Ο Αngel di Maria περιγράφει την τέχνη του να παίζεις πλάγιος επιθετικός

Gazzetta team
Ο Αngel di Maria περιγράφει την τέχνη του να παίζεις πλάγιος επιθετικός

bet365

Ο μάγος της Manchester United και της Εθνικής Αργεντινής μοιράζεται μαζί σας τα μυστικά που πρέπει να γνωρίζεις για να γίνεις το αφεντικό των πλάγιων πλευρών του γηπέδου.

Να είσαι πάντοτε εφευρετικός

Όταν οι αντίπαλοι παίζουν ολοκληρωτική άμυνα (στήνουν δηλαδή ολόκληρο λεωφορείο μπροστά στο τέρμα τους), έχει μεγάλη σημασία να μείνεις ήρεμος και συγκεντρωμένος παίζοντας με συνεχή κίνηση και προσπάθεια να βρεις αινίγματα. Εσύ εφόσον παίζεις πλάγιος επιθετικός οφείλεις να κάνεις τα βασικά τα οποία είναι να μαρκάρεις, να προσπαθείς να κάνεις μια ευκαιρία ή να πάρεις ένα φάουλ και με αυτό να έχεις την ευκαιρία να κάνεις μια σέντρα στην αντίπαλη περιοχή για τους σέντερ φορ σου. Οι πλάγιοι επιθετικοί πρέπει να είναι εφευρετικοί δηλαδή να κάνουν κάτι διαφορετικό για να νικήσουν τους αμυντικούς και έτσι να δημιουργήσουν μια ευκαιρία για την ομάδα τους.

Κάνε μπάσιμο όποτε μπορείς

Στη Ρεάλ Μαδρίτης και οι τρείς επιθετικοί έχουν πάντοτε ελευθερία κινήσεων. Μπορούμε να αλλάζουμε θέσεις και να ψάχνουμε για χώρους όποτε θέλουμε. Εάν είσαι στα πλάγια προσέχεις τους άλλους και εάν κάποιος βγει στα πλάγια τότε εσύ μπαίνεις μέσα για να καλύψεις το κενό του. Πάντοτε ψάχνεις για χώρο. Εγώ ο Ronaldo, o Benzema, Adebayor ή οποιοσδήποτε άλλος κάνουμε αυτό που μας έχει ζητήσει ο Mourinho: να είμαστε κινητικοί και όταν βρεθούμε κοντά στην αντίπαλη περιοχή να ντριμπλάρουμε και να μπούμε ψάχνοντας για την ευκαιρία.

Να θυμάσαι να γυρίζεις πίσω στη θέση σου

Ο Mourinho μας θέλει να έχουμε επιθετικό πνεύμα με ή χωρίς τη μπάλα, έτσι κι εγώ έπρεπε να προσαρμοστώ και αμυντικά για να είμαι σύμφωνα με το αγωνιστικό του πνεύμα. Γνώριζα ότι εάν ήθελα να είμαι μέσα στην ομάδα στου όφειλα να τρέχω και να βάλω τα πόδια μου στη φωλιά. Και αυτός είναι ο λόγος που έγινα καλύτερος. Ο ρόλος μας τώρα στη Real είναι διαφορετικός από ότι ήταν στη Benfica, έτσι έχω αλλάξει και νοοτροπία. Ξέρω ότι ο προπονητής μας όχι μόνο μας θέλει να τρέχουμε και να πιέζουμε αλλά και να διατηρούμε δυνάμεις για τον επιθετικό τομέα και με αυτό στο μυαλό μου έχω προσαρμοστεί.

Το κλειδί είναι η δημιουργία ευκαιριών

Μερικοί πλάγιοι επιθετικοί αρκούνται στο να ντριπλάρουν μερικούς αμυντικούς αλλά πρέπει να θυμάσαι ότι παίζεις στην ομάδα για να δημιουργείς ευκαιρίες στους συμπαίκτες σου. Εάν μπορείς να κάνεις χώρους στους επιθετικούς σου ή να τους κάνεις μια πάσα με την οποία θα τους βγάλεις φάτσα με το αντίπαλο τέρμα, τότε έχεις πραγματικά κάνει τη δουλειά σου. Γρήγορα εξτρεμ μπορούν να νικήσουν πλάγια μπακ αλλά οι μεγάλοι επιθετικοί είναι αυτοί που δημιουργούν ευκαιρίες για γκολ.

Παραδέξου ότι θα φας και κάποια κλωτσιά

Κάποια στιγμή μέσα στη σεζόν είχα φάει τόσες κλωτσιές που είχα τρελαθεί. Αλλά στο τέλος παραδέχτηκα ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το υπομείνεις όταν εσύ ντριμπλάρεις συνέχεια τόσους αντιπάλους. Μερικές από τις κλωτσιές που τρώω τις θεωρώ δικαιολογημένες όπως λ.χ. όταν ο αμυντικός δεν έχει άλλη επιλογή διότι εάν σε αφήσει θα βγεις μπροστά στο τέρμα. Αλλά όταν σου γίνεται ένα δυνατό φάουλ χωρίς κανένα λόγο τότε είναι πολύ δύσκολο να το συγχωρήσεις.

Να εξελίσσεσαι συνεχώς

Με κάθε χρόνο που περνάει μεγαλώνεις από κάθε άποψη. Επίσης αναπτύσσεσαι ποδοσφαιρικά και διανοητικά και καταλαβαίνεις καλύτερα το ποδόσφαιρο. Συνέχεις μαθαίνεις πράγματα τα οποία πριν δεν γνώριζες. Έτσι συμβαίνει και σε εμένα. Π.χ. Προσπαθώ να βελτιώσω τις θέσεις τις οποίες παίρνω μέσα στο γήπεδο όπως πότε πρέπει να πιέσω και πότε να σταματήσω την πίεση ή πότε να ανοιχτώ και πότε να γυρίσω και να κλείσω διαδρόμους. Σαν επιθετικός δεν φτάνει να ικανοποιείσαι μόνο με το να ντριμπλάρεις αντιπάλους. Αυτό που χρειάζεται να επιδιώκεις πάντα είναι να συμβάλεις στο παιχνίδι της ομάδας σου με όλους τους τρόπους που μπορείς.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Σταύρου
Juventus Athens Soccer school Head Coach

 

Τελευταία Νέα