Mario Gotze: Γίνε μια ανάφλεξη δημιουργίας

Gazzetta team
Mario Gotze: Γίνε μια ανάφλεξη δημιουργίας

bet365

Ο αρχιτεχνίτης της Bayern του Μονάχου και της Εθνικής Γερμανίας συμβουλεύει πώς να ανοίγεις τις αντίπαλες άμυνες.

Πρέπει με τη μπάλα να είσαι ερωτευμένος

Έχω δύο αδέλφια και όπως μεγαλώναμε παίζαμε μαζί ποδόσφαιρο όσο μπορούσαμε. Εγώ πάντοτε δούλευα πολύ στην πρώτη επαφή με τη μπάλα κυκλοφορώντας την και ψάχνοντας που θα δώσω την πάσα και προσπαθώντας να βρω ευκαιρίες να δημιουργώ χώρους χρησιμοποιώντας και τα δύο πόδια. Όταν είσαι άνετος με τη μπάλα στα πόδια μπορείς να αλλάζεις απότομα κατεύθυνση και να ξεφορτώνεσαι τον αντίπαλό σου. Παίζοντας δεκάρι οργανωτής της ομάδας σου θα πρέπει να δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου για να μπορείς να είσαι αποτελεσματικός όταν βγαίνεις μπροστά.

Μην σπαταλάς ενέργεια

Κοιμάμαι πολύ. Η ανάνηψη παίζει σπουδαίο ρόλο γιατί αγωνιζόμαστε δύο φορές την εβδομάδα και έτσι ο προπονητής δίνει έμφαση στην προετοιμασία πριν τον αγώνα. Μένω με τον ένα αδελφό μου στο Μόναχο και αυτό με βοηθάει να ρηλαξάρω. Επίσης η Γιόγκα και άλλες τεχνικές με βοηθάνε να είμαι συγκεντρωμένος. Πριν από τον αγώνα ακούω μουσική χιπ-χοπ η οποία επίσης βοηθάει στην συγκέντρωσή μου. Όλοι στην ομάδα γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε και έτσι δε συζητάμε στα αποδυτήρια για το αγωνιστικό πλάνο στο συγκεκριμένο αγώνα. Είμαστε έτοιμοι να παίξουμε.

Ανακάλυψε το χώρο δράσης σου

Ο κάθε ποδοσφαιριστής πρέπει να βρίσκεται μέσα στη σωστή ζώνη δράσης του για να επιδείξει το δικό του μαγικό κομμάτι κάτω από διαφορετικές συνθήκες έντασης και ηρεμίας. Σε εμένα προσωπικά δεν πάει καθόλου η ένταση. Προσπαθώ να φανταστώ τον εαυτό μου πριν από τον αγώνα να έχει καλή απόδοση και αυτό με βοηθάει να είμαι ήρεμος και συγκεντρωμένος μέσα στο παιχνίδι. Εάν έχεις τον έλεγχο των συναισθημάτων σου και διοχετεύσεις την ενέργειά σου στο καθήκον σου, αυτό θα βοηθήσεις να παίξεις όσο καλύτερα μπορείς. Συγκεντρώσου σε αυτό το οποίο θέλεις να πετύχεις και μετά βρες την ηρεμία την οποία χρειάζεται.

Παίξε το παιχνίδι σου.

Το ποδόσφαιρο είναι πολύ γρήγορο σπορ. Το κλειδί για να μπορέσεις να μείνεις στο ρυθμό του αγώνα είναι η ομαδική προπόνηση. Αλλά όταν πρέπει, χρειάζεται να έχεις φαντασία και εμπιστοσύνη στον εαυτό σου για να παίξεις το παιχνίδι σου. Οφείλεις να είσαι πρώτος από όλα απόλυτα προετοιμασμένος και να μην σκέφτεσαι τον αντίπαλο. Εάν αλλάξεις τον τρόπο του παιχνιδιού σου τότε δεν είσαι ειλικρινής με τον τύπο του ποδοσφαιριστή που είσαι και όταν το κάνεις χάνεις την αυτοσυγκέντρωση σου και δημιουργείς προβλήματα στον εαυτό σου.

Ακινητοποίηση τη μπάλα

Η πρώτη επαφή είναι ένα από τα πλέον σημαντικά πράγματα στο ποδόσφαιρο ιδιαίτερα σε έναν τύπο ποδοσφαιριστή όπως εγώ. Το κοντρόλ της μπάλας με την πρώτη επαφή με ταυτόχρονη σκέψη για την επόμενη κίνηση θα κάνει διάφορα στο παιχνίδι σου. Το παιχνίδι κυλάει πολύ γρήγορα και εσύ έχεις ανάγκη αυτά τα ελάχιστα δευτερόλεπτα τα οποία έχεις κερδίσει, κάνοντας ένα τέλειο κοντρόλ, για να κάνεις κάτι σπουδαίο. Οι αμυντικοί στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι το ίδιο γρήγορος με τον επιθετικούς και τους μέσους έτσι η γρήγορη λήψη αποφάσεων και η πρώτη επαφή μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην έκβαση του αγώνα.

Τόλμησε να κάνεις τη διαφορά

Η κατοχή είναι το κλειδί για την έκβαση του αγώνα αλλά σε κάποιο σημείο θα πρέπει να πάρεις την πρωτοβουλία να δημιουργήσεις ευκαιρία για να σκοράρεις. Κάποιος στην ομάδα θα πρέπει να τολμήσει να κάνει την «τέλεια» μπαλιά και ένα μεγάλο προσόν που πρέπει να έχει ο playmaker είναι να έχει όραμα και τόλμη να αλλάζει το παιχνίδι. Πρέπει λοιπόν να βγάλεις τους αντιπάλους αμυντικούς εκτός θέσεως και έτσι να βοηθήσεις τους επιθετικούς σου να βρουν χώρο. Δώσε τη μπάλα γρήγορα και μην αφήνεις την άμυνα του αντιπάλου να αμύνεται με άνεση και χωρίς να χαλάει στο σχήμα της. Οι συμπαίκτες σου πρέπει να αλλάζουν συνεχώς θέσεις.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Σταύρου
Juventus Athens Soccer school Head Coach

 

Τελευταία Νέα