Αυτός που χρειάζεται η Τσέλσι

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Αυτός που χρειάζεται η Τσέλσι

bet365

Οι Μπλε βρίσκονται μισή ανάσα από τον Κόκε και ο Γιώργος Καραμάνος εξηγεί γιατί πρόκειται για την τέλεια λύση για τον Μουρίνιο.

Η αφορμή για το κείμενο προέκυψε από μία είδηση που διάβασα και περιλάμβανε μία λεπτομέρεια που την έκανε να ξεφεύγει από το θεωρητικό όριο. Ο λόγος που στο δικό μου το μυαλό περνάει σε πιο πρακτικό επίπεδο, έχει να κάνει με το όνομα του εμπλεκόμενου που έκανε το εν λόγω ταξίδι. Αυτός λοιπόν που ακολούθησε τη διαδρομή Λονδίνο-Μαδρίτη, είναι ο Μίκαελ Εμενάλο. Για όσους δεν γνωρίζουν τον Κύριο, πρόκειται για τον διευθυντή ποδοσφαίρου της Τσέλσι, ο οποίος δεν μπαίνει στο αεροπλάνο εάν δεν βρίσκεται στο τελικό στάδιο της η διαπραγμάτευση.

Ο 50χρονος Νιγηριανός που κάποτε υπήρξε βοηθός προπονητή του Αβρααμ Γκραντ στους Μπλε, κανονικά είναι ο υπεύθυνος των Ακαδημιών και κυρίως του τμήματος scouting. Οσον αφορά το δεύτερο κομμάτι του ρόλου του θεωρείται το δεξί χέρι του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ενώ χαίρει της εκτίμησης και του Ζοσέ Μουρίνιο. Οπότε, καθώς βρέθηκε στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» το βράδυ της Τετάρτης, δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για το ποιον θέλησε να παρακολουθήσει. Για την ακρίβεια, πήγε όχι μονάχα για να τον δει, μα ουσιαστικά για να δώσει ο τελικό ΟΚ.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα που ακολούθησαν το ταξίδι του, ο Εμενάλο όχι μόνο είπε το ΝΑΙ, αλλά έφτασε να μιλήσει απ' ευθείας και με τους Χοσέ Λουίς Καμινέρο και Ενρίκε Θερέθο, δηλαδή τον αθλητικό διευθυντή και τον πρόεδρο της Ατλέτικο. Το... υποκείμενο της κουβέντας φυσικά ήταν ο Κόκε Ρεσουρεκθιόν. Εκτός από τον προφορικό λόγο, ο Εμενάλο φέρεται να κατέθεσε και γραπτή προσφορά, η οποία αγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ, δίνοντας μάλιστα και ορισμένες εναλλακτικές επί του θέματος. Σημαντικότερη από αυτές είναι η επιστροφή σε μορφή δανεισμού του Φελίπε Λουίς, ενώ στο τραπέζι έπεσε ως αντάλλαγμα και ο Τζον Ομπι-Μίκελ.

Ο Μουρίνιο έχει πάρει την απόφαση του για αυτήν την νευραλγική θέση και έχει πειστεί ότι ο 23χρονος Ισπανός είναι αυτός που χρειάζεται για να λειτουργήσει εύρυθμα το κέντρο της ομάδας του. Τι βλέπει όμως ο Πορτογάλος κόουτς ότι μπορεί να του δώσει ο οργανωτής των Ροχιμπλάνκος και που λείπει αυτή τη στιγμή από την Τσέλσι;

Ο Κόκε συνήθως αγωνίζεται (στο 4-4-1-1 του Τσόλο) στα πλάγια στην αντίθετη πλευρά από τον Αρντά Τουράν και συγκλίνει για να παίξει προς τα μέσα το 1-2, να μοιράσει μία κάθετη αν και δεν έχει πρόβλημα να κινηθεί και στη γραμμή και να σεντράρει. Φυσικά δεν παραλείπει να κάνει εφόρμηση με τη μπάλα ή χωρίς και να βρεθεί ενίοτε σε θέση φορ. Τούτο βέβαια δεν πρόκειται να συμβαίνει εφόσον μπλέξει με τον Μουρίνιο. Ο Ζοσέ, ο οποίος ξέρει ότι ο νεαρός ποδοσφαιριστής έχει τη δυνατότητα να παίξει σε όλες τις θέσεις της μεσαίας γραμμής ως κεντρικός χαφ, στα πλάγια ή ακόμα και δεύτερος επιθετικός, τον προορίζει ξεκάθαρα για 8άρι.

