Η Μαρσέιγ βυθίζεται στο χάος

Η Μαρσέιγ βυθίζεται στο χάος

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για όλα όσα συμβαίνουν στην Μαρσέιγ, που βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί.

Η σεζόν εξελίχθηκε σε κάτι σαν ευλογία για την Μαρσέιγ. Όχι γιατί τελικά πέτυχε αγωνιστικά, αλλά επειδή οι Μασσαλοί κατάφεραν και πάλι γίνουν ένα. Η παρουσία του Μπιέλσα στον πάγκο ένωσε τους οπαδούς και μπορεί στο τέλος να μην ήρθε το Champions League, αλλά η επιστροφή στην Ευρώπη είναι γεγονός και η χρονιά δεν κρίνεται αποτυχημένη.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι επέστρεψε η ελπίδα. «Νικήστε και φέρτε ξανά την Ευρώπη στο Βελοντρόμ», έγραφε ένα από τα πανό στο ματς με την Μονακό (2-1) τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος. Οι Φωκαείς είχαν επιτέλους κάτι στο οποίο θα μπορούσαν να χτίσουν. Τελικά, τα όνειρα γκρεμίζονται γρήγορα. Η ευφορία που δημιουργήθηκε στα μέσα του Ιουνίου, όταν ο πρόεδρος Βενσάν Λαμπρίν αποκάλυπτε στον RMC ότι ο Αργεντίνος θα υπογράψει νέο 2ετές συμβόλαιο, γρήγορα εξαφανίστηκε.

«Ο Μπιέλσα θέλει να μείνει. Συμφωνήσαμε στα περισσότερα και προχωράμε καλά. Υπάρχει μόνο ένα θέμα σχετικά με 1-2 μεταγραφικές κινήσεις, καθώς θέλει να έχει έτοιμο το ρόστερ το συντομότερο δυνατό. Έγιναν πολλά ραντεβού τον τελευταίο μήνα. Έχει την τελευταία λέξη, όμως δεν μπορώ να φανταστώ ότι δε θα είναι μαζί μας για την προετοιμασία. Η επισημοποίηση της συμφωνίας θα γίνει στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης», είχε πει τότε ο Γάλλος παράγοντας, όμως οι μέρες περνάνε και υπογραφές δεν έχουν πέσει.

Η αιτία σύμφωνα με διαρροές από τον σύλλογο είναι ότι ο 59χρονος τεχνικός πληρώνεται σε δολάρια και αυτό αποτελεί πονοκέφαλο για το νομικό τμήμα… Όποιος πείστηκε, πείστηκε. Ο Μπιέλσα είχε υπογράψει συμβόλαιο για 1+1 χρόνια το καλοκαίρι του 2014, στο οποίο υπήρχε η επιλογή να αποχωρήσει με δική του απόφαση με το τέλος της σεζόν.

Το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας ξεκίνησε την Πέμπτη (25/06) στην Ισπανία, ενώ η πρώτη συγκέντρωση έγινε την περασμένη Δευτέρα (22/06). Από αυτήν, όμως, έλειπε ο προπονητής. Όπως ανακοίνωσε η Μαρσέιγ ο Μπιέλσα αναγκάστηκε να πάει πιο πίσω τις διακοπές του, καθώς βρισκόταν σε συνεχείς συζητήσεις με τη διοίκηση ενόψει της νέας σεζόν. Το ξεκίνημα της προετοιμασίας ανέλαβαν οι Φρανκ Πασί και Πάμπλο Κιρόγκα, ενώ δεν υπήρξε ενημέρωση για το πότε θα επιστρέψει ο Αργεντίνος! Όλοι ελπίζουν να είναι πίσω μέχρι τις 7 Ιουλίου…

Σαν να μην έφτανε αυτό για τους Φωκαείς, την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν απειλητικά μηνύματα στο προπονητικό κέντρο του συλλόγου, La Commanderie, εναντίον του προέδρου Λαμπρίν και της ιδιοκτήτριας Μαργκαρίτα Λουί-Ντρεϊφούς. Το γκρουπ «Mouvement anti-Labrune» δημιουργήθηκε στο facebook και σε ένα από τα post του καλούσε τους οπαδούς σε συγκέντρωση στην πρώτη της ομάδας.

Αυτό είχε σαν συνέπεια, η διοίκηση να απευθυνθεί στην αστυνομία. Έτσι, το θέαμα το πρωί της περασμένης Δευτέρας (22/06) ήταν ασυνήθιστο. Και απογοητευτικό. Οι αστυνομικοί ήταν περισσότεροι από τους οπαδούς και τους δημοσιογράφους και μπλόκαραν την είσοδο των πρώτων στις εγκαταστάσεις.

Τελικά, το μόνο που έγινε εκτός από το απογοητευτούν πλήρως όσοι οπαδοί δεν μπόρεσαν να πάρουν αυτόγραφα, ήταν να δεχθεί επίπληξη ένας υπάλληλος του συλλόγου, που έφτασε με μηχανάκι, χωρίς να φοράει κράνος… «Στη σελίδα του facebook το μήνυμα διαβάστηκε από περίπου χίλια άτομα», όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, που πέρασε πολύ ήσυχο πρωινό.

«OM: La Révolution Commence», «Η επανάσταση ξεκινάει», είναι το όνομα ενός άλλου γκρουπ στο facebook. «Δυστυχώς ο Μπιέλσα δεν είναι μάγος», ήταν μία από τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις στο μήνυμα εναντίον της διοίκησης, καθώς τα οικονομικά προβλήματα της Μαρσέιγ φέρνουν σημαντικές αλλαγές και χαμηλώνουν τις προσδοκίες.

Στις αρχές του μήνα ο σύλλογος πέρασε από τον έλεγχο της Direction Nationale du Contrôle de Gestion, της αρχής που από το 1984 στο τέλος κάθε σεζόν εξετάσει τα οικονομικά όλων των επαγγελματικών συλλόγων στην Γαλλία. Οι ποινές που μπορεί να επιβάλει είναι από εμπάργκο στις μεταγραφές, μέχρι περιορισμούς στο ρόστερ, ακόμη και υποβιβασμό σε ακραίες περιπτώσεις (με την Τρουά για παράδειγμα υπάρχει θέμα και η άνοδός της στην Ligue 1 κρίνεται αυτή τη στιγμή αμφίβολη).

Τα τελευταία καλοκαίρια αυτοί οι έλεγχοι είναι πάντα κρίσιμοι για τους Φωκαείς, που πληρώνουν αμαρτίες του παρελθόντος. Πέρυσι, λοιπόν, η κυρία Ντρεϊφούς έβαλε 18 εκατ. ευρώ στα ταμεία, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα, όμως φέτος δεν έχει καμία διάθεση να κλείσει οποιαδήποτε τρύπα.

Άρα, οι πωλήσεις ήταν μονόδρομος, με τους Ιμπουλά και Παγέ να βρίσκονται στην έξοδο. Και όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν μέχρι τις 30 Ιουνίου, όταν η Μαρσέιγ θα κλείσει τα λογιστικά βιβλία. Σκοπός είναι μέχρι τότε να συγκεντρωθούν 15-20 εκατ. ευρώ. Το μικρό όριο επιτεύχθηκε, μένει να δούμε για το μεγάλο.

«Ονειρευτείτε λιγότερο» ήταν ο τίτλος της La Provence, σε αντιδιαστολή με το σλόγκαν της Παρί Σεν Ζερμέν («Dream Bigger»). Η Μαρσέιγ έχασε τους Ζινιάκ, Μορέλ και Αγιού χωρίς να πάρει ούτε ευρώ, ο Φανί δεν έχει ακόμα απαντήσει στην πρόταση ανανέωσης, ενώ βρέθηκε στην πολύ δύσκολη θέση να μην μπορεί να κρατήσει τον Παγιέ, με τον Λαμπρίν να αποκαλύπτει ότι δεν μπορούσε με τίποτα να ισοφαρίσει την πρόταση της Γουέστ Χαμ, προσφέροντάς του νέο συμβόλαιο, και να δίνει, όπως όλα δείχνουν, τον Ιμπουλά δανεικό στην Ίντερ, χωρίς κανένας να μπορεί να καταλάβει το νόημα αυτής της κίνησης, καθώς άμεσα στα ταμεία θα μπει μόλις 1 εκατ. ευρώ…

«Τα μέλη της DNCG έδειξαν κατανόηση για την οικονομική μας πολιτική πέρυσι, με την έλευση του Μπιέλσα και τις πολλές μεταγραφές. Αυτή η πολιτική βοήθησε στο να αναβιώσει η ατμόσφαιρα στο Vélodrome και στην αύξηση των εσόδων από τα εισιτήρια κατά 15 εκατ. ευρώ και από τις χορηγίες κατά 5 εκατ. ευρώ. Σήμερα, χωρίς το Champions League, αλλά με το Europa League, θα αναπροσαρμόσουμε το μπάτζετ, το οποίο θα ανέλθει στα 120 εκατ. ευρώ. Και η επιτροπή αποδέχθηκε το πλάνο μας», σχολίασε ο Λαμπρίν μετά τη συμφωνία με την οικονομική επιτροπή.

Η αύξηση στο μπάτζετ θα είναι 15 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, όμως η Μαρσέιγ θα πρέπει πρώτα να πουλήσει και μετά να ενισχυθεί. Η κατάσταση θυμίζει πολύ εκείνη του 2012, όταν αποχώρησε ο Ντεσάν και οι Μασσαλοί προχώρησαν σε σημαντικές πωλήσεις. Τώρα, το πιο πιθανό είναι ο Μπιέλσα να τηρεί στάση αναμονής, καθώς δεν έχει εμπιστοσύνη στη διοίκηση και θα πρέπει να χτίσει και πάλι μία ομάδα από το μηδέν.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν φήμες για πρόταση στη Νιούκαστλ για τον Ρεμί Καμπελά, όμως οι λεπτομέρειες δείχνουν ένα πράγμα. Η πρόταση της Μαρσέιγ είναι για δανεισμό, κάτι φυσικά που οι Άγγλοι δεν πρόκειται καν να εξετάσουν. Η ερμηνεία είναι ότι γίνεται μία προσπάθεια η διοίκηση να δείξει απλά ότι κινείται. Στην ουσία να αποπροσανατολίσει, όταν σύμφωνα με την Provence οι αντιδράσεις των οπαδών συνεχίζονται με επιστροφές εισιτηρίων διαρκείας.

Η γκρίζα περίοδος μετά το τέλος της σεζόν ήταν έκπληξη και δεν έχει τελειώσει για τους Φωκαείς, που δείχνουν να έχουν τη διάθεση, όχι όμως τα μέσα για να εξασφαλίσουν ότι η πραγματικότητα συμβαδίζει με την φιλοδοξία τους. Και το ενδεχόμενο να μην μπορέσουν να κρατήσουν τον προπονητή που τους ένωσε είναι υπαρκτό… Το ξεκίνημα στη σεζόν είναι το χειρότερο δυνατό.

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης