Η μεγαλύτερη πρόκληση του Μουρίνιο

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Η μεγαλύτερη πρόκληση του Μουρίνιο

bet365

Ο Γιώργος Καραμάνος γράφει για το new policy της Τσέλσι, την φάμπρικα πρωταθλητών και το στοίχημα που βάζουν Ζοσέ και Αμπράμοβιτς.

Στο αρκετά απώτερο παρελθόν οι Ακαδημίες της Τσέλσι έβγαλαν κάποια σπουδαία ονόματα. Οι Πατ Μπονέτι, Πίτερ Οσγκουντ, Ρέι Γουίλκινς, Τέρι Βέναμπλς και φυσικά ο θρυλικός σκόρερ Τζίμι Γκριβς ήταν από εκείνους που έκαναν σπουδαία καριέρα φυσικά φορώντας και τα Μπλε. Για να βρούμε όμως τον τελευταίο μεγάλο παίκτη που ανέδειξαν τα φυτώρια της ομάδας, θα πρέπει να πάμε στο 2000, όταν δηλαδή έκανε το ξεπέταγμα του ο Τζον Τέρι. Εκτοτε κανείς άλλος από τα... γεννοφάσκια του Μπλε, δεν έκανε κάτι σημαντικό με τον σύλλογο της καρδιάς του.

Ενας από τους σημαντικότερους λόγους που οδήγησε στο εν λόγω φαινόμενο, ήταν και η εμφάνιση του Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Ο ζάμπλουτος Ρώσος ήθελε βιαστικά να φτιάξει κάτι σπουδαίο και έριξε χρήμα, ώστε να κινηθούν όλες οι διαδικασίες και να φτάσουν οι Λονδρέζοι σε ένα σωρό τίτλους και φυσικά στο απόγειο του Champions League το 2012. Ωστόσο, στο παρασκήνιο ο μεγιστάνας ιδιοκτήτης φρόντισε να στήσει και ένα... υπόγειο δίκτυο με στόχο κάποια στιγμή ο σύλλογος να μπορεί να είναι αυτάρκεις σε όλους τους τομείς.

Οσον αφορά το οικονομικό σκέλος και σε ό,τι σχετίζεται με το Financial Fair Play, έχει κάνει άλματα και όλα μοιάζουν να τακτοποιούνται. Και σε επίπεδο παραγωγής ταλέντων όμως η Τσέλσι δείχνει ότι δεν έχει ζηλέψει τίποτα από κανέναν. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύεται όχι μόνο από την πρόσφατη κατάκτηση του Champions League των πιτσιρικάδων, αλλά και από την γενικότερη συμπεριφορά των Ακαδημιών και των μικρότερων κλιμακίων του συλλόγου. Οπως π.χ. άκρως ενδεικτικό είναι το ότι από από την συγκεκριμένη U-19 οι οκτώ εξ αυτών πρωταγωνιστούν και στα μικρά κλιμάκια της Εθνικής Αγγλίας.

Στον τελικό της Δευτέρας, στη Νυών της Ελβετίας, η Τσέλσι νίκησε 3-2 τη Σαχτάρ και σήκωσε την κούπα, ενώ στις 27 Απριλίου θα αντιμετωπίσει τη Μάντσεστερ Σίτι στον τελικό του FA CUP των πιτσιρικάδων, εκεί δηλαδή που θα δώσει το παρών στον πέμπτο τελικό στα έξι τελευταία χρόνια! Επίσης, στην αντίστοιχη Premier League των μικρών, η Τσέλσι U-21 πήρε πέρσι τον τίτλο και η φετινή U-18 βρίσκεται στην κορυφή του Νοτίου ομίλου και δείχνει ότι θα διεκδικήσει και το πρωτάθλημα.

Ολα αυτά μαρτυρούν πως πρόκειται για μία εξαιρετική φουρνιά ή για την ακρίβεια για μία ηλικιακή ομάδα μεταξύ πιτσιρικάδων που έχουν γεννηθεί από 1994 έως και το 1997, με την ενδιάμεση U-19 να σχηματίζεται μόνο για το Youth League της UEFA. Εκεί όπου ο άγνωστος στο ευρύ κοινό, Αντριαν Λι Βίβις έχει κάνει τρομερή δουλειά. Ας όψεται βέβαια και το παιδομάζωμα που έχει κάνει σιωπηλά ο Αμπράμοβιτς την τελευταία 10ετία. Συγκεκριμένα, το 2005 έδωσε 40 εκατ. ευρώ, για να αναδιοργανώσει τις Ακαδημίες και έκτοτε πληρώνει κοντά στα 11 εκατ. ευρώ ετησίως για να τις συντηρεί και να τις γεμίζει με ταλέντο απ' όλον τον κόσμο.

Ετσι ο κόουτς Βίβις, ο οποίος βρίσκεται εκεί από το 2011, συνέβαλε με τη σειρά του στο να ωριμάσουν οι συνθήκες να και να ξεπεταχτεί η εν λόγω φουρνιά. Από δαύτους ήδη ορισμένα ονόματα ακούγονται εντονότερα και ξεχωρίζουν από τη μάζα. Διασημότερος όλων ο Ρούμπεν Λόφτους-Τσικ. Ο 19χρονος αμυντικός μέσος ή 8άρι (βρίσκεται εκεί από τα 8 του) μάλιστα έπαιξε για επτά λεπτά τον Δεκέμβριο κόντρα στη Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, ενώ βρέθηκε στην αποστολή στο πρωτάθλημα κόντρα στην ΚΠΡ.

Πιο γνωστή βέβαια ως φιγούρα είναι αυτή του παρτενέρ του στο κέντρο, του Αζάια Μπράουν. Ο αρχηγός με το χαρακτηριστικό μαλλί που φέρνει σε Γουίλιαν, είναι ο μαέστρος της ομάδας, αλλά όχι και το βαρύ χαρτί. Αυτός είναι ο 17χρονος επιθετικός, Ντομινίκ Σολάνκε που αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ στην Ευρώπη αν και έπαιζε με μεγαλύτερους (και σε αυτές τις ηλικίες το να είσαι 17 και οι άλλοι 19 παίζει μεγάλο ρόλο). Επίσης εκείνος που ξεχώρισε στο κέντρο της άμυνας είναι ο Δανός, Αντρέας Κρίστενσεν, αλλά τα εύσημα του Ιαν Ράιτ τα κέρδισε με το παραπάνω ο Τζέι Ντασίλβα.

Για τον τελευταίο ο πάλαι ποτέ θρυλικός αρχικανονιέρης της Αρσεναλ είπε την εξής ατάκα-παράσημο: «Δεν πίστευα στα μάτια μου. Οχι μόνο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα, αλλά θα τολμούσα να πω ότι είναι καλύτερος από κάθε άλλον αριστερό μπακ που παίζει αυτή τη στιγμή στην Premier League!» Μαζί με τους παραπάνω και οι Τσάρλι Μουσόντα (κεντρικός μέσος), Τσάρλι Κόλκετ (παίζει δεξιά όλη την πλευρά) μπόρεσαν να στείλουν τους Μπλε στην κορυφή της Ευρώπης με ιδιαίτερα εντυπωσιακό τρόπο. Σε 10 αγώνες έβαλαν 36 γκολ και δέχτηκαν μόλις έξι.

Ολοι αυτοί οι πιτσιρικάδες αυτό που κατάφεραν όμως πάνω απ' όλα, είναι ότι τώρα υποχρεώνουν τον Ζοσέ Μουρίνιο να ασχοληθεί μαζί τους. Είπαμε, ο Αμπράμοβιτς έχει δείξει ξεκάθαρα ότι αλλάζει πολιτική και ο κλήρος έλαχε -και όσον αφορά το timing- στον Πορτογάλο κόουτς. Ο Ζοσέ πρόσφατα σε κορυφαία συνέντευξη του φρόντισε να αποθεώσει τον εαυτό του: «Νομίζω ότι έχω πρόβλημα. Κάθε φορά γίνομαι και καλύτερος στο επάγγελμά μου. Αυτό που κάνω, το εξελίσσω, βρίσκω νέους τρόπους να μελετάω ένα παιχνίδι ή ένα συγκεκριμένο κομμάτι του παιχνιδιού στο γήπεδο, βρίσκω νέους τρόπους προετοιμασίας για την ομάδα μου, νέες μεθόδους προπόνησης. Αισθάνομαι ολοένα και καλύτερος».

Τώρα λοιπόν θα πρέπει να κάνει κάτι ακόμα σπουδαιότερο, να εξελίξει τους πιτσιρικάδες από τα σπλάχνα της Τσέλσι. Στην πρώτη του θητεία στο Λονδίνο το θέμα ήταν οι άμεσοι τίτλοι. Στην Ιντερ και στη Ρεάλ Μαδρίτης επίσης και ο ίδιος γνώριζε ότι εκεί δεν θα έμενε για πάρα πολύ και δεν δούλεψε με τους μικρούς. Εχοντας επιστρέψει όμως στο αγαπημένο του «Στάμφορντ Μπριτζ», έχει τη δυνατότητα να αφήσει εποχή και με έναν ξεχωριστό, ίσως ακόμα πιο εντυπωσιακό τρόπο. Εκεί πλέον μπορεί να μείνει για πολλά χρόνια και να δει το ποδόσφαιρο και την εξέλιξη της ομάδας από μία διαφορετική σκοπιά.

Ο Ζοσέ λίγο πριν το ντεμπούτο του Λόφτους-Τσικ

Ο Αμπράμοβιτς θέλει. Ηθελε όταν του έδωσε τετραετές συμβόλαιο του 2013 και το ίδιο ισχύει και τώρα που γίνεται συζήτηση για επέκταση του έως το 2019 και βλέπουμε. Ο Ρώσος το έχει δει αλλιώς το έργο. Μάλλον αρχίζει να πείθει για τις προθέσεις του και τον Μουρίνιο. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο τελευταίος δήλωνε κατηγορηματικά ότι: «Εάν δεν προωθείς παιδιά από τις Ακαδημίες, τότε αυτές δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Καλύτερα να της κλείσεις και να αξιοποιήσεις τα χρήματα για την αγορά ενός καλού παίκτη. Προσωπικά πιστεύω ότι αξίζει να ασχοληθούμε με το ζήτημα και θα το κάνουμε!»

Αυτά τα λόγια θα μπορούσαν να θεωρηθούν και ως προαναγγελία για όσα θα συμβούν. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι όλα αυτά τα αστεράκια είναι μικρά ακόμα και θα χρειαστούν το χρόνο τους. Επίσης θα πρέπει όλα να γίνουν σταδιακά, ώστε να πετύχει το πάντρεμα των παλιών με τους νέους. Το θέμα ωστόσο, σχεδόν πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι πως υπάρχει ένα σχετικό τίμημα. Σωστός σχεδιασμός, προώθηση των δικών τους παιδιών και ορισμένες τέλεια στοχευμένες μεταγραφές μπορούν να μειώσουν το ρίσκο. Θα αντέξει όμως ο Μουρίνιο, ο Αμπράμοβιτς και το καλομαθημένο κοινό της Τσέλσι αυτή τη μετάβαση ή στην πρώτη στραβή θα τρέξουν στη γνωστή λύση της αγοράς; Αυτό είναι ερώτημα που θα απαντηθεί στο πολύ εγγύς μέλλον...

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος