Οι κορυφαίοι εκτελεστές φάουλ

Οι κορυφαίοι εκτελεστές φάουλ

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τους κορυφαίους εκτελεστές φάουλ στα 5 μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης τα τελευταία 4 χρόνια.

Υπάρχουν πολλών ειδών εντυπωσιακά γκολ. Αυτά που ένας παίκτης με ντρίμπλες αποφεύγει 3-4-5 αντιπάλους και τον τερματοφύλακα και σκοράρει στην κενή εστία, με εκπληκτικό ψαλιδάκι, με μαγικό τακουνάκι, με υπέροχη λόμπα. Ολα αυτά είναι φοβερά στο μάτι, όμως όποιο και αν προτιμάς, δεν γίνεται να μην έχεις αδυναμία στις εκτελέσεις φάουλ. Είναι χάρισμα, ικανότητα, προϊόν σκληρής προπόνησης και σίγουρα όλα αυτά μαζί. Τα προηγούμενα χρόνια βλέπαμε πιο συχνά τη μπάλα στα δίχτυα από στημένες μπάλες και είχαμε την τύχη να απολαμβάνουμε περισσότερους ικανούς free-kick-takers την ίδια εποχή. Ζουνίνιο Περναμπουκάνο, Μπέκαμ, Ρομπέρτο Κάρλος έχουν χαζέψει τερματοφύλακες και πολλούς από εμάς, ο καθένας με τον δικό του τρόπο και σήμερα παρότι η ποιότητα στις εκτελέσεις δείχνει να χάνεται, υπάρχουν παίκτες που το έχουν ακόμα. Ακολουθούν αυτοί που έχουν πετύχει τα περισσότερα γκολ με απευθείας φάουλ τα τελευταία 4 χρόνια στα 5 μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

11 | Αντρέα Πίρλο
Από τη μέρα που η Μίλαν τον άφησε ελεύθερο, είναι σαν να έχει ξεκινήσει μία νέα καριέρα με τη φανέλα της Γιουβέντους. Ο Maestro ετοιμάζεται να προσθέσει στην τροπαιοθήκη του το 4ο σερί Scudetto με τους Μπιανκονέρι, με τους οποίους έχει αφηνιάσει όσον αφορά τα 'calci di punizioni' που λένε και οι Ιταλοί. Ο 35χρονος σκοράρει με μεγαλύτερη συχνότητα με φάουλ σαν παίκτης της Vecchia Signora απ' ότι το έκανε με τους Ροσονέρι και δεδομένου ότι έχει έναν ακόμα χρόνο συμβόλαιο φαίνεται να είναι θέμα χρόνου το να βρεθεί στην πρώτη θέση όλων των εποχών στην Serie A.

Το Σάββατο (25/04) στο derby della Mole στο Olimpico του Τορίνο, η έκφραση του πορτιέρε της Γκρανάτα, Ντανιέλε Παντέλι, τα έλεγε όλα. Ο Πίρλο του είχε βάλει ένα εκπληκτικό φάουλ για το 0-1 και στη συνέχεια πέρασε ένα ακόμα από το τείχος, τον άφησε όρθιο, αλλά η μπάλα βρήκε το δοκάρι. Μετά το γκολ αυτό, ο Πίρλο βρίσκεται πλέον μόλις ένα μακριά από τον Σίνισα Μιχαΐλοβιτς, ο οποίος έκλεισε την καριέρα του με 28 γκολ από φάουλ με Σαμπντόρια, Ρόμα, Λάτσιο, Ιντερ. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Πίρλο έχει πετύχει στα σαλόνια του calcio 11 τέρματα από dead balls, 4 περισσότερα από κάθε άλλο παίκτη σε αυτό το διάστημα και όσο οι αντίπαλοι δεν βάζουν μυαλό και μαρκάρουν επικίνδυνα γύρω από το κουτί, υπάρχουν ακόμα αγωνιστικές για να κάνει το ρεκόρ ακόμα και φέτος. Ο Maestro θυμίζει σε κάθε αγώνα του στην Μίλαν πόσο μεγάλη βλακεία έκανε και μέχρι στιγμής το κοντέρ του γράφει 46 γκολ από φάουλ σε όλες τις διοργανώσεις με συλλόγους και Εθνική Ιταλίας.

8 | Κριστιάνο Ρονάλντο
Για πολλούς ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο, για πολλούς ο δεύτερος καλύτερος παίκτης στον κόσμο. Οπως και να 'χει, τα στατιστικά του Κριστιάνο είναι καλά σε μία ακόμα κατηγορία, αφού είναι μέσα στους τρεις παραγωγικότερους σκόρερ από φάουλ στα top 5 leagues τα τελευταία χρόνια. Ο Πορτογάλος πέρασε ντεφορμάρισμα που κράτησε έναν χρόνο για να βρει δίχτυα με αυτόν τον τρόπο, αφού ήταν Μάρτιος του 2014 όταν για τελευταία φορά έκανε γκολ με στημένη μπάλα, όμως όλα τελείωσαν στις 11 Απριλίου. Υστερα από 57 άστοχες εκτελέσεις, σε αγώνα με την Εϊμπαρ στο Santiago Bernabeu άνοιξε το σκορ από μακρινή απόσταση και έφτασε τα 25 με τη φανέλα της Ρεάλ σε όλες τις διοργανώσεις, έχοντας 17 στην Primera Division, 7 στο Champions League και 1 στο Copa del Rey. Πέτυχε το πρώτο του με τους Μερένγκες κόντρα στην Ζυρίχη τον Σεπτέμβριο του 2009 και στα 6 χρόνια που βρίσκεται στην Μαδρίτη είναι πρώτος σε γκολ από φάουλ στην La Liga με τους Μέσι (12) και Μπενιάτ (7) να ακολουθούν. Ο CR7 έχει ξεπεράσει τα 50 στην καριέρα του με συλόγους και Εθνική Πορτογαλίας, με τις Βιγιαρεάλ και Ρεάλ Σοσιεδάδ να είναι οι αγαπημένες του αντίπαλοι.

8 | Χακάν Τσαλχάνογλου
Αλλοι έχουν το όνομα, όμως -στα φάουλ- άλλος έχει τη χάρη και αυτός είναι ο playmaker της Μπάγερ Λεβερκούζεν, Χακάν Τσαλχάνογλου. Ο Τούρκος μάλιστα βρίσκεται στην ίδια λίστα με τους glamorous συναδέλφους του ενώ αγωνίζεται στο top level του γερμανικού ποδοσφαίρου για μόλις δύο χρόνια. Ο 20χρονος πέρυσι έκανε το μπαμ με το Αμβούργο χάρη στο συνολικό παιχνίδι του, όμως η ικανότητά του στα φάουλ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη από κανέναν. Βάζοντας φάουλ με το τσουβάλι, έφτασε τα 17 γκολ με την Καρλσρούη στην 3η κατηγορία και γρήγορα το κλαμπ του λιμανιού τον πήρε πίσω μετά τον δανεισμό. Η πρόοδός του εξελίχθηκε σε ένα εκπληκτικό limit up και ύστερα από μόλις μία σεζόν στο Αμβούργο, έγινε η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Μπάγερ Λεβερκούζεν, η οποία έδωσε 14 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της.

Σε αντίθεση με Πίρλο και Ρονάλντο, ο Τσαλχάνογλου βάζει πολλά φάλτσα και οι εκτελέσεις θυμίζουν πολύ έντονα τον τρόπο που η μπάλα έφευγε από το μυθικό δεξί πόδι του Ντέιβιντ Μπέκαμ. Στην Καρλσρούη έπειτα από κάθε προπόνηση, έκανε έξτρα εξάσκηση για μισή ώρα για να βελτιώσει το σουτ του. «Πάντα μελετάω τον τρόπο που εκτελούν τα φάουλ παίκτες όπως ο Ρονάλντο. Το είδωλό μου, όμως, είναι ο Ζουνίνιο. Ηταν πραγματικά πρωτοπόρος στην τεχνική και αυτό θέλω να πετύχω και εγώ». Το επιπλέον πρόγραμμα που ακολουθούσε στο Αμβούργο είχε γίνει event στα μάτια των οπαδών που πήγαιναν στις προπονήσεις μόνο και μόνο για να τον δουν να μαγεύει τη μπάλα. Ο Τούρκος είναι αυτή τη στιγμή ο κορυφαίος εκτελεστής φάουλ στον πλανήτη...

Follow: Giorgio_Oddo

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης