Αλμπέρτο Μπουένο: Ο «Βασιλιάς» του Βαγιέκας

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Αλμπέρτο Μπουένο: Ο «Βασιλιάς» του Βαγιέκας

bet365

Ο Αλμπέρτο Μπουένο έχει εξελιχθεί στον νέο ήρωα της Ράγιο Βαγιεκάνο και ο Θάνος Σαρρής γράφει για τον επιθετικό των Φρανχιρόχος που μπορεί να ακολουθήσει την πορεία του Μίτσου.

Η Ράγιο Βαγιεκάνο τα τελευταία χρόνια έχει αναδείξει αρκετούς ποδοσφαιριστές που έκαναν το βήμα για μεγαλύτερες ομάδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Μίτσου, ο οποίος αποκτήθηκε για λίγα χρήματα από την Σουόνσι, έβγαλε μάτια στην Premier League και στη συνέχεια πήγε στη Νάπολι. Δεν είναι ο μόνος. Ο Ζοάο Μπαπτιστάο πήγε στην Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Χάβι Φουέγο στη Βαλένθια, ο Κόκε στη Σεβίλλη, ενώ και ο Τσόρι έγινε ηγέτης στον Ολυμπιακό. Ο Αλμπέρτο Μπουένο δείχνει έτοιμος να αποτελέσει τον επόμενο. Η Σαουθάμπτον προστέθηκε στις ομάδες που φέρονται να τον έχουν στο στόχαστρο μετά την καταπληκτική χρονιά που κάνει. Η Ίντερ, η Βιγιαρεάλ, η Γουέστ Μπρομ, η Πόρτο, η Παλέρμο είναι μερικές ακόμα, ωστόσο η επιστροφή στην Αγγλία θα αποτελέσει ίσως την μεγαλύτερη δικαίωση για τον ίδιο, αφού κάποτε είδε την Ντέρμπι Κάουντι να τον απορρίπτει...

Αν στο γήπεδο της Ράγιο αποκαλέσεις κάποιον παίκτη τους «βασιλιά», πιθανότατα θα ακούσεις τα... γαλλικά σου. Η ομάδα του Βαγιέκας είναι από τις πιο πολιτικοποιημένες στην Ισπανία, έχοντας εργατικές και αντιφασιστικές καταβολές και φυσικά καμία σχέση με το στέμμα. Ο Μπουένο όμως ξεκίνησε την καριέρα του φορώντας το στη φανέλα, καθώς η πρώτη του επαφή με την μπάλα έγινε στις μικρές ομάδες της Ρεάλ Μαδρίτης, όταν ήταν 13 χρονών. Όντας συμπαίκτης του Μάτα στην Κ19, ήταν μέλος της χρυσής φουρνιάς των Ισπανών που κατέκτησε το Euro το 2006. Μάλιστα, σημείωσε δύο τέρματα στον τελικό με τη Σκωτία και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του τουρνουά. Αρκετοί από τους συμπαίκτες του έκαναν μεγαλύτερη καριέρα, αλλά ήταν δεδομένο πως είχε χάρισμα.

Το 2008/09 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Καστίγια, με 16 γκολ σε 36 ματς. Είχε δίπλα του παίκτες που αναδείχθηκαν από την «Βασίλισσα», αλλά δεν έκαναν καριέρα σε αυτή, όπως ο Νεγρέδο, ο Μπόρχα Βαλέρο, ο Ντάνι Παρέχο και φυσικα ο Μάτα. Τον Οκτώβριο του 2008, ο ο Μπερντ Σούστερ τον αντάμειψε δίνοντας του φανέλα βασικού στο Κύπελλο με τη Ρεάλ Ουνιόν. Λίγες μετά έκανε ντεμπούτο στο Πρωτάθλημα και το Champions League, ενώ στον επαναληπτικό του Κυπέλλου σημείωσε ένα τρομερό γκολ.


Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, παρότι είχε την επιλογή να μείνει στη Ρεάλ Μαδρίτης, αποφάσισε να φύγει, αφού δεν ήθελε να μείνει για πάντα στην σκιά των αστέρων που ονειρευόταν να φέρει ο Φλορεντίνο Πέρεθ. Τολμηρή επιλογή. Πήγε στην Βαγιαδολίδ με πολλές προσδοκίες και μεταγραφή ρεκόρ για τον σύλλογο, αλλά δεν κατάφερε να τις εκπληρώσει. Η ομάδα του υποβιβάστηκε και τον παραχώρησε δανεικό στην Ντέρμπι Κάουντι, καθώς δεν μπορούσε να του πληρώσει το συμβόλαιο. Παρότι ξεκίνησε εξαιρετικά στην Championship παίζοντας πίσω από τον επιθετικό, δεν είχε ανάλογη συνέχεια και ο τότε προπονητής Νάιτζελ Κλαφ αποφάσισε να μην ενεργοποιήσει την οψιόν αγοράς.

Ο Μπουένο επέστρεψε στην Ισπανία και έπαιξε για δύο χρόνια στη Βαγιαδολίδ. Την βοήθησε να επιστρέψει στην Primera και να διατηρηθεί εκεί, χωρίς όμως να εντυπωσιάζει. Και το 2013 ήρθε η Ράγιο Βαγιεκάνο και ο Πάκο Χέμεθ για να τον απογειώσουν εκ νέου. Ο Μπουένο πήρε μεταγραφή λίγα χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του, αφού η γειτονιά του Μοραταλάθ είναι σχεδόν 10 λεπτά δρόμος. Αναγεννήθηκε και ψυχολογικά και αγωνιστικά.

Πέρυσι, τα 11 γκολ του ήταν ζωτικής σημασίας για την παραμονή των φρανχιρόχος και φέτος, όπου η ομάδα του Χέμεθ σφραγίζει από νωρίς την παραμονή και βάζει υποψηφιότητα για πρώτη δεκάδα, είναι εντυπωσιακός και έχει εξελιχθεί στον απόλυτο ήρωα.

Ο Μπουένο έχει σημειώσει 16 γκολ, αφήνοντας πίσω του στη λίστα με τους σκόρερ παίκτες όπως ο Μπενζεμά, ο Γκριζμάν, ο Μπέιλ, ο Μάντζουκιτς. Έχει πετύχει περισσότερα γκολ από κάθε άλλο παίκτη της Ράγιο Βαγιεκάνο σε μια σεζόν και συνεχίζει! Τα τέσσερα τέρματα που σημείωσε απέναντι στη Λεβάντε έκαναν το γύρο του κόσμου και του χάρισαν το ζεστό στάντινγκ οβέισιον, ωστόσο δεν είναι μόνο αυτά.

Ο Μπουένο αγωνίζεται φέτος πίσω από τον φορ, είτε αυτός είναι ο Λέο Μπαπτιστάο (που έχει επιστρέψει δανεικός από την Ατλέτικο, είτε ο Μανούτσο και κινούμενος στον άξονα, κάνει το παιχνίδι που του ταιριάζει. Πολλές φορές γίνεται δεύτερος επιθετικός και είναι το ίδιο αποδοτικός τόσο εντός, όσο και εκτός περιοχής. Ακολουθεί τις φάσεις, έχει εκπληκτική αίσθηση του χώρου, βρίσκεται πίσω από τις άμυνες, καραδοκεί έξω από την περιοχή όταν οι συμπαίκτες του κάνουν κίνηση και όταν χρειαστεί, ανοίγει το παιχνίδι, μένοντας πιο κοντά στα κεντρικά χαφ και βοηθώντας όταν η ομάδα δεν έχει τη μπάλα. Είναι ένας σύγχρονος επιθετικός που με ένα προπονητή ο οποίος δεν φοβάται να παίξει ανοικτά ακόμα και στις πιο δύσκολες έδρες και θέλει την πίεση να ξεκινά από την επίθεση, βρήκε τον καλό του εαυτό. Χαρακτηριστικό το heatmap του ακόμα και στο παιχνίδι με την Λεβάντε, όπου έβαλε μεν τέσσερα τεμάχια, αλλά κινήθηκε πολύ και εκτός περιοχής.

Το συμβόλαιο του Μαδριλένου λήγει το καλοκαίρι και οι οικονομικές δυσκολίες της Ράγιο κάνουν τα πράγματα δύσκολα για την ανανέωση. Το όνομα του Μπουένο συζητήθηκε ήδη για την εθνική Ισπανίας και στα 27 του, δείχνει πιο έτοιμος από ποτέ για να εκπληρώσει τις προσδοκίες σε έναν σύλλογο με υψηλότερους στόχους...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.