Χιλή: Η τρίτη και φαρμακερή (vids)

Χιλή: Η τρίτη και φαρμακερή (vids)

bet365

Στα 99 χρόνια του Κόπα Αμέρικα οι Χιλιανοί διεκδικούν για τρίτη φορά την κούπα που δεν έχουν πάρει ποτέ. Δείτε τι συνέβη στους δύο προηγούμενους τελικούς.

Εχουν περάσει 99 χρόνια από το εναρκτήριο λάκτισμα της αρχαιότερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης Εθνικών ομάδων. Τότε που σε δύο γήπεδα του Μπουένος Αϊρες στήθηκε το πρώτο Κόπα Αμέρικα. Μαζί με τη διοργανώτρια Αργεντινή, διαγωνίστηκαν οι Βραζιλία, Ουρουγουάη και Χιλή. Ναι, η Χιλή είναι μέσα στο Campeonato Sudamericano από την αρχέγονη κατάσταση του. Ποτέ της όμως δεν μπόρεσε να φτάσει στην κορυφή της Νοτίου Αμερικής.

Ούτε με τις καλές ομάδες που κατά καιρούς εμφάνισε, ούτε και όταν είχε δίδυμο στην επίθεση τους θρυλικούς Ιβάν Ζαμοράνο, Μαρσέλο Σάλας. Ούτε τότε, ούτε ποτέ! Ωστόσο, μπόρεσε δύο φορές να αγγίξει το όνειρο. Την πρώτη ήταν το 1979. Τότε που ακόμα η διοργάνωση είχε διαφορετική μορφή. Οι Χιλιανοί βρέθηκαν αντιμέτωποι σε διπλό τελικό με τους Παραγουανούς σε μία πραγματικά εναλλακτική κόντρα, δίχως φαβορί.

Το πρώτο ματς ήταν στην Ασουνσιόν της Παραγουάης και εκεί ουσιαστικά τελείωσαν όλα. Ο Χούλιο Θέσαρ Ρομέρο (12', 58') και ο Μιλσιάδες Μορέλ (36') καθάρισαν για το 3-0. Στον επαναληπτικό στο Σαντιάγο, ο Κάρλος Ρίβας μπορεί να έκανε νωρίς το 1-0 (10'), αλλά δεν έφτανε και έτσι χάθηκε η πρώτη ευκαιρία για την μεγάλη κούπα.

Δεν πέρασαν όμως πολλά χρόνια μέχρι να έρθει η δεύτερη ευκαιρία. Ο τελικός του 1987 στο Μουένος Αϊρες ήταν η επιτομή του Κόπα Αμέρικα, όπως το είχαμε πιτσιρικάδες στο κεφάλι μας. Μακριά μαλλιά, χαίτη και κλωτσιές στο ψαχνό. Η Ουρουγουάη του φοβερού και τρομερού Εντσο Φραντσέσκολι πήρε το τρόπαιο, νικώντας 1-0 (56' Μπενγκοετσέα), αλλά οι δύο χώρες ολοκλήρωσαν με εννέα παίκτες κάθε μία σε μία αναμέτρηση με πάρα, μα πάρα πολύ ξύλο (σ.σ.: αξίζει να δείτε το βίντεο).

Για να φτάσουμε λοιπόν στο τώρα. Το Σάββατο το βράδυ (23:00) οι Χιλιανοί και μάλιστα ως οικοδεσπότες, έχουν ξανά την ευκαιρία τους: αυτή που αποκαλούμε ως τρίτη και φαρμακερή. Τούτη τη φορά το συγκρότημα του Χόρχε Σαμπάολι φαίνεται πιο ισχυρό από κάθε άλλη φορά στην ιστορία του. Πρόκειται για ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης, που έχει σχέδιο και τρομερές δυνατότητες.

Διαθέτει τον εξαιρετικό τερματοφύλακα Μπράβο, τον σκύλο Μεδέλ, τα παγκόσμιας κλάσης αστέρια Βιδάλ, Αλέξις Σάντσες, τον Βάργας που είναι πρώτος σκόρερ του τουρνουά (4 γκολ), την εγγύηση στο κέντρο Αράνγκις και φυσικά τον μάγο Βαλδίβια να τους οργανώνει όλους αυτούς μαεστρικά. Η Χιλή έχει παίξει πιο επιθετικά από κάθε άλλη ομάδα στο τουρνουά. Πιο πολύ και από την μεγάλη αντίπαλο της, την Αργεντινή. Οι κακές γλώσσες (που μάλλον έχουν δίκιο) βλέπουν ότι υπάρχει και η βοήθεια της διαιτησίας. Με όλα αυτά λοιπόν η Χιλή πιστεύει ότι 99 χρόνια μετά την πρώτη φορά του Κόπα Αμέρικα, έφτασε η ώρα για τη δική της στιγμή. Εκτός βέβαια και εάν έχει αντίθετη άποψη ο Μέσι και δική του παλιοπαρέα...

Follow me: @jorgekaraman

 

Τελευταία Νέα