Ivanovic: Η επίθεση είναι ο καλύτερος τρόπος άμυνας

Gazzetta team
Ivanovic: Η επίθεση είναι ο καλύτερος τρόπος άμυνας

bet365

Ο Σέρβος δυναμίτης της Chelsea μοιράζεται τα μυστικά του για το εκρηκτικό του σκοράρισμα από τη θέση του οπισθοφύλακα στο FFT γιατί αποφεύγει το γυμναστήριο.

Εκμεταλλεύσου τα αδύνατα σημεία των αντιπάλων

Σα νεαρός παίκτης έπαιζα στην επίθεση και αυτό με βοήθησε μα διαισθάνομαι την πορεία της μπάλας όταν αλλάζει τροχιά μετά από μια παρεμβολή. Έχω μάθει επίσης πώς να χρησιμοποιώ τα στοιχεία που έχω σαν αμυντικός στη επίθεση. Για παράδειγμα, όταν μαρκάρω έναν παίκτη προσπαθώ πάντοτε να βρίσκω το αδύνατο του σημείο. Εάν είναι το αριστερό του πόδι θα προσπαθήσω να τον τραβήξω από αυτή την πλευρά και να του κλείσω τη δεξιά. Έτσι όταν μπαίνω στην αντίπαλη περιοχή πάλι ψάχνω για τα αδύνατα σημεία των αμυντικών ενώ ταυτόχρονα καλύπτω τα δικά μου αδύνατα σημεία τα οποία οι αντίπαλοι θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν.

Συγκεντρώσου στην τελική προσπάθεια

Θα πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος στη μπάλα αλλά την ίδια στιγμή μείνε συγκεντρωμένος και στη θέση σου και μείνε ψύχραιμος σε όλη τη διάρκεια της επίθεσης της ομάδας σου καθώς δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Μια επίθεση μπορεί να φαίνεται τελείως χαμένη αλλά έχω σκοράρει πολλές φορές στις πιο απίθανες φάσεις. Όταν ήμουν νεαρός και έπαιζα μπροστά ήμουν πάντοτε μέσα στις φάσεις για γκολ αλλά δεν ήμουν τόσο έμπειρος όσο είμαι τώρα. Έβλεπα τη μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα πριν καν ακόμα τον αγγίξω. Τώρα όμως μένω συγκεντρωμένος μέχρι το τέλος.

Βεβαιώσου ότι είναι η σωστή στιγμή

Το timing είναι το κλειδί. Μια λάθος στιγμή εάν βγεις μπροστά θα μπορούσε να είναι καταστροφική για την ομάδα σου. Θα πρέπει πάντοτε να γνωρίζεις καλά τις δυνατότητες των συμπαικτών σου και να υπολογίζεις εάν μπορούν να σε καλύπτουν όταν βγαίνεις μπροστά στην επίθεση. Ομοίως, εάν κάποιος αμυντικός από την ομάδα σου αποφασίσει να βγει αυτός μπροστά θα πρέπει εσύ να είσαι έτοιμος να αντιδράσεις εγκαίρως και να καλύψει τη θέση του μέχρι να επιστρέψει. Το σημαντικό είναι να γνωρίζεις πότε είναι η σωστή στιγμή δηλαδή αυτό που οι Άγγλοι λένε timing διότι τα καθήκοντα ενός αμυντικού ποδοσφαιριστή είναι πράγματι πολύπλοκα.

Κούρδισε τη μηχανή σου

Φυσική δύναμη και αντοχή είναι πολύ σημαντικά, ειδικά για τους πλάγιους οπισθοφύλακες. Είσαστε υποχρεωμένοι να τρέχουμε πάνω-κάτω στο γήπεδο όλη την ώρα και για όλη τη διάρκεια του αγώνα διότι συμμετέχουμε και στον αμυντικό αλλά και στον επιθετικό σχεδιασμό της ομάδας. Οι πλάγιοι οπισθοφύλακες οφείλουν να καλύπτουν τους χώρους, να μαρκάρουν και να αντιμετωπίζουν τους αντιπάλους γι’ αυτό το λόγο οφείλουν να χτίζουν μια πολύ καλή φυσική κατάσταση κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και να τη διατηρήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της σαιζόν. Αλλά δε θα πρέπει να ξεχνάς ότι και η ανάπαυση και η ανάνηψη είναι εξίσου σημαντικά όσο και η άσκηση.

Βελτίωσε τη δύναμη και την ευθυβολία του σουτ

«Προπονούμαι αρκετά στα σουτ κατά τη διάρκεια της προπόνησης στην Chelsea. Πρέπει να έχω βελτιωθεί τελευταία. Αλλά όμως πιστεύω ότι το σουτ είναι κάτι με το οποίο γεννιέσαι κάτι σαν ένα δώρο της φύσης. Το ταλέντο στο σκοράρισμα είναι πολύ σημαντικό αντίθετα ίσως με άλλα προαπαιτούμενα προσόντα τα οποία μπορείς να τα διδαχτείς μέσα από την πρόοδο σου σαν παίκτης. Οπωσδήποτε όμως αυτό δεν σημαίνει ότι και στο σουτ δε μπορείς να γίνεις καλύτερος εάν προσπαθήσεις στις προπονήσεις. Και αυτός είναι ο λόγος που προσπαθώ στις προπονήσεις για να βλέπω τα αποτελέσματα της προσπάθειας μου μέσα στον αγώνα».

Δε χρειάζεσαι το γυμναστήριο

Για να είμαι ειλικρινής δεν πάω ποτέ στο γυμναστήριο. Ξέρω ότι όταν κάποιος παρατηρεί το σώμα μου και τη φυσική μου κατάσταση, δεν το πιστεύει, αλλά είναι αλήθεια. Στην Chelsea το γυμναστήριο δεν είναι υποχρεωτικό αλλά το συνιστούν. Εξαρτάται από τον κάθε ένα γιατί μερικοί παίκτες το χρειάζονται πράγματι ενώ άλλοι όχι. Μερικοί από εμάς δουλεύουν πολύ με βάρη αλλά εγώ δεν το κάνω ποτέ. Μου αρέσει οι ασκήσεις τις οποίες κάνω να είναι ποικίλες και μερικές φορές κάνω ασκήσεις για να τονώσω κάποιους μύες στο σώμα μου αλλά αυτό το κάνω μέσω φυσικής άσκησης.

Επιμέλεια Alexander Stavrou

Juventus Athens soccer school Head Coach

 

Τελευταία Νέα