Μήπως δεν έχει και τόσο άδικο ο Στέρλινγκ;

Μήπως δεν έχει και τόσο άδικο ο Στέρλινγκ;

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Μήπως δεν έχει και τόσο άδικο ο Στέρλινγκ;

bet365

Ο Θάνος Σαρρής παρακολουθεί το σίριαλ Στέρλινγκ που εξελίσσεται στη Λίβερπουλ και γράφει για το πρότζεκτ των Ρεντς και για τις δυσκολίες τους να κρατούν τους σημαντικούς τους παίκτες.

«Το να κάνεις αυτό που κάνει τώρα, δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο. Κρατάς το στόμα σου κλειστό και συνεχίζεις να παίζεις ποδόσφαιρο». Ο Τζέιμι Κάραγκερ, στον ρόλο του ως pundit του Sky Sports άστραψε και βρόντηξε μετά το ρεπορτάζ που θέλει τον Ραχίμ Στέρλινγκ να έχει αποφασίσει πως το μέλλον του είναι εκτός Άνφιλντ. Δεν ήταν ο μόνος. Ο Τζον Μπαρνς υποστήριξε ότι: «Δεν έχει πετύχει τίποτα ακόμα. Δεν έχει κατακτήσει τίποτα. Πιστεύει κανείς ότι αν πάει στη Μάντσεστερ Σίτι θα είναι πρώτο όνομα;». Ο Ντιετμάρ Χάμαν πρόσθεσε: «Αν ο Στέρλινγκ θέλει να φύγει, αφήστε τον. Δεν κατακτήσαμε πολλά με αυτόν οπότε θα είμαστε οκ. Χρειαζόμαστε παίκτες που θέλουν να είναι εδώ και να είναι αφοσιωμένοι».

Ο Κάραγκερ τόνισε επίσης ότι ο Στέρλινγκ αποτελεί ένα «σπουδαίο παιδί», που δεν του αρέσει να βρίσκεται συνέχεια μπροστά στα φώτα των φωτογράφων. Δεν είναι δηλαδή περίπτωση ποδοσφαιριστή που καβάλησε το καλάμι, σταμάτησε να δουλεύει και έβαλε τον ατζέντη του να τον εκτοξεύσει στο ποδοσφαιρικό σταρ σίστεμ. Παρότι, σε συνδυασμό με τις φετινές του εμφανίσεις που είναι σαφώς κατώτερες από τις περσινές, σε αρκετούς μπορεί να φαίνεται έτσι. Για τον πρώην αμυντικό της Λίβερπουλ, το θέμα είναι περισσότερο των ατζέντηδών του. Μαζί τους τα έχει και ο Μπρένταν Ρότζερς, με τους ίδιους να προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους και να ισχυρίζονται ότι ακόμα είναι νωρίς για συμπεράσματα.

Ο Ραχίμ Στέρλινγκ εξελίχθηκε πέρσι σε απόλυτο σύμβολο της νέας εποχής των Ρεντς και δεδομένα έθεσε τον πήχη ψηλά. Έδειξε ότι μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις της επίθεσης και ότι είναι κάτι παραπάνω από ένα ταχύ, εκρηκτικό winger, με εξαιρετική δυνατότητα στο ένας εναντίον ενός. Ξεκινώντας από τα αριστερά, παρότι δεξιοπόδαρος, μπορεί να δημιουργήσει πάρα πολλούς κινδύνους συγκλίνοντας και βρίσκοντας χώρους, ενώ ακόμα και στην κορυφή του ρόμβου, σε έναν ρόλο false 9, έδειξε ότι μπορεί να είναι αποδοτικός.

Αν και υστερεί στην τελική προσπάθεια, έχει έναν εκπληκτικό τρόπο να βρίσκει χώρο ανάμεσα στα αντίπαλα σέντερ μπακ, να ακολουθεί τις φάσεις και να δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την ομάδα του σε πολύ μικρούς χώρους, μέσα στην περιοχή. Δεδομένου ότι η σέντρα του δεν είναι το μεγάλο ατού του, όσο πιο κοντά βρίσκεται στο «κουτί», τόσο πιο επικίνδυνος γίνεται. Φέτος, οι αποδόσεις του δεν κινήθηκαν στα περσινά στάνταρ και δεν είχε την αναμενόμενη εξέλιξη. Ο αντίλογος όμως λέει ότι μόνο ο Χέντερσον ξεκίνησε σε περισσότερα ματς από αυτόν και ότι η αδυναμία σημαντικής ενίσχυσης το καλοκαίρι, τον έφερε να προσπαθεί να δώσει λύσεις και να προσφέρει παραπάνω πράγματα, που ουσιαστικά τον έκαναν να σπαταλά τις δυνατότητές του. Παρόλα αυτά, σε ηλικία 20 ετών, έχει δείξει πως μπορεί να σταθεί σε υψηλό επίπεδο. Έδειχνε ιδανικός για τον τρόπο παιχνιδιού του Ρότζερς, καθώς, παρότι είχε κάνει ντεμπούτο επί Νταλγκλίς, ο Βορειοιρλανδός ήταν εκείνος που τον βοήθησε να αναδείξει το ταλέντο του. Και είναι λογικό, τόσο ο ίδιος, όσο και οι οπαδοί και οι άνθρωποι που βρίσκονται στο περιβάλλον των Ρεντς, να απογοητεύονται από τη στάση του.

Από την άλλη, όμως, όπως αναδεικνύει τόσο ο έμπειρος σε θέματα Λίβερπουλ Τόνι Μπάρετ στους Times αλλά και ο Άντι Χάντερ στον Guardian, το συγκεκριμένο θέμα που έχει προκύψει με τον Στέρλινγκ αναδεικνύει ένα μεγαλύτερο ζήτημα που αφορά τον σύλλογο, την ιδιοκτησία και το πρότζεκτ. Με αφορμή την μη συμμετοχή στο Champions League της επόμενης χρονιάς, την ακόμα μία χρονιά χωρίς τίτλο και το χαλάρωμα του Financial Fair Play που αποκάλυψε ο Πλατινι, τα πράγματα για τους Μέρσεϊσαϊντερς δείχνουν αρκετά δύσκολα στο άμεσο μέλλον.

Ο Τζον Χένρι, ο βασικός μέτοχος της FSG που το 2010 απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο της Λίβερπουλ, είχε δηλώσει ότι «δεν θα προχωρούσαμε στην απόκτηση του συλλόγου αν δεν υπήρχε το FFP». Οι προσταγές του αποτελούσαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για συλλόγους όπως οι Ρεντς, που σχεδόν διπλασίασαν με την νέα διοίκηση τα εμπορικά τους έσοδα, να κοιτάξει στα μάτια άλλους συλλόγους που χωρίς Financial Fair Play θα μπορούσαν με τα χρήματά τους να κρατούν συνεχώς τη Λίβερπουλ εκτός συναγωνισμού. Η περσινή χρονιά ήταν μια έμπρακτη απόδειξη, ωστόσο όπως φαίνεται φέτος, τα ρίσκα ενός τέτοιου σχεδιασμού, είναι δεδομένα. Η Λίβερπουλ, όπως δήλωσε τόσο ο Ρότζερς όσο και ο Τζέραρντ, χρειάζεται έτοιμους για υψηλό επίπεδο ποδοσφαιριστές το καλοκαίρι, προκειμένου να ακολουθήσει τους άμεσους ανταγωνιστές της. Όχι (μόνο) ταλαντούχους, που πρέπει να δουλευτούν, να προσαρμοστούν, να εμποτιστούν στη λογική και τη φιλοσοφία του συλλόγου.

Σε συνέντευξή του στο BBC, η οποία έγινε χωρίς άδεια από το σύλλογο, ο Στέρλινγκ τόνισε ότι η πρόθεσή του να αποχωρήσει δεν έχει να κάνει με τα χρήματα. Ο 20χρονος χρεώνει στο σύλλογο ότι τον πίεσε υπερβολικά να υπογράψει νέο συμβόλαιο, ότι δεν τον προστάτεψε από τα πρωτοσέλιδα και ότι διέρρευσε σκοπίμως ότι αρνήθηκε να υπογράψει συμβόλαιο 100.000 λιρών την εβδομάδα. Φυσικά, του χρεώνει και συγκεκριμένο ταβάνι, το οποίο δεν τον καλύπτει, καθώς θέλει να δουλεύει με world class παίκτες και να ανταγωνίζεται για υψηλούς στόχους. Έχει άδικο;

Αν, όπως δήλωσε ο Πλατινί, λασκάρει το FFP και η αγοραστική δύναμη των Σίτι, Τσέλσι, Γιουνάιτεντ αυξηθεί εκ νέου, η Λίβερπουλ θα έχει παραδεχθεί την ήττα της. Ο ίδιος ο Χένρι έχει πει ότι θα είναι πολύ δύσκολο να ανταγωνίζεται για το Πρωτάθλημα. Φέτος, έμεινε ξανά εκτός Champions League και ο αποκλεισμός στο Κύπελλο την αφήνει με μόλις ένα League Cup στα τελευταία εννιά χρόνια.Ήδη βρίσκεται σε μειονεκτική θέση και τα δεδομένα δύσκολα θα αλλάξουν.

