Το κλαμπ των θρύλων της Premier League

Το κλαμπ των θρύλων της Premier League

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης με αφορμή τον Τζέραρντ γράφει για το κλειστό κλαμπ των θρύλων που έχουν 500+ εμφανίσεις στην Premier League.

Τέλη Νοεμβρίου του 1998. Ενας νεαρός με όνομα Στίβεν Τζέραρντ μπαίνει στη θέση του Χέγκεμ για τα τελευταία λεπτά του αγώνα της Λίβερπουλ με την Μπλάκμπερν. Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, ο captain των Reds μπήκε στο κλειστό κλαμπ των παικτών με περισσότερες από 500 συμμετοχές στην Premier League και αποτελεί ζωντανή ιστορία για τον σύλλογο. Ο Stevie G θεωρείται από πολλούς ο κορυφαίος παίκτης των τελευταίων ετών στη Νησί και πριν αφήσει πίσω του το Μέρσεϊσαϊντ με προορισμό το MLS, πρόλαβε να μπει στην private list που αποτελείται από ονόματα-θρύλους του αγγλικού ποδοσφαίρου. Από αυτούς, μόνο ο ίδιος και οι Γκιγκς (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Κάραχερ (Λίβερπουλ) το έχουν καταφέρει αυτό με τη φανέλα μίας μόνο ομάδας. Ακολουθεί η μυθική 12άδα της Premier League…

623 | Ράιαν Γκιγκς
Μερικές γραμμές είναι πολύ λίγες για να χωρέσουν την τεράστια καριέρα του Γκιγκς. Ανθρωπος-συνώνυμο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έπαιζε μπάλα πριν καν ιδρυθεί η Premier League, στην οποία πραγματοποίησε 623 εμφανίσεις και κατέκτησε 13 τίτλους με τους Κόκκινους Διαβόλους. Ο μεγάλος Ουαλός αγωνίστηκε από τα 17 μέχρι τα 39 του στο Old Trafford έχοντας γράψει εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα κυρίως στην αριστερή πτέρυγα και με όπλο την ταχύτητα, τις ντρίμπλες, την αντοχή και τα εξαιρετικά τελειώματα, έφτασε τα 109 γκολ στην κατηγορία. Ενας από τους κορυφαίους Βρετανούς παίκτες όλων των εποχών, ο στρατιώτης Ράιαν ύστερα από υπηρεσίες 24 σεζόν, έγινε παίκτης-προπονητής και σήμερα συνεχίζει να προσφέρει στο κλαμπ από τη θέση του assistant manager δίπλα στον Λουίς Φαν Γκααλ.


605 | Φρανκ Λάμπαρντ
Από τους ελάχιστους της λίστας που συνεχίζουν να είναι μέλη της PL, ο Λάμπαρντ ξεκίνησε να παίζει μπάλα στην Γουέστ Χαμ, σήμερα βρίσκεται στην Μάντσεστερ Σίτι, όμως είναι θρύλος της Τσέλσι με την οποία τα έκανε όλα σε αυτή την εκπληκτική διαδρομή των 13 ετών στο Stamford Bridge κατακτώντας 3 φορές το πρωτάθλημα. Ενας από τους καλύτερους μέσους όλων των εποχών με τρομερή έφεση στο γκολ, ο Φράνκι από το 2001 μέχρι το 2014 έγινε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για τους Μπλε σε όλες τις διοργανώσεις πετυχαίνοντας περισσότερα από 200 γκολ. Τον τελευταίο χρόνο υπήρξε μία 'ασυννεοησία' με το που θα συνεχίσει την καριέρα του και αν παραμείνει ακόμα μία σεζόν στους Citizens, θα έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τον Γκιγκς και να βρεθεί στο Νο1.


572 | Ντέιβιντ Τζέιμς
Μπορεί στο άκουσμα του ονόματός του σε αρκετούς να έρχονται στο μυαλό γκάφες και διάθεση για χλευασμό, όμως όταν έχεις 572 συμμετοχές στην Premier League και είσαι το Νο3 όλων των εποχών, δύσκολα αυτό είναι τυχαίο. Ο Αγγλος τερματοφύλακας φόρεσε τη φανέλα των Λίβερπουλ, Αστον Βίλα, Γουέστ Χαμ και Πόρτσμουθ στη μεγάλη κατηγορία, ενώ με την Εθνική ομάδα πραγματοποίησε 53 εμφανίσεις. Μοναδικοί τίτλοι στην καριέρα του είναι το League Cup με τους Reds (1995) και το FA Cup με τους Πόμπεϊς (2008) και σήμερα, στα 44 του συνεχίζει να βγάζει χρήματα από το ποδόσφαιρο παίζοντας πρόσφατα σε Ισλανδία και φέτος στην Ινδία.


558 | Γκάρεθ Μπάρι
Ενας από τους πιο consistent performers στην Premier League, ο αριστεροπόδαρος μέσος αποτέλεσε εργαλείο σε όποια ομάδα και αν αγωνίστηκε. Δεν ήταν πολλές αυτές, ενώ όπως και ο Λάμπαρντ συνεχίζει να γράφει εμφανίσεις στο κοντέρ του. Από το 1997 μέχρι το 2009 ήταν στην Αστον Βίλα (365), από το 2009 μέχρι το 2013 στην Μάντσεστερ Σίτι (132) και πλέον διανύει τη δεύτερη σεζόν του στην Εβερτον (61) και έχει φτάσει συνολικά τα 558 παιχνίδια στα σαλόνια του αγγλικού ποδοσφαίρου. Εχοντας κάνει ήδη πολλά πράγματα στην καριέρα του συμπεριλαμβανομένου του πρωταθλήματος του 2011-12, ο 53 φορές Αγγλος διεθνής, έχει ακόμα πολλούς αγώνες μπροστά του αφού ακόμα είναι 'μόλις' 34 ετών.

535 | Γκάρι Σπιντ
Εναν χρόνο πριν δημιουργηθεί η Premier League ο Σπιντ κατέκτησε το πρωτάθλημα Αγγλίας με την Λιντς και στη συνέχεια έγραψε ιστορία στη διοργάνωση φτάνοντας τις 535 συμμετοχές παίζοντας επίσης σε Εβερτον, Νιούκαστλ, Μπόλτον. Ο διεθνής μέσος διέθετε εξαιρετικό αριστερό πόδι χάρη στο οποίο έβαλε περισσότερα από 100 γκολ στην καριέρα του και μέχρι σήμερα είναι ο Ουαλός outfield player με τις περισσότερες συμμετοχές με την Εθνική ομάδα (85). Κρέμασε τα παπούτσια του το 2004, όμως συγκλόνισε τον ποδοσφαιρικό κόσμο τον Νοέμβριο του 2011 όταν η γυναίκα του τον βρήκε κρεμασμένο στο γκαράζ του σπιτιού τους.


516 | Εμίλ Χέσκεϊ
Οπως ισχύει και με τον Τζέιμς, το όνομά του μπορεί να φέρει σε αρκετούς όρεξη για troll, όμως ο Εμιλ Χέσκεϊ έχει να λέει πολλές ιστορίες από την Premier League στους απογόνους του. Ο 62 φορές διεθνής Αγγλος ξεκίνησε να παίζει μπάλα στην Λέστερ το 1994 και η εντυπωσιακή του σωματική διάπλαση και το ύψος του τον καθιέρωσαν σαν φορ περιοχής σε αρκετές ομάδες. Μετά τις Αλεπούδες έπαιξε για μία 5ετία στην Λίβερπουλ (1999-2004) και στη συνέχεια φόρεσε τη φανέλα των Μπέρμιγχαμ, Γουίγκαν, Αστον Βίλα. Πριν αποχωρήσει από το Νησί είχε προλάβει να παίξει σε 516 αγώνες και να σκοράρει σε 117 αγώνες. Το 2012 την έκανε για Αμερική, για να γυρίσει το 2014 για να παίξει στην Championship με την Μπόλτον. Με τους Reds κατέκτησε Κύπελλο UEFA, FA Cup, League Cup, Charity Shield.

514 | Μαρκ Σβάρτσερ
Ο Αυστραλός keeper ξεκίνησε τις επεμβάσεις στην πατρίδα του, με την Ντιναμό Δρέσδης να τον ανακαλύπτει και στη συνέχεια να παίζει και στην Καϊζερσλάουτερν στην Γερμανία. Το 1998 άρχισε η περιήγησή του στην Premier League με την Μίντλεσμπρο στην οποία έμεινε μέχρι το 2008, συνέχισε στην Φούλαμ μέχρι το 2013 και πέρυσι ήταν ρεζέρβα στην Τσέλσι. Σε ηλικία 42 ετών, ο Σβάρτσερ συνεχίζει να εργάζεται στο κορυφαίο επίπεδο, έχοντας συμβόλαιο με την Λέστερ, ενώ στο βιογραφικό του υπάρχει ένας τελικός UEFA με την Μίντλεσμπρο (2006) και ένας Europa League με την Φούλαμ (2010). Με το Εθνόσημο στο στήθος έχει 109 παρουσίες, ενώ κανένας δεν μπορεί να ξέρει πότε θα κρεμάσει τα γάντια του.

508 | Τζέιμι Κάραχερ
Θρύλος της Λίβερπουλ ο Κάραχερ, έχει παίξει στην ομάδα επί 17 χρόνια, στα οποία κατέκτησε Champions League, Κύπελλο UEFA, FA Cup, League Cup, ευρωπαϊκό Super Cup, Community Shield, τα πάντα δηλαδή εκτός από την Premier League. O σήμερα 37χρονος έβαλε τέλος στην πορεία του στα γήπεδα το 2013 με 508 εμφανίσεις και 4 γκολ στο αγγλικό πρωτάθλημα. Ο πρώην αμυντικός είναι ο πρώτος σε συμμετοχές όλων των εποχών για το κλαμπ σε όλες τις διοργανώσεις με 737 και επίσης πρώτος στις ευρωπαϊκές με 150. Με την Εθνική Αγγλίας έπαιξε σε 38 ματς και σήμερα είναι pundit στο βρετανικό δίκτυο Sky Sports σαν δίδυμο με τον Γκάρι Νέβιλ.


505 | Φιλ Νέβιλ
Εργαλείο στο κέντρο και την άμυνα, όπου η ομάδα τον χρειαζόταν, ο Φιλ Νέβιλ χώρισε ουσιαστικά την καριέρα του σε δύο ομάδες. Από το 1995 μέχρι το 2005 συνυπήρξε με τον αδερφό του, Γκάρι, στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (263 συμ., 5 γκολ) και από τότε και μέχρι το 2013, όταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο, ήταν παίκτης της Εβερτον (242 συμ., 4 γκολ). Πέρα από τις 505 συμμετοχές, έζησε εκπληκτικές στιγμές στην Premier League με την κατάκτηση 6 τίτλων με τους Κόκκινους Διαβόλους.

504 | Ρίο Φέρντιναντ
Ενας από τους κορυφαίους κεντρικούς αμυντικούς στην ιστορία της Premier League, ο Ρίο ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην μεγάλη Ακαδημία της Γουέστ Χαμ και αφού η Λιντς τα έσκασε χοντρά για να τον πάρει, έκανε μπαμ τη διετία 2000-2002 στο Elland Road. Και το μπαμ ήταν τόσο μεγάλο που η Γιουνάιτεντ έδωσε 48 εκατ. ευρώ στα Παγώνια για να τον πάρει, κάνοντάς τον την πιο ακριβή μεταγραφή αμυντικού. Στο Μάντσεστερ η καριέρα του απογειώθηκε και παίζοντας εκεί 12 σεζόν έκανε 312 εμφανίσεις στην Premier League και κατέκτησε τον τίτλο 6 φορές όπως και το Champions League. Πολυετή παρουσία είχε και στην Εθνική, την οποία υπηρέτησε από το 1997 μέχρι το 2011 (81 ματς).


503 | Σολ Κάμπελ
Γεννήθηκε στο Λονδίνο από Τζαμαϊκανούς γονείς και αφού έπαιξε στην Τότεναμ για 10 χρόνια και έκανε 255 εμφανίσεις, αποχώρησε ελεύθερος με προορισμό τη Αρσεναλ. Αυτό ήταν κάτι που τον έκανε έναν από τους πιο μισητούς ανθρώπους στις τάξεις των Σπερς, όμως πρώτη του θητεία στους Gunners ήταν εκπληκτική με πρωτάθλημα το 2002 και το περίφημο αήττητο το 2004 (συνολικά 146 συμμετοχές). Για 11 χρόνια ήταν σταθερά στέλεχος της Εθνικής Αγγλίας (73) και την τριετία 2006-2009 φόρεσε τη φανέλα της Πόρτσμουθ έχοντας γεμάτες σεζόν (95). Εκλεισε μία καριέρα 17 ετών με την Νιούκαστλ, στην οποία αγωνίστηκε το 2010-11.

500 | Στίβεν Τζέραρντ
Αρχηγός, leader, σκόρερ, αμυντικός μέσος-hard tackler, box-to-box, επιτελικός, 10άρι, deep-lying δημιουργός, ο Τζέραρντ είναι η ζωναντή ιστορία για την Λίβερπουλ η οποία θα ολοκληρωθεί σε μερικές εβδομάδες όταν θα αποχωρήσει από την Αγγλία με προορισμό το MLS. Ο Τζέραρντ είχε μέσα στα χρόνια όλα τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου χαφ, με εκπληκτικές ικανότητες σε αμυντικό και επιθετικό κομμάτι και για αυτό κερδίζει τον σεβασμό σχεδόν όλων όσων ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Εχοντας κατακτήσει όλους τους μεγάλους τίτλους εκτός από την Premier League, ο Stevie-G στην 17η χρονιά του στον σύλλογο του Μέρσεϊσαϊντ έφτασε τις 500 συμμετοχές και μπήκε στο πολύ κλειστό κλαμπ της κατηγορίας. Στο πρωτάθλημα έβαλε 117 γκολ και σε όλες τις διοργανώσεις είχε 183 και 706 εμφανίσεις…

Follow me: Giorgio_Oddo

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης