Ο Πλατινί φοβήθηκε και ο Μπλάτερ ετοιμάζεται για νέο περίπατο

Inside PlanetFootball Inside PlanetFootball
Ο Πλατινί φοβήθηκε και ο Μπλάτερ ετοιμάζεται για νέο περίπατο

bet365

Παραμονές των προεδρικών εκλογών της FIFA, ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την ατολμία του προέδρου της UEFA να αναμετρηθεί με τον Ελβετό, ο οποίος αναμένεται να επανεκλεγεί και να συντηρήσει το σημερινό διεφθαρμένο καθεστώς διοίκησης του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Το αναμενόμενο συνέβη. Παραμονές των προεδρικών εκλογών στην FIFA (την ερχόμενη Παρασκευή) ο Μισέλ Πλατινί πήρε σήμερα θέση υπέρ του μοναδικού – πλέον – αντιπάλου του Σεπ Μπλάτερ σε αυτές τις εκλογές, του Ιορδανού πρίγκηπα Αλι Μπιν Αλ Χουσέιν και – κυρίως – πήρε σαφή και βαριά θέση εναντίον του νυν προέδρου, σχολιάζοντας ότι “η επανεκλογή του Μπλάτερ θα αμαυρώσει την FIFA”, σε μια συνέντευξή του στην L' Equipe.

Ο νυν πρόεδρος της UEFA δεν βρήκε το θάρρος να κατέβει ως υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές για να εκθρονίσει τον αιωνόβιο Μπλάτερ. Το σκέφτηκε, το μέτρησε, έφτασε σε συμπέρασμα ότι θα ηττηθεί και προτίμησε να κρατήσει άκαυτο το χαρτί του μέχρι την επόμενη φορά. Η στρατηγική επιλογή που έκανε ο Πλατινί ενόψει των επερχόμενων εκλογών ήταν μια επιχείρηση για να φθείρει όσο το δυνατόν περισσότερο τον Μπλάτερ, και να του αφαιρέσει όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους. Εψαξε να βρει πρόσωπα από διαφορετικές ηπείρους για να τα πείσει να βάλουν υποψηφιότητα σε αυτές τις εκλογές κυρίως προκειμένου όλοι αυτοί να φυτέψουν όσο το δυνατόν βαθύτερα στο χώμα κάθε ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας αυτού του πλανήτη την αμφισβήτηση για τη στάση, τις αποφάσεις, τις αναθέσεις, όλες τις επιλογές της διοίκησης Μπλάτερ. Στην πραγματικότητα ο Πλατινί ήξερε εξαρχής ότι έμοιαζε απίθανο να συγκεντρωθούν οι μισές των 209 ψήφων για να ανατραπεί ο Μπλάτερ. Επεδίωξε όμως την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποδόμησή του, ίσως ενόψει των επόμενων εκλογών, οι οποίες λογικά ελπίζει ότι θα γίνουν πιο σύντομα από το καθιερωμένο χρονικό διάστημα. Γι' αυτό και ενθάρρυνε πολλούς από τους πέντε αρχικούς υποψήφιους να υποβάλουν υποψηφιότητα και να τρέξουν μια προεκλογική καμπάνια με κύρια στόχευση την αποδόμηση του Μπλάτερ.

Πόσα μπορεί να πέτυχαν ο Πλατινί και οι άλλοι υποψήφιοι, οι οποίοι ήταν τρεις μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, όταν αποσύρθηκαν ο Λουίς Φίγκο και ο Μίκαελ Φαν Πράαγκ; Αν κανείς επιχειρήσει μια media ανασκόπηση των τελευταίων μηνών, οι υποψήφιοι πέτυχαν αρκετά, διότι χάρη και στον δικό τους λόγο έχει γίνει παγκόσμια πεποίθηση ότι ο Μπλάτερ – το λιγότερο – υποθάλπει την διαφθορά. Αν όμως κανείς μετρήσει τα κουκιά, τις ψήφους των εκλογών θα οδηγηθεί στο συμπέρασμα που λειτούργησε εξαρχής αποτρεπτικά για τον Πλατινί, όταν ο Γάλλος ζύγισε την απόφαση για το αν πρέπει ή όχι να κατέβει υποψήφιος: θεωρείται βέβαιο, και θα πρέπει να συμβεί θαύμα για να γίνει το αντίθετο, ότι ο Μπλάτερ θα βρει με σχετική άνεση τις 105 χρειαζούμενες ψήφους στην κάλπη την ερχόμενη Παρασκευή για να εκλεγεί για 4η φορά και να συνεχίσει να κρατά τα κλειδιά του προεδρικού γραφείου που βρίσκονται στην τσέπη του από το 1998. Διότι μπορεί η FIFA να κινεί δισεκατομμύρια και να λειτουργεί μια από τις μεγαλύτερες μπίζνες παγκοσμίως, το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ελέγχεται από τους οικονομικά δυνατούς. Δεν ελέγχεται από την Ευρώπη, ούτε επηρεάζεται από τους παντοδύναμους χορηγούς. Διότι κάθε χώρα έχει την ίδια δύναμη ψήφου. Και ο πανούργος Μπλάτερ κυβερνάει το παγκόσμιο μαγαζί του ποδοσφαίρου χάρη στην διορατικότητά του να εξασφαλίσει τη στήριξη των αφρικανικών και πολλών αμερικανικών και ασιατικών χωρών, των οποίων τις ομοσπονδίες τάιζε διαχρονικά με ένα σωρό δήθεν αναπτυξιακά προγράμματα για την ενίσχυση του ποδοσφαίρου σε “υποανάπτυκτες” ποδοσφαιρικά χώρες. Κάπως έτσι ένας πρόεδρος που ταΐζει με χρυσά κουτάλια τους προέδρους ομοσπονδιών μπορεί σήμερα να έχει εναντίον του σχεδόν όλη την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ και εντούτοις να καταφέρνει σήμερα να νιώθει βάσιμα ότι είναι το φαβορί, παρ' όλο που δεν μπήκε καν στη διαδικασία να παρουσιάσει προεκλογικά μανιφέστο και δεν έχει κανένα προεκλογικό πρόγραμμα.

Την ώρα που το FBI τον ερευνά, που μεγάλοι χορηγοί σκέφτονται μέχρι και να αποχωρήσουν από το Παγκόσμιο Κύπελλο λόγω των όσων συμβαίνουν στην προετοιμασία του Κατάρ για το 2022, που έχουν γίνει αμέτρητες τεκμηριωμένες καταγγελίες χρηματισμού και εξαγοράς ψήφου μελών της επιτροπής που αποφασίζει για την έδρα διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου, και που όσοι απέσυραν την υποψηφιότητά τους σε αυτές τις εκλογές προχώρησαν σε ένα σωρό σοβαρές καταγγελίες σε βάρος του συστήματος Μπλάτερ, ο 79χρονος παράγοντας προβάρει το κοστούμι για τις φωτογραφίες και ετοιμάζει τον επόμενο αντιπαθητικό πανηγυρικό λόγο του για να καμαρώσει την εκλογή του, με όραμα να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται στυγνά το παγκόσμιο ποδόσφαιρο μέχρι τον θάνατό του.

Τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από τον Μπλάτερ; Να συνεχίσει να κρατά το ποδόσφαιρο μέσα στη διαφθορά που ζει στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Ο Μπλάτερ είναι αντίθετη έννοια με την διαφάνεια, τον εκδημοκρατισμό του ποδοσφαίρου, την αλλαγή των προδιαγραφών προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες που θα ευνοούν την πάταξη ή έστω τον περιορισμό της διαφθοράς. Κι όσο το ποδόσφαιρο παραμένει αιχμάλωτο στα χέρια του, οι Ελληνες δεν έχουμε σοβαρές ελπίδες να δούμε πολύ πιο καθαρή μπάλα στον τόπο μας. Διότι αυτός δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει τις αναγκαίες αλλαγές στο εκλογικό καθεστώς της ΕΠΟ και στην λειτουργία της διοίκησης.

Ο Πλατινί προσπάθησε σήμερα να καταφέρει το τελευταίο δυνατό δημόσιο χτύπημα στον Μπλάτερ, χαρακτηρίζοντάς τον ουσιαστικά ως πρέσβη της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο. Στην πραγματικότητα όμως αυτό το χτύπημα μοιάζει με χάδι, αφού δεν πρόκειται να επηρεάσει τους 105+ προέδρους ομοσπονδιών που θα ψηφίσουν και πάλι “δαγκωτό” Μπλάτερ. Αν ήθελε να τον ρίξει, ο Γάλλος θα μπορούσε να τον κοντράρει στις εκλογές και να περιοδεύσει ανά τις ηπείρους για να ξεριζώσει τα ερείσματα του Ελβετού και να κερδίσει τις ψήφους χάρη στην εμπειρία και την μέθοδο που έχει αναπτύξει και εφαρμόσει αποτελεσματικά στις προεδρικές εκλογές της UEFA. Ο Πλατινί όμως φοβήθηκε την ήττα, με συνέπεια να μην επιχειρήσει να αποτρέψει την διαφαινόμενη νέα παγκόσμια ήττα που θα φάει το ποδόσφαιρο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Inside PlanetFootball
Inside PlanetFootball