Οι Ρεντς και ο Κάραγκερ μέσω του Sky Sports του απάντησαν ότι στα μεγάλα ματς που κλήθηκε να παίξει η Λίβερπουλ, τόσο στο Champions League όσο και στο Πρωτάθλημα ή το Κύπελλο, δεν έκανε τη διαφορά. Ο οποιοσδήποτε όμως, σε μια ομάδα με δεδομένα αγωνιστικά προβλήματα και «ξενερωμένος» για τα όσα έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό είναι αμφίβολο το κατά πόσο θα έκανε τη διαφορά, όπως την εννοούσε ο σχολιαστής της αγγλικής τηλεόρασης.

Επίσης, ένα άλλο επιχείρημα είναι ότι δεν υπάρχει καλύτερο περιβάλλον για να εξελιχθεί από αυτό της Λίβερπουλ, όπου θα έχει δεδομένα χρόνο συμμετοχής και στήριξη. Ακόμα κι αυτό όμως είναι σχετικό. Για έναν παίκτη με τις δικές του δημιουργικές ικανότητες, που φέτος κλήθηκε να παίξει κατά ένα μεγάλο διάστημα σε 11άδα χωρίς καθαρό επιθετικό και έπρεπε να επιτελεί πολλούς ρόλους ταυτόχρονα, δεν εξυπακούεται ότι η συμμετοχή σημαίνει και εξέλιξη.

Κυρίως, αν δεν πλαισιώνεται με παίκτες που μπορούν να τον βοηθήσουν και να συμπληρώσουν τα δικά του χαρίσματα. Ακόμα και το θέμα των χρημάτων, παρότι είναι προκλητικό για έναν παίκτη 20 χρονών που δεν έχει κερδίσει τίποτα να αρνείται πρόταση 100.000 λιρών την εβδομάδα από τη Λίβερπουλ, όταν βλέπει δίπλα του τον απολύτως αυτοκαστροφικό Μπαλοτέλι να έρχεται στην ομάδα με 80.000, τον Τζόνσον να παίρνει 120.000 και τον Μπορίνι να έχει μεγαλύτερες απολαβές από τις 35.000 που παίρνει ο Στέρλινγκ στο τρέχον συμβόλαιό του, δεν είναι και τόσο παράλογο να ξενερώνει, κυρίως μετά από μια χρονιά σαν την περσινή. Ο Αγγλοτζαμαϊκανός ήθελε το συμβόλαιο αμέσως μετά το τέλος της, ως επιβράβευση και χωρίς παζάρια. Ήξερε ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του συλλόγου.

Η τελική του απόφαση θα δείξει τι από όλα όσα λέγονται ισχύει και φυσικά μπορεί να δικαιωθεί, έχοντας ένα μέλλον αντίστοιχο με του Πογκμπά. Ο Γκάρι Νέβιλ σημείωσε ότι δεν είναι δεδομένο ακόμα πως θα φύγει από τη Λίβερπουλ, αφού ακόμα και ο Στίβεν Τζέραρντ πέρασε περιόδους όπου το μέλλον του στους Ρεντς έδειχνε εξαιρετικά αμφίβολο.

Ωστόσο, όπως έγινε και δύο σερί καλοκαίρια με τον Σουάρες (προφανώς οι δύο περιπτώσεις δεν είναι ίδιες), το όλο story δείχνει η Λίβερπουλ έχει και θα έχει θέμα στο να κρατάει τους top ποδοσφαιριστές της, όσο δεν έχει σίγουρη την παρουσία στο Champions League και την διεκδίκηση τίτλων. Και αυτό είναι κάτι που αφορά το συνολικό πρότζεκτ των Αμερικανών -που δεν εμφανίστηκαν στο Άνφλιντ στο «αντίο» του Τζέραρντ- και του Ρότζερς, ακόμα κι αν 0 20χρονος εξτρέμ μείνει (άλλωστε έχει συμβόλαιο μέχρι το 2017). Ο κόσμος έχει αρχίσει να εκφράζει την δυσπιστία του και περιμένει διαφορετικές κινήσεις το καλοκαίρι. Οι ιδιοκτήτες έχουν αποδείξει ότι δεν ξεπουλούν οπότε μια ακριβή παραχώρηση του Στέρλινγκ είναι πιθανόν να ακολουθηθεί από σημαντική οικονομική ένεση. Το πως θα ξοδευτούν τα χρήματα είναι άλλο θέμα...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.