TOP 5: Οι κορυφαίοι «πεναλτάκηδες» στην Ευρώπη

TOP 5: Οι κορυφαίοι «πεναλτάκηδες» στην Ευρώπη

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει τους εν ενεργεία τερματοφύλακες, που αποτελούν το «φόβητρο» των αντίπαλων τους πριν από κάθε εκτέλεση πέναλτι.

Όταν η μπάλα στήνεται στα έντεκα βήματα τα ψυχολογικό βάρος πέφτει πάντα σε αυτόν που το εκτελεί, καθώς είναι υποχρεωμένος να σκοράρει. Κάτι που αν γίνει, θα αντιμετωπιστεί ως... φυσιολογικό. Αντίθετα, κανείς δε θα πει τίποτα στον τερματοφύλακα, αν η μπάλα καταλήξει στα δίχτυα. Εφόσον, όμως, αποκρούσει την εκτέλεση, τότε αυτόματα θα γίνει ο ήρωας της ομάδας του.

Συνήθως όλοι θυμούνται τους τερματοφύλακες που έχουν χαρίσει με τις αποκρούσεις τους κάποια πρόκριση ή τρόπαιο στη διαδικασία των πέναλτι. Όπως στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο ο Τιμ Κρουλ της Ολλανδίας (που είχε περάσει ως αλλαγή στο 120’ μόνο και μόνο για αυτό το λόγο) απέναντι στην Κόστα Ρίκα ή στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1986 ο Χέλμουτ Ντουκαντάμ, ο οποίος έπιασε τέσσερα πέναλτι και χάρισε τον τίτλο στη Στεάουα Βουκουρεστίου κόντρα στην Μπαρτσελόνα.

Το FourFourTwo του gazzetta.gr σας παρουσιάζει τους τερματοφύλακες, που μπορεί να μην έχουν καταφέρει κάτι αντίστοιχο, όμως διαθέτουν ένα εξωπραγματικό ποσοστό αποκρούσεων πέναλτι στην καριέρα τους. Και, μάλιστα, έχουν πει «όχι» στις εκτελέσεις των κορυφαίων ποδοσφαιριστών του πλανήτη.

1. Ντιέγκο Άλβες (Βαλένθια)
Πρόκειται για τον πιο «καυτό πεναλτάκια» στην Ευρώπη. Ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας της Βαλένθια έχει αποκρούσει τα 18 από τα 39 πέναλτι (ποσοστό 46%) που του έχουν εκτελέσει στην καριέρα του. Ποιους έχει σταματήσει τόσο με τις «νυχτερίδες», όσο και με την προηγούμενη ομάδα του, την Αλμερία; Μέσι, Ρονάλντο, Ντιέγκο Κόστα, Μάντζουκιτς, Ράκιτιτς κ.α.

2. Σαμίρ Χαντάνοβιτς (Ίντερ)
Το 2007 ήταν το πρώτο πέναλτι που έπιασε και μέχρι το τελευταίο του Λούκα Τόνι, πριν από δύο εβδομάδες, ο Χαντάνοβιτς μετρά στο ενεργητικό του συνολικά 33 αποκρούσεις πέναλτι σε όλες τις διοργανώσεις. Ο Σλοβένος τερματοφύλακας της Ίντερ είναι ο δεύτερος στη σχετική λίστα στην ιστορία της Serie A πίσω μόνο από το «θρύλο» Τζιανλούκα Παλιούκα.

3. Κένεθ Βερμέερ (Φέγενορντ)
Μπορεί την τελευταία σεζόν να αγωνίζεται στη Φέγενορντ, όμως για τα προηγούμενα εννέα χρόνια υπερασπιζόταν την εστία του Άγιαξ, αποτελώντας «κέρβερο» πριν από κάθε πέναλτι. Από το 2012 έως το 2014 μόνο, ο Βερμέερ είπε «όχι» σε επτά εκτελέσεις σε ολλανδικό πρωτάθλημα και Τσάμπιονς Λιγκ.

4. Ρόμαν Μπερεζόφσκι (Ντιναμό Μόσχας)
Τα χρόνια μπορεί να έχουν περάσει για τον Μπερεζόφσκι (41 ετών) και να μην αγωνίζεται συχνά κάτω από τα δοκάρια της Ντιναμό Μόσχας, όμως ο Αρμένιος τερματοφύλακας έχει αποκρούσει συνολικά 14 πέναλτι μέχρι σήμερα. Highlight στην καριέρα του ένα φιλικό κόντρα στην εθνική μας ομάδα το 2012, όταν είπε «όχι» σε δύο εκτελέσεις της Ελλάδας. Μια του Σαμαρά και μια του Κατσουράνη.

5. Άλαν ΜακΓκρέγκορ (Χαλ)
Τα τελευταία δύο χρόνια στην Πρέμιερ Λιγκ έχει αποκρούσει και τα τρία πέναλτι που του έχουν εκτελέσει. Ο Σκωτσέζος τερματοφύλακας ήταν για πολλά χρόνια κάτω από τα δοκάρια της Ρέιντζερς (συνολικά στην καριέρα του έχει πιάσει 12 πέναλτι) και είχε γίνει ο ήρωας της ομάδας του για μια απόκρουση από τα έντεκα βήματα στο ντέρμπι με τη Σέλτικ το 2011. Εκτελεστής για τους «Κέλτες» ήταν ο Γιώργος Σαμαράς.

 

Τελευταία Νέα