Η κλοτσοπατινάδα στο Μπαρτσελόνα - Μπιλμπάο

Η κλοτσοπατινάδα στο Μπαρτσελόνα - Μπιλμπάο

bet365

Με αφορμή το Μπάρτσα-Αθλέτικ, ο Γιώργος Καραμάνος θυμάται την επικότερη μάχη στην ιστορία των τελικών του Κόπα Ντελ Ρέι.

Δεν ήταν μόνο η ήττα και οι κλωτσιές σε όλο το παιχνίδι. Υπήρχαν αίτια πιο παλιά, με τον Ντιέγκο Μαραντόνα να μην έχει ξεχάσει. Παραδόξως, δεν ήταν ο Αργεντινός μάγος που ψάχτηκε να ανοίξει τη φασαρία. Εκείνος λίγο μετά θα δήλωνε ότι τον προκαλούσαν όλη την ώρα με αντιαθλητικά χτυπήματα και πολλές βρισιές. Με τη λήξη του χαμένου για τη Μπαρτσελόνα τελικού του 1984, δεν άντεξε και όρμησε. Και τότε η κάμερα κατέγραψε απίθανες στιγμές πολεμικής τέχνης για σεμινάριο, τις οποίος θα ζήλευε και ο Μπρους Λι, που τότε μεσουρανούσε. Τι είχε συμβεί όμως και εκείνο το Μπάρτσα-Αθλέτικ στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» εξελίχτηκε στον πλέον διάσημο καυγά στην ιστορία του Κόπα Ντελ Ρέι;

Για την ακρίβεια, η αρχή της εκδίκησης είχε τη ρίζα της στον «Χασάπη του Μπιλμπάο». Ετσι έχει καταγραφεί στα ποδοσφαιρικά κιτάπια ο Αντονι Γκοϊκοετσέα. Ο σκληροτράχηλος Βάσκος κεντρικός αμυντικός αν και έκανε σπουδαία καριέρα με τα Λιοντάρια, έχει συνδέσει το όνομα του με δύο τρομερά σοβαρά δολοφονικά τάκλιν. Το πρώτο ήταν εκείνο του Δεκεμβρίου του 1981 στον Μπερντ Σούστερ, που άφησε τον Ξανθό Αγγελο της Μπάρτσα για περίπου επτά μήνες εκτός δράσης και λίγο έλειψε να βάλει τέλος στην θητεία του στα γήπεδα. Το επόμενο ήρθε κοντά 1,5 χρόνο αργότερα...


Ο Μαραντόνα αποκτήθηκε από τους Καταλανούς, αλλά δεν είχε προλάβει να παίξει, μιας και με το που πάτησε το πόδι του στη Βαρκελώνη (καλοκαίρι 1982), του διαγνώστηκε ηπατίτιδα και έμεινε για τέσσερις μήνες μακριά από τους αγώνες. Αργησε λοιπόν να επανέλθει και τον Αύγουστο του 1983 σε αγώνα πρωταθλήματος στο «Καμπ Νόου» κόντρα στους Βάσκους, ο Γκοϊκοετσέα του διέλυσε το πόδι, στέλνοντας σχεδόν οκτώ μήνες εκτός δράσης. Μόλις είχε γυρίσει λοιπόν, όταν οι δυο τους συναντήθηκαν στο φινάλε της σεζόν στον τελικό του Κυπέλλου στη Μαδρίτη.

Η Αθλέτικ ήταν εκείνη που θα έπαιρνε την κούπα με γκολ του Εντίκα από το 11'. Η Μπαρτσελόνα όσο και να πίεζε, δεν μπορούσε να ισοφαρίσει. Τα νεύρα ήταν ούτως ή άλλως τεντωμένα. Με το τέλος λοιπόν το πρώτο πράγμα που συνέβη ήταν η αγκωνιά του Μαραντόνα στον προσωπικό του αντίπαλο, που του έσπασε τη μύτη. «Με έβριζε ασταμάτητα και μου έκανε δύο φορές κ@@@@λο», ούρλιαζε ο θύτης αμέσως μετά στην κάμερα για τον Τσάτο Νούνιεθ. Μόνο που εκείνη η αγκωνιά δεν έμεινε αναπάντητη...

Αμέσως μπήκε στο τερέν ο αναπληρωματικός της Αθλέτικ, Μιγκέλ Σόλα, ο οποίος θα πάθαινε και τη μεγαλύτερη ζημιά. Ο Μαραντόνα με μία καρατέκα κίνηση, του έσπασε με γονατιά στον αέρα, τη μύτη το ζυγωματικό και τον άφησε αναίσθητο, για να τον πάρουν με φορείο στο νοσοκομείο, όπου έμεινε μία βδομάδα. Σταδιακά στη μάχη ρίχτηκαν σχεδόν άπαντες από τα δύο στρατόπεδα. Πιο χαρακτηριστική ήταν όμως η καρατιά του αμυντικού της Μπάρτσα, Μιγκέλι, του επονομαζόμενου και Ταρζάν, ο οποίος χτύπησε με τις τάπες στην πλάτη του Ντε Αντρές. Η απάντηση των Βάσκων ήταν επίσης μία καρατιά του Σαράμπια που έριξε κάτω τον Μαραντόνα, για να ακολουθήσει η έξοδος με φορείο του Σάντσεθ της Μπάρτσα από χτύπημα του Ντάνι.


Η κλοτσοπατινάδα δεν είχε μεγάλη διάρκεια, αλλά είχε μεγάλη ένταση και απίστευτες στιγμές, με τον Μιγκέλι να δέχεται μπουκάλι στο κεφάλι και να εξαγριώνει την εξέδρα των Βάσκων, πετώντας το πίσω. Τελικά το ξύλο βρήκε μάλλον νικήτρια τη Μπαρτσελόνα, αλλά αυτό δεν είχε καμία αξία. Η Αθλέτικ του Χαβιέρ Κλεμέντε με την κατάκτηση του τροπαίου, πανηγύριζε το επικό νταμπλ (δεύτερο σερί πρωτάθλημα), ενώ εκείνος έμελλε να είναι και ο τελευταίος τίτλος της. Το επικότερο όλων όμως ήταν ότι δεν γράφτηκε τίποτα στο φύλλο αγώνα και δεν τιμωρήθηκε κανείς!


ΥΓ.: Ο Ντιεγκίτο ακόμα και στην καφρίλα του, στο ξύλο αλάνας, είχε απαράμιλλο αλήτικο στιλ!

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος