Legend stories: The treble of Manchester United

Legend stories: The treble of Manchester United

Legend stories: The treble of Manchester United

bet365

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κλείνει 113 χρόνια ζωής και ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για το ιστορικό treble του 1999.

«Is this their moment? Beckham into Sheringham… and Solskjaer has won it! Manchester United have reached the Promised Land! The two substitutes have scored the two goals in stoppage time. And nobody will ever, win a european cup final, more dramatically than this…». Η φωνή του Αγγλου σχολιαστή είναι πραγματικά ανατριαχιαστική όπως περιγράφει το φινάλε του πιο δραματικού τελικού Champions League όλων των εποχών.

Οι Κόκκινοι Διάβολοι μπήκαν στις καθυστερήσεις του μυθικού αγώνα του 1999 πίσω στο σκορ κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου, αλλά σε μία ιστορική εξέλιξη με γκολ των Σέριγχαμ και Σόλσκιερ στο 91’ και το 92’ κατέκτησαν την πιο απίστευτη κούπα πιθανότατα για όσο θα υπάρχει αυτή η διοργάνωση. Ο τεράστιος τίτλος έκλεισε την καλύτερη σεζόν στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και είναι ο λόγος για τον οποίο ο Αλεξ Φέργκιουσον είναι Σερ, αφού ακολούθησε τις κούπες σε Premier League (ένα πόντο πάνω από την Αρσεναλ) και FA Cup (2-0 την Νιούκαστλ). Οι Κόκκινοι Διάβολοι είναι μέχρι σήμερα η μοναδική αγγλική ομάδα που έχει κάνει treble.

Γιαμ Σταμ και Ντουάιτ Γιορκ ήταν οι δύο μεγαλύτερες αφίξεις στο Old Trafford, ενώ επίσης αποκτήθηκε ο Σουηδός εξτρέμ Γιέσπερ Μπλόμκβιστ. Ο θρυλικός τερματοφύλακας, Πέτερ Σμάιχελ είχε κάνει γνωστό ότι θα αποχωρήσει όταν η χρονιά ολοκληρωθεί. Στο τέλος του παραμυθιού, οι Κόκκινοι Διάβολοι έγιναν το πιο πλούσιο κλαμπ και το μεγαλύτερο brand του κόσμου…

FA Cup
Στο Κύπελλο Αγγλίας, η Γιουνάιτεντ κλήρώθηκε με την Μίντλεσμπρο στον 3ο γύρο και τη νίκησε 3-1 αν και είχε βρεθεί να χάνει στο ημίχρονο. Στον 4ο έπαιξε με την Λίβερπουλ και είχαμε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια ανάμεσα στις δύο. Ο Μάικλ Οουεν έδωσε το προβάδισμα το προβάδισμα στο τρίτο λεπτό στους Merseysiders, οι οποίοι το κράτησαν μέχρι το 88’ όταν ο Ντουάιτ Γιορκ έκανε το 1-1 έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Μπέκαμ και κεφαλιά του Αντι Κόουλ. Στις καθυστερήσεις, ο Σόλσκιερ χάρισε τη νίκη 2-1 και την πρόκριση στην Γιουνάιτεντ. Αφού επικράτησε 1-0 της Φούλαμ στον 5ο γύρο, το 2-0 σε βάρος της Τσέλσι στον επαναληπτικό του Stamford Bridge στον 6ο, σήμαινε την παρουσία στον ημιτελικό με αντίπαλο την Αρσεναλ.

Ο αγώνας τελείωσε χωρίς γκολ ύστερα από 120 λεπτά -γκολ του Ρόι Κιν ακυρώθηκε λανθασμένα ως οφσάιντ όπως φάνηκε στα replay- και οι δύο αντίπαλοι συναντήθηκαν ξανά στον τελευταίο επαναληπτικό σε ημιτελικά FA Cup αφού από την επόμενη χρονιά ο νικητής έβγαινε από τη διαδικασία των πέναλτι. Ο Μπέκαμ σκόραρε νωρίς, όμως ο Ντένις Μπέρκαμπ ισοφάρισε στο 70’ για την Αρσεναλ και τρία λεπτά αργότερα ο Κιν είδε κόκκινη κάρτα. Στις καθυστερήσεις, ο Φιλ Νέβιλ έκανε πέναλτι όμως ο Σμάιχερ απέκρουσε την εκτέλεση του Μπέρκαμπ και έφερε τον αγώνα στην παράταση. Στο 110’ ο Ράιαν Γκιγκς πέτυχε το κορυφαίο γκολ στην ιστορία της διοργάνωσης με εκπληκτική προσπάθεια από αριστερά στην οποία πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του και τίναξε τα δίχτυα με βολέ από πλάγια. Η Γιουνάιτεντ άντεξε στα επόμενα λεπτά και στον τελικό νίκησε 2-0 την Νιούκαστλ χάρη σε γκολ των Πολ Σκόουλς και Τέντι Σέριγχαμ.


Premier League
Εκείνη τη σεζόν, η Γιουνάιτεντ υπέστη τρεις ήττες στο αγγλικό πρωτάθλημα. Από την Αρσεναλ στο Highbury, στην έδρα της Σέφιλντ Γουένσντεϊ και στο Old Trafford από την Μίντλεσμπρο. Ομως μετά την τελευταία τον Δεκέμβριο, πήγε μέχρι το τέλος χωρίς να χάνει άλλο παιχνίδι στην Premier League και σε αυτό το διάστημα πέτυχε κάποιες εντυπωσιακές νίκες, όπως το 8-1 σε βάρος της Νότιγχαμ Φόρεστ, ματς στο οποίο ο Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ πέτυχε 4 γκολ σε 12 λεπτά ερχόμενος από τον πάγκο.

