τη μπάλα εκεί που θέλω.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Σταύρου

Juventus Athens Soccer school Head Coach

 

Τελευταία Νέα