Στην Ισπανία τον έχουν χαρακτηρίσει ως νέο Τσάβι. Αυτό προφανώς δεν είναι και τόσο εύστοχο. Πιο πολύ με τον Ινιέστα ή τον Φαμπρεγας μοιάζει αν και σε σχέση με δαύτους έχει το μυαλό του πολύ περισσότερο προς τα πίσω, στο να κλέψει και τη μπάλα ή να κάνει ένα γερό τάκλιν. Είναι πιο δυναμικός και με περισσότερα τρεξίματα. Κάπως έτσι θα μπορέσει να τοποθετηθεί μπροστά από τον Μάτις και στο πλευρό ή και λίγο πιο πίσω από τον Σεσκ. Με αυτή την τριάδα η Τσέλσι θα αποκτήσει ταυτόχρονα την ίδια ευελιξία τόσο στο μαρκάρισμα, όσο και στη δημιουργία, διαθέτοντας εκπληκτικές λύσεις σε κάθε της επιλογή παιχνιδιού. Την ίδια στιγμή θα έχει τη δυνατότητα της γρήγορης κάθετης ή ακόμα και της καθυστερημένης κυκλοφορίας της μπάλας. Ανάλογα με τη διάθεση και τις προσταγές του προπονητή δηλαδή!

Ο Κόκε πέρσι έφτασε τις 18 ασίστ (7 γκολ) και την τρέχουσα σεζόν ήδη μετράει 17 (11 πρωτάθλημα, 4 Champions League, 1 Σούπερ Καπ, 1 Κύπελλο), κάτι που σημαίνει ότι εάν συνεχίσει με αυτό τον εκπληκτικό ρυθμό, θα κάνει νέο ατομικό ρεκόρ. Το εξαιρετικό με την περίπτωση του είναι ότι ενώ ξέρει τόση μπάλα, δεν είναι σε καμία περίπτωση φαντεζί παίκτης. Οχι ότι δεν μπορεί να πάει στο ένας εναντίον ενός. Κάθε άλλο. Αυτό οφείλεται στην αυτοθυσία που δείχνει για την ομάδα. Είναι απόλυτα ταγμένος στο συνολικό καλό και γι αυτό προσαρμόζεται όπου και όπως τον θέλει ο Σιμεόνε. Ακόμα και ως αμυντικός μέσος στο πλευρό του Γκάμπι του, Τιάγκο ή του Μάριο Σουάρεθ έχει βρεθεί σε αρκετές περιπτώσεις.

Το μοναδικό θέμα της Τσέλσι είναι ότι πρέπει να συμβαδίσει οικονομικά με της επιταγές του Fainancial Fair Play. Τούτο δείχνει τελευταία ότι το κουμαντάρει και το επιτυγχάνει (δείτε ΕΔΩ σχετικό θέμα με τα ταμεία του συλλόγου). Επίσης, οι Ραμίρες, Ομπι-Μίκελ και Οσκαρ ακούγεται έντονα ότι θα βγουν στο... σφυρί, ώστε να καλύψουν τις όποιες εκκρεμότητες για το FFP, να δημιουργήσουν τον αναγκαίο ισοσκελισμό εσόδων-εξόδων. Εάν και εφόσον λοιπόν οι Μπλε πράγματι δίνουν 70 εκατ. ευρώ για χάρη του Ισπανού, τότε σίγουρα θα τον αποκτήσουν και θα κλειδώσουν το κέντρο τους για τουλάχιστον 5-7 χρόνια. Φανταστείτε λοιπόν πόσες λύσεις θα δώσει ο Κόκε από πίσω σε συνδυασμό με τις ασίστ των Φάμπρεγας και Αζάρ (αλλά και του Μάτιτς). Οι αντίπαλοι της δεν θα ξέρουν ποιον να πρωτοσταματήσουν...

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος