Όταν ο Ζοσέ συνάντησε τον Λουίς

Gazzetta team
Όταν ο Ζοσέ συνάντησε τον Λουίς

bet365

Ο Λουίς Φαν Χάαλ ετοιμάζεται για τη μάχη με τον Ζοσέ Μουρίνιο και ο Tom Kundert θυμάται τη σχέση τους στο Camp Nou.

Ο Λουίς Φαν Χάαλ κάποτε είχε αποκαλύψει τις πρώτες του εντυπώσεις για τον νεαρό του βοηθό στην Μπαρτσελόνα, τον Ζοσέ Μουρίνιο. «Ένας αλαζόνας νεαρός άντρας, που δεν έχει και μεγάλο σεβασμό για την εξουσία».

Οι επικριτές του Πορτογάλου συχνά αναφέρουν την αλαζονεία ως ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα του. Όσο για τον Φαν Χάαλ, η εμμονή για απόλυτο έλεγχο, έχει τη σειρά του δημιουργήσει τους δικούς του εχθρούς στο ποδόσφαιρο. Έτσι, όταν ο αλαζόνας συναντά τον «δικτάτορα» σε μία μάχη ανάμεσα σε δύο από τους μεγαλύτερους συλλόγους στον πλανήτη, είναι λογικό όλοι να περιμένουν το πιο εκρηκτικό σενάριο. Η πραγματικότητα, όμως, είναι κάπως διαφορετική.

Μία προσεκτικότερη ματιά της κοινής τους θητείας στην Μπαρτσελόνα, δείχνει ότι ο Πορτογάλος έχει πάρει πολλά από τον Ολλανδό, καθώς οι δυο τους έχουν στο μυαλό τους τελείως διαφορετικές τις έννοιες της αλαζονείας και της… δικτατορίας. Κανένας δεν μπορεί να διαφωνήσει με το γεγονός ότι οι ιδιοφυία τους, τους επέτρεψε να πάρουν πολλά από τους προηγούμενους συνεργάτες τους στο δρόμο να γίνουν από τους καλύτερους.

Ο Μουρίνιο πάντα λέει για τις ικανότητες του Σερ Μπόμπι Ρόμπσον να δίνει κίνητρο στους παίκτες του, όμως δεν ξεχνάει να δώσει τα εύσημα και στον Φαν Χάαλ, με τον οποίο δούλεψε για 3 χρόνια στην Βαρκελώνη, και τον οποίο θα βρει αντιμέτωπο σήμερα (18/04) στη μάχη κορυφής της Premier League.

Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που θα βρεθούν αντιμέτωποι. Συναντήθηκαν στον τελικό του Champions League το 2010, όταν η Ίντερ του Μουρίνιο κέρδισε την Μπάγερν του Φαν Χάαλ, και στη συνέχεια ζητήθηκε από τον Πορτογάλο να πει τι έμαθε από τον αντίπαλό του.

«Μου έμαθε ότι για να φτάσεις ψηλά, θα πρέπει να δουλέψεις σκληρά. Δουλεύει σαν σκυλί, όμως το κάνει με μεγάλη ευχαρίστηση. Μπορώ να πω μόνο καλά πράγματα για τον χρόνο που περάσαμε μαζί. Αν και ήταν πριν από 13 χρόνια, το θυμάμαι σαν χθες. Δεν πρόκειται να ξεχάσω εκείνη την περίοδο. Ήταν υπέροχα. Είχαμε ξεχωριστή σχέση και ήταν απόλαυση να δουλεύω δίπλα του», είχε σχολιάσει ο Μουρίνιο.

Ο νυν τεχνικός της Τσέλσι είχε προσληφθεί από την Μπαρτσελόνα την εποχή που ο Ρόμπσον ήταν προπονητής ως μεταφραστής. Άλλωστε, έκανε την ίδια δουλειά για τον Άγγλο στην Πορτογαλία στη Σπόρτινγκ, αν και από την αρχή το έβλεπε απλά ως σκαλοπάτι στην καριέρα του. Έτσι, όταν ο Ρόμπσον υπέγραψε στην Πόρτο, ο Μουρίνιο όχι μόνο τον έπεισε να τον πάρει μαζί του, αλλά και να του δώσει περισσότερες αρμοδιότητες.

Άρχισε να κάνει scouting των αντιπάλων και ο Ρόμπσον εντυπωσιάστηκε από την δουλειά του. Όταν ο τελευταίος απολύθηκε από την Μπαρτσελόνα και αντικαταστάθηκε από τον Φαν Χάαλ, ο Μουρίνιο είχε ήδη τη φήμη ενός πανέξυπνου ανθρώπου, που ήταν ο καλύτερος κρίκος ανάμεσα στους παίκτες και στον προπονητή.

Ο Φαν Χάαλ είχε εντυπωσιαστεί από τον Μουρίνιο. «Δεν ήταν υπάκουος και συνήθιζε να μου λέει, όταν πίστευε ότι έκανα λάθος. Τελικά, ήθελα να ακούσω τι είχε να πει και ξαφνικά βρέθηκα να ακούω περισσότερο εκείνον από ό,τι τους βοηθούς μου».

Η συνεργασία τους αποδείχθηκε εξαιρετική για την Μπαρτσελόνα, φέρνοντας τίτλους. Τα πράγματα, όμως, χάλασαν στην τρίτη σεζόν, όταν οι Καταλανοί απέτυχαν να προχωρήσουν πολύ στο Champions League, ενώ εμφανίστηκαν και τα προβλήματα στη σχέση του Φαν Χάαλ με παίκτες όπως ο Ριβάλντο και Στόιτσκοβ, που στο τέλος οδήγησαν στη αποχώρηση και του Ολλανδού.

Ακόμη και στις δύσκολες στιγμές, η ικανότητα του Μουρίνιο να μαθαίνει ήταν προς όφελός του. Ένα από τα μεγαλύτερα προσόντα του είναι ο δεσμός που χτίζει με τους παίκτες του. Μέχρι τις μέρες του στον πάγκο της Ρεάλ, ήταν πολύ δύσκολο να βρεις κάποιον παίκτη, που είχε να πει κάτι αρνητικό.

Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι Μουρίνιο αναγνώρισε την αποτυχία του Φαν Χάαλ, ώστε να ενισχύσει τη σχέση του με τους παίκτες. Τη μεγαλύτερη εντύπωση, όμως, στον Πορτογάλο άφησε η τρομερή οργάνωση και συγκέντρωση του Φαν Χάαλ στη δουλειά του. Μιλώντας στην Record το 1999 ο Μουρίνιο είχε πει: «ο Φαν Χάαλ είναι εργασιομανής. Περνάει 8-10 ώρες στον σύλλογο και παίρνει το καλύτερο από τους συνεργάτες του».

«Γνωρίζει όλους στον σύλλογο και που μπορεί να προσφέρει ο καθένας καλύτερα. Στην προπόνηση συχνά απλά κάνει το πλάνο και στη συνέχεια παρακολουθεί, αφήνοντας στους βοηθούς του να την διεξάγουν».

Ο Φαν Χάαλ είχε εντοπίσει τις ικανότητες του Μουρίνιο και του είχε εμπιστευτεί την προπόνηση της δεύτερης ομάδας και αρκετές φορές και της πρώτης κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Στην ίδια συνέντευξη στην Record, πριν γίνει πρώτος προπονητής, είχε ρωτηθεί αν ο Φαν Χάαλ του είχε μιλήσει για το μέλλον του στο ποδόσφαιρο. «Ναι. Κάθε φορά που μία ισπανική εφημερίδα ανέφερε ότι ένας προπονητής είχε απολυθεί στην Πορτογαλία, με ρωτούσε: τους έχεις πάρει τηλέφωνο ή ακόμα; Μου έχει πει αρκετές φορές ότι μπορώ να ξεχωρίσω στο πορτογαλικό ποδόσφαιρο». Και τέσσερα χρόνια αργότερα ο Μουρίνιο σήκωνε το Champions League με την Πόρτο. Ο παλιός του προπονητής είχε δίκαιο.

 

Τελευταία Νέα