Η ομάδα του Φέργκιουσον νίκησε επίσης στην Νιούκαστλ και έφερε ισοπαλία σε Λιντς και Λίβερπουλ και στην έδρα της πήρε σημαντικά τρίποντα με Εβερτον, Αστον Βίλα και Σέφιλντ Γουένσντεϊ. Επίσης επιβλήθηκε των Αρσεναλ και Σαουθάμπτον και στο τέλος της χρονιάς κράτησε διαφορά ενός βαθμού από τους Gunners με νίκη κόντρα στην Τότεναμ. Πολλοί τότε μάλλον περίμεναν τους Σπερς να μην προσπαθήσει καν να κόψει βαθμούς λόγω της αντιπαλότητάς της με την Αρσεναλ, όμως αντίθετα άνοιξε το σκορ νωρίς και πάλεψε, όμως με γκολ των Μπέκαμ και Αντι Κόουλ η Γιουνάιτεντ πήρε το πρωτάθλημα.

Champions League
Στο Champions League εκείνης της σεζόν η Γιουνάιτεντ βρέθηκε στον όμιλο με Μπάγερν Μονάχου, Μπαρτσελόνα, Μπρόντμπι. Προκρίθηκε ύστερα από δύο νίκες κόντρα στην Μπρόντμπι και τέσσερις ισοπαλίες με τους δυνατούς της αντιπάλους. Στα νοκ άουτ κληρώθηκε με την Ιντερ την οποία νίκησε 2-0 στο Old Trafford με δύο γκολ του Γιορκ και στο San Siro πήρε ισοπαλία 1-1 με τον Σκόουλς να σκοράρει. Τα ημιτελικά ήταν γεγονός. Εκεί οι Κόκκινοι Διάβολοι αντιμετώπισαν μία ακόμα ιταλική ομάδα, την Γιουβέντους. Το 1-1 του πρώτου ματς στην Αγγλία τους ανάγκαζε να νικήσουν στο Delle Alpi ή να πάρουν ισοπαλία με 2-2 και πάνω για να φτάσουν στον τελικό. Αν και οι Μπιανκονέρι προηγήθηκαν 2-0 από νωρίς η Γιουνάιτεντ έκανε τρομερή ανατροπή και με 2-3 πέτυχε την πρώτη της νίκη επί ιταλικού εδάφους για να κλείσει εισιτήριο για τον τελικό της Βαρκελώνης. Στις 26 Μαΐου του 1999 έγινε στο Camp Nou ο τελικός που θα μνημονεύεται για όσο θα υπάρχει ποδόσφαιρο.

Κιν και Σκόουλς ήταν τιμωρημένοι μετά τις κίτρινες με την Γιουβέντους, με τους Μπλόμκβιστ και Μπατ να παίρνουν τις θέσεις τους στο κέντρο. Μόλις στο 6’ ο Μάριο Μπάσλερ σκόραρε με εκτέλεση φάουλ για να δώσει το προβάδισμα στους Βαυαρούς. Η Μπάγερν είχε δύο δοκάρια, ο Σμάιχελ είχε πολλή δουλειά, όμως το σκορ ήταν ακόμα 1-0. Ο Φέργκιουσον στο 67’ έβαλε τον Σέριγχαμ αντί του Μπλόμκβιστ και τον Σόλσκιερ στη θέση του Κόουλ. Οι αλλαγές βοήθησαν την Γιουνάιτεντ να κόψει τον ρυθμό των Γερμανών και όταν ήρθαν οι καθυστερήσεις συνέβη το πιο εκπληκτικό comeback στην ιστορία του αθλητισμού.

Με τον Σμάιχελ να έχει ανέβει, ο Μπέκαμ εκτέλεσε το κόρνερ, η άμυνα της Μπάγερν προσπάθησε να διώξει αλλά ο Γκιγκς έκανε το σουτ και και ο Σέριγχαμ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-1. Ο παράδεισος και η κόλαση δεν είναι πολύ μακριά κάποιες φορές. Οι Αγγλοι κέρδισαν νέο κόρνερ, ο Μπέκαμ το χτύπησε και αυτό, ο Σέριγχαμ πήρε την κεφαλιά και ο Σόλσκιερ έγραψε το 2-1 και ιστορία στον πιο θεατρικό τελικό που έχουν δει ποτέ τα σπορ. Ανάμεσα στους σοκαρισμένους Βαυαρούς που δεν είχαν προλάβει να καταλάβουν τι συνέβη, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε κατακτήσει το Champions League και ένα ιστορικό treble σε μία από τις πιο μυθικές στιγμές στην ιστορία της κορυφαίας διοργάνωσης. Σμάιχελ και Φέργκιουσον σήκωσαν στον καταλανικό ουρανό το τεράστιο τρόπαιο.

Ο Φέργκιουσον έγινε Ιπποτης για τις υπηρεσίες του στο ποδόσφαιρο σαν προπονητής της ομάδας που κατέκτησε το treble με το Σερ Αλεξ να τον ακολουθεί μέχρι σήμερα και η Γιουνάιτεντ η πρώτη ομάδα ever που φτάνει στο μεγάλο επίτευγμα χωρίς να έχει κανέναν τίτλο την προηγούμενη σεζόν. Εκείνη η Γιουνάιτεντ ήταν η καλύτερη όλων των εποχών και μία από τις καλύτερες στην ιστορία του ποδοσφαίρου…

Follow: Giorgio_Oddo

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης