Roberto Carlos: Παίξε όπως παίζει ένας Βραζιλιάνος οπισθοφύλακας

Gazzetta team
Roberto Carlos: Παίξε όπως παίζει ένας Βραζιλιάνος οπισθοφύλακας

bet365

Γίνε μια φοβερή απειλή στην επίθεση με τις συμβουλές του θρύλου της Real και της Εθνικής Βραζιλίας.

Ξάφνιασε τον αντίπαλο

Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για μια ομάδα με πλάγιους αμυντικούς όπως εγώ. Μπορείς να ξαφνιάσεις τον αντίπαλο με μια ταχύτατη ενέργεια και να δημιουργήσεις περισσότερες ευκαιρίες για τεχνικές πάσες οι οποίες καταλήγουν σε γκολ. Ο κίνδυνος είναι όμως ότι αφήνεις χώρο πίσω στον αντίπαλο. Πρέπει να αποφασίσεις όμως ένα πράγμα: Δεν χάνεις τη μπάλα στο κέντρο του γηπέδου διότι τότε κινδυνεύεις. Εάν τη χάσεις πίεσε δυνατά για να την ξανακερδίσεις το ταχύτερο δυνατό.

Διάλεξε τις κατάλληλες στιγμές

Το πλέον σημαντικό πράγμα που πρέπει αν θυμάσαι είναι ότι πρέπει να έχεις τη μέγιστη συγκέντρωση συνεχώς έτσι ώστε η ομάδα να έχει κατοχή της μπάλας. Εάν χάσεις τη μπάλα πίεσε να την ξανακερδίσεις: Όταν βγαίνεις μπροστά στην επίθεση το στοιχείο του αιφνιδιασμού είναι σημαντικό. Είναι καλύτερα να αιφνιδιάζεις τον αντίπαλο εμπρός παρά να αιφνιδιάζεις τους συμπαίκτες σου πίσω! Εάν η μπάλα πάει μπροστά όποτε βγαίνεις στην επίθεση. Πρόσεξε να είσαι συντονισμένος και να βγεις εμπρός στο σωστό χρόνο και μαζί με τους επιθετικούς.

Μείνε ένα βήμα εμπρός

Σκέφτομαι πριν ακόμα πάρω τη μπάλα, Εάν πασάρω δεξιά τότε χρειάζομαι να βγω αριστερά για να εξασφαλίσω τη μπάλα σε περίπτωση που θα μου επιστραφεί. Δεν είναι πάντοτε εύκολο να παίζεις ποδόσφαιρο. Το γήπεδο είναι μεγάλο αλλά η μπάλα είναι μικρή! Με τη μπάλα οφείλεις να σκέφτεσαι πως μπορείς να βγεις γρήγορα μπροστά και να τελειώσεις την κίνηση με ένα γκολ. Είχα πέντε διαφορετικές επιλογές στο κεφάλι μου και τελείωσα με την καλύτερη στο τέλος. Πάντα να σκέφτεσαι τι μπορεί να συμβεί λίγα βήματα πίσω από τη γραμμή του κέντρου.

Γνώρισε κατά τον πλάγιο επιθετικό σου.

Μου άρεσε πάρα πολύ να παίζω με τον Zidane γιατί αυτός ήταν ένα δεκάρι που έπαιζε πλάγια. Η πρώτη του κίνηση ήταν να συγκλίνει μέσα και έτσι είχα όλη την πλευρά δική μου. Εάν είσαι ένα επιθετικό μπακ τότε αυτό είναι τέλειο. Κόψε μέσα τη μπάλα και τρέξε μπροστά για να την ξαναπάρεις. Ακόμα και εάν δεν την πάρεις αμέσως θα πρέπει να μείνεις εμπρός μήπως γίνει σέντρα. Έτσι πρέπει αν παίζει ο πλάγιος μπακ. Ο Zidane ήταν ένας άρχοντας και άρεσε σε όλους μας να παίζουμε μαζί του.

Απομόνωσε τον άλλον πλάγιο μπακ.

Όταν επιτίθεσαι με τον πλάγιο μέσο της ομάδας σου, ψάχνε για περίπτωση δυο εναντίον ενός. Βγές μπροστά με ταχύτητα, αυτό κάνει τη ζωή του αντιπάλου δύσκολη. Εάν τον υποχρεώσεις να σε μαρκάρει αυτός και όχι το αντίθετο τότε είσαι σχεδόν βέβαιος ότι θα κερδίσει τη μάχη στην πτέρυγα είτε παίζεις εντός είτε εκτός έδρας. Επίσης αυτό θα κάνει τη ζωή σου σαν αμυντικό πολύ πιο εύκολη γιατί ο αντίπαλος θα φοβάται τις επιθέσεις σου και δε θα βγαίνει εμπρός συχνά.

Γέμισε τα κενά τα οποία δημιουργείς

Είναι αναπόφευκτο ότι θα δημιουργηθούν καταστάσεις που θα βρεθείς αποκομμένος μπροστά γι’ αυτό ο πλάγιος μπακ πρέπει να γνωρίζει πως συμπεριφέρονται τα χαφ της ομάδας του. Το πιθανό είναι ότι ι μέσοι θα επιστρέψουν πίσω να καλύψουν το κενό γι’ αυτό εσύ πρέπει να γυρίσεις και να καλύψεις το κενό το οποίο αυτοί έχουν δημιουργήσει. Είναι αδύνατο ένας οπισθοφύλακας να τρέχει 70 μέτρα για να καλύψει την άμυνα αλλά 40 μέτρα μέχρι το κέντρο δεν είναι δύσκολο αν καλύψει. Αυτό φυσικά μέχρι να τελειώσει η επίθεση του αντιπάλου και εσύ να μπορέσεις να γυρίσεις στη θέση σου. Κάνε ακριβώς αυτό και δε θα κάνεις λάθος.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Σταύρου
Juventus Athens Soccer school Head Coach

 

Τελευταία Νέα