Ο σκόρερ που πέθανε για τον πατέρα του

Gazzetta team
Ο σκόρερ που πέθανε για τον πατέρα του

bet365

To «FFT» εξιστορεί τα επιτεύγματα του Κάρλο Καστελάνι, ο οποίος έβαλε γκολ, θυσιάστηκε και έδωσε το όνομα του στο γήπεδο της Εμπολι.

Στην Ιταλία είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο το να δίνουν ονόματα ποδοσφαιρικών ηρώων στα γήπεδα τους. Μόνο που στην περίπτωση του Κάρλο Καστελάνι ο λόγος της ηρωοποίησης ήταν διπλός και είχε να κάνει με πολύ σημαντικότερες αξίες από τα κατορθώματα του στο παιχνίδι. Αν και ήταν γεννημένος (1909) σε ένα χωρίο της Φλωρεντίας, ο εν λόγω ήρωας μας, μεγαλούργησε στην γειτονική Εμπολι, όπου υπήρξε ο αρχισκόρερ της ιστορίας της έως και πριν από λίγα χρόνια.

Μόνο που σε αυτή την πόλη της Τοσκάνης αποφάσισαν να δώσουν το όνομα του στο γήπεδο τους για την θυσία που έκανε για τον πατέρα του και να το έχουν σαν παράδειγμα για τις νεότερες γενιές του συλλόγου και της τοπικής κοινωνίας. Η αλήθεια είναι άλλωστε ότι οι ταπεινοί Ατζούρι δεν είχαν κάποιον πολύ σπουδαίο παίκτη να παρουσιάσουν σε όλα αυτά τα χρόνια της ύπαρξης τους. Ο Καστελάνι λοιπόν με 61 γκολ σε 145 αγώνες (1926-'30, 1934-'39) ήταν ό,τι καλύτερο είχαν να επιδείξουν μέχρι και το 2012, όταν δηλαδή τον προσπέρασε ο Φραντσέσκο Ταβάνο.

Τα γκολ του Καστελάνι ήταν που τη σεζόν 1928-'29 έφεραν την ομάδα στο προσκήνιο, καθώς την ανέβασαν για πρώτη φορά στην Σέριε Β'. Ο αρχισκόρερ όμως έγινε πραγματικά ίνδαλμα το 1936-'37, όταν δηλαδή την οδήγησε στην παρθενική συμμετοχή της στα σαλόνια της Σέριε Α'. Μάλιστα τότε ασχολήθηκαν μαζί του και από τη Φιορεντίνα, αλλά τους πρόλαβε ο Μεγάλος Πόλεμος. Ο ήρωας της Εμπολι αφού γλίτωσε και δεν σκοτώθηκε μαχόμενος κατά της Ελλάδας στα βουνά της Πίνδου, επέστρεψε στη γενέτειρα του, το Μοντελούπο Φιορεντίνο.

Εκεί όμως έμελλε να τον βρει το κακό, καθώς προσπάθησε και κατάφερε να σώσει τον πατέρα του. Ηταν Μάρτιος του 1944, όταν σε μία φάμπρικα κατασκευής υαλικών οι εργάτες ξεκίνησαν απεργία. Μόνο που οι Ναζί δεν αστειεύονταν. Περιθώρια για κουβέντες δεν υπήρχαν και έτσι άρχισαν να μαζεύουν σε καμιόνια όσους συμμετείχαν σε αυτήν. Κάπως έτσι έφτασαν και στο σπίτι του Δον Μάουρο Καστελάνι. Ηταν ο πατέρας του σκόρερ της Εμπολι, ο οποίος απουσίαζε. Μπροστά πετάχτηκε ο γιος Κάρλο. «Ο πατέρας μου ήταν άρρωστος. Δεν έκανε απεργία. Πάρτε εμένα και θα σας εξηγήσω τι ακριβώς συνέβη», είπε στους Γερμανούς, που φυσικά τον πέταξαν στο φορτηγό.

Είπαμε όμως, τότε δεν υπήρχαν περιθώρια για εξηγήσεις. Ο Καστελάνι μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αυστρία, όπου πέντε μήνες αργότερα, δολοφονήθηκε. Ηταν 35 ετών, κοντά περίπου στην ηλικία που θα σταματούσε το ποδόσφαιρο εάν όλα είχαν κυλήσει κατ' ευχήν. Θα είχε βάλει δηλαδή τόσα γκολ, ώστε να μην τον έχει περάσει ποτέ κανείς στην ιστορία της Εμπολι. Δεν είχε όμως μεγάλη σημασία που δεν βρήκε δίχτυα όσες φορές θα μπορούσε. Η θυσία για τον πατέρα του και τα όσα είχε πετύχει στο γήπεδο, ήταν αρκετά, για να χαρίσουν στο όνομα του μία θέση στην αιωνιότητα. Εκείνη που έλαβε το 1965 με την κατασκευή του «Stadio Carlo Castellani».

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα