Raheem Sterling: Τρέξε τον προσωπικό σου αντίπαλο μέχρι να τον εξουθενώσεις

Gazzetta team
Raheem Sterling: Τρέξε τον προσωπικό σου αντίπαλο μέχρι να τον εξουθενώσεις

bet365

"Μην επιτρέψεις στην κατοχή της μπάλας να σε καθυστερεί στο παιχνίδι. Χρησιμοποίησε την για να παίξεις πιο γρήγορα". Αυτό συμβουλεύει ο τριπλερ της Liverpool και της Εθνικής Αγγλίας.

Διάβασε προσεκτικά την άμυνα των αντιπάλων σου

Το να έχεις το κεφάλι ψηλά όταν τριπλάρεις είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Χρειάζεσαι πάντοτε να κάνεις αυτό για να βλέπεις τον αντίπαλο ο οποίος έρχεται πάνω σου και επίσης όταν έχεις τριπλάρει τον αντίπαλο σου να βλέπεις τι θα κάνει μετά. Εάν έχεις κάτω το κεφάλι το πιο πιθανό είναι να σου κάνουν τακλιν. Κοιτώντας εμπρός όλο το γήπεδο προς την περιοχή του αντιπάλου θα διακρίνεις κάποιο κενό προς το οποίο θα κινηθείς. Η τριπλα δεν είναι αυτοσκοπός αλλά ένας τρόπος να εισχωρήσεις επικίνδυνα στην αντίπαλη περιοχή.

Ξεγέλασε τον αντίπαλο

Όταν ξαναβλέπω τον αγώνα μας, προσέχω τι έκανα και τις περισσότερες φορές περιμένω από τον αντίπαλο να κάνει κάποια κίνηση. Η προσπάθεια είναι να προκαλέσεις τον αντίπαλο σου. Το πετυχαίνω με απότομες κινήσεις του σώματος ή με μια προσποίηση ή κάνοντας ένα κόλπο και στέλνοντας τον στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που θα φύγω εγώ. Δεν αρχίζω να τρέχω απλά. Κάνω μια μικρή κίνηση με τα πόδια και τον αναγκάζω να κάνει αυτός την πρώτη κίνηση και αυτό με βοηθάει να αποφασίσω προς τα που θα κινηθώ.

Να είσαι κατευθείαν επιθετικός

Ήταν κάποια εποχή όπου έπαιζα με τους αναπληρωματικούς που συνήθισα να παίζω τους αμυντικούς με απότομα ξεκινήματα και σταματήματα. Αυτό συνεπάγεται επιταχύνσεις και απότομα φρεναρίσματα ούτως ώστε πριν καλά καλά ο αμυντικός να μπορέσει να σταματήσει να τους ξεφεύγω. Αλλά ο προπονητής με συμβούλευσε ότι θα ήταν στην επίθεση με τη μπάλα. Από τότε προσπάθησα να έχω την προσοχή μου στην κατευθείαν διεμβόλιση των αμυντικών χωρίς φρεναρίσματα. Φυσικά όμως μπορείς να κανείς που και που ένα απότομο σταμάτημα γιατί έτσι ο αμυντικός δεν ξέρει προς τα που θα πας.

Κάνε σωστές επιλογές

Μετά από μια επιτυχημένη τρίπλα πρέπει να ακολουθεί μια σωστή απόσταση. Από την πρώτη στιγμή μου στην ομάδα έχω συνειδητοποιήσει πόσο σημαντική είναι η λήψη αποφάσεων. Όταν παίζεις σε αυτό το επίπεδο έχεις μια μόνο ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά. Δε φτάνει να κλωτσάς τη μπάλα μέσα στην περιοχή. Πρέπει και να σημαδέψεις σωστά κάποιον συμπαίκτη σου. Αυτή η απόφαση σου μπορεί να κερδίσει ή να χάσει το παιχνίδι. Δώσε λάθος την πάσα και η ευκαιρία χάθηκε. Εάν έχεις αποφασίσει να τριπλαρεις βεβαιώσου ότι θα σου βγει κάτι και δε θα είναι μια χαμένη προσπάθεια.

Δε θα μπορούσα να πω ότι παίζοντας επάνω σε μεγαλόσωμο δυσκίνητο αμυντικό είναι ένα καλό πράγμα. Απλά είναι μια διαφορετική πρόσκληση. Απέναντι σε έναν τέτοιο αμυντικό οφείλεις να μην καθυστερείς καθόλου τη μπάλα γιατί είναι μεγάλος και δυνατός και δεν πρέπει να του δώσεις την ευκαιρία να σε χτυπήσει. Αυτό που θέλεις είναι να βγεις στο χώρο πίσω του. Εάν δεν καταφέρεις και φας τις κλωτσιές σου, σύνελθε και ξαναδοκίμασε. Μην αντιδράσεις όμως. Άφησε το αυτό στο διαιτητή ο οποίος θα κάνει τη δουλεία του. Εσύ το μόνο που πρέπει να κανείς είναι να είσαι συγκεντρωμένος στο παιχνίδι.

Κράτα τη μπάλα στα πόδια σου

