Η σκληρή πραγματικότητα (poll)

Η σκληρή πραγματικότητα (poll)

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την ανανέωση του συμβολαίου του Ιλκάι Γκουντογκάν με την Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Ο Ιλκάι Γκουντογκάν τελικά θα συνεχίσει να αγωνίζεται στην Ντόρτμουντ. Ο 24χρονος μέσος ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι το καλοκαίρι του 2017 (το προηγούμενο έφτανε στο τέλος του το 2016), παρά το γεγονός ότι μόλις τον περασμένο Απρίλιο είχε ανακοινωθεί το αντίθετο.

Αυτή η ακολουθία με τις μονοετείς ανανεώσεις μοιάζει σαν αγάπη με ημερομηνία λήξης. Κάτι σαν τεστ για την ίδια τη φιλοσοφία του συλλόγου. Ο Γκουντογκάν ποτέ δεν έκρυψε ότι θέλει να φύγει. Ακόμη και όταν πριν λίγες ημέρες έβαζε την υπογραφή του στο νέο συμβόλαιο, είναι δεδομένο ότι βλέπει το μέλλον του μακριά από το Ντόρτμουντ.

Ο συμβιβασμός είναι επικίνδυνος, καθώς η ισορροπία πλέον δεν υπάρχει. Οι οπαδοί δικαίως δεν συμμερίζονται την άποψη της διοίκησης και δεν βλέπουν με καλό μάτι την ανανέωση. Θα προτιμούσαν να είχε πουληθεί από τώρα, καθώς αυτή θα είναι η κατάληξη αργά ή γρήγορα. «Ο Γκουντογκάν θα φύγει το καλοκαίρι. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», είχε πει ο Βάτσκε τον περασμένο Μάιο στην Bild, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη δεν ήταν σε καμία περίπτωση επιθυμία του συλλόγου.

Τελικά, λίγες εβδομάδες αργότερα ήρθε η ανατροπή. Όχι, όμως, διότι ο Γκουντογκάν νιώθει ότι το Signal Iduna Park είναι το ιδανικό μέρος για εκείνον, αλλά πολύ απλά γιατί δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το σχέδιο εξόδου του. Ο τραυματισμός τον άφησε πίσω και στο τέλος αποδείχθηκε ότι κανένας δεν ήθελε να πάρει το ρίσκο να επενδύσει πολλά πάνω του. Η Sport φαγώθηκε να τον στέλνει στην Μπαρτσελόνα, το Sky είχε αποκαλύψει τη συμφωνία του με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ η Bild κάποια στιγμή τον είχε φέρει μία ανάσα μακριά από την Μπάγερν.

Όπως αποδείχθηκε αυτές οι επαφές όντως είχαν γίνει (ανάμεσα στις άλλες που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας). «Δεν συζητήσαμε ποτέ με την Μπάγερν για τα χρήματα. Δεν είμαστε σε θέση ισχύος, ώστε να έχουμε απαιτήσεις από συλλόγους όπως η Μπάγερν», αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες στην Süddeutsche ο θείος και ατζέντης του 24χρονου μέσου, Ιλάν Γκουντογκάν. Από τη μία επιβεβαίωσε αυτό που μάλλον φοβούνται περισσότερο στο Ντόρτμουντ, τις επαφές με τους Βαυαρούς, ενώ από την άλλη έσπευσε να διαψεύσει ότι τα χρήματα έπαιξαν ρόλο, με τον γερμανικό τύπο να κάνει λόγο για απαιτήσεις για συμβόλαιο 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο…

Όπως και να έχει είναι πλέον κατανοητό ο Γκουντογκάν είναι αυτό που οι Γερμανοί ονομάζουν «Gelackmeierte»: κάποιος που έχει υπερεκτιμήσει τόσο τις ικανότητές του όσο και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Τελικά, όταν βρέθηκε σε αδιέξοδο (γιατί η Μπορούσια θα μπορούσε να τον πιέσει να φύγει), ο σύλλογος ήταν και πάλι εκεί για να τον στηρίξει. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει δει πώς παίζει ο Τούχελ και να πιστεύει ότι ο 24χρονος δε θα είναι όχι μόνο χρήσιμος, αλλά απαραίτητος. Το γεγονός, όμως, ότι βλέπει τον εαυτό του πάνω από τον σύλλογο μόνο καλό δεν είναι.

«Είμαι χαρούμενος που επιτέλους το θέμα διευθετήθηκε και θα συνεχίσω στην Μπορούσια Ντόρτμουντ. Είναι πολύ διασκεδαστικό να δουλεύεις με τους προπονητές και τους υπόλοιπους παίκτες», σχολίασε ο Γκουντογκάν, με τον τεχνικό διευθυντή Μίχαελ Τσορκ να δείχνει πολύ ικανοποιημένος. «Είμαστε χαρούμενοι που ο Ιλκάι θα συνεχίσει να παίζει για την Μπορούσια. Είμαι σίγουρος ότι θα παίξει τον ρόλο του στην προσπάθεια της ομάδας να πετύχει τους στόχους».

Φυσικά, από τη συμφωνία υπάρχουν κάποια θετικά. Η Ντόρτμουντ δε θα τον χάσει με ελεύθερη μεταγραφή, βάζοντας ένα σεβαστό ποσό στα ταμεία της, κάτι που μοιάζει απόλυτα δίκαιο, ενώ και ο ίδιος θα έχει κίνητρο. Βέβαια, κίνητρο από κίνητρο διαφέρει, καθώς είναι λογικό να υποθέσουμε ότι θα παίζει πρώτα για τον εαυτό του και την πιθανότητα καλής μεταγραφής το επόμενο καλοκαίρι και όχι για την ομάδα.

Η ίδια φάρσα θα επαναληφθεί για τρίτο σερί καλοκαίρι για την Μπορούσια, που καλείται να σταματήσει να είναι ρομαντική και να δείξει σκληρό πρόσωπο, σε αντίθεση με όλα όσα πρεσβεύει τα τελευταία χρόνια. Η Ντόρτμουντ του έχει κάνει δύο φορές τη χάρη, του έδειξε εμπιστοσύνη στις δύσκολες στιγμές, όμως δεν την έχει πάρει πίσω.

Σήμερα (04/07), περίπου 30.000 οπαδοί βρέθηκαν στην πρώτη της Μπορούσια παρά την πολλή ζέστη. Στην παρουσίαση των παικτών το μήνυμά τους ήταν σαφές, καθώς ο Γκουντογκάν αποδοκιμάστηκε. Η υπομονή σε αυτό το στάδιο της καριέρας του είναι αρετή για τον τελευταίο, όμως δεν είναι για τους οπαδούς, που βλέπουν την ομάδα τους να κάνει ακόμη έναν συμβιβασμό για τους λάθος λόγους… Θα πρέπει, όμως, και εκείνοι να επιλέξουν αν θέλουν το μότο «Echte Liebe», που προς τιμή του ο 24χρονος μέσος ποτέ δεν επικαλέστηκε, να ισχύει ανεξαιρέτως ή θα πρέπει σιγά-σιγά η διοίκηση να προσαρμοστεί στη σκληρή πραγματικότητα…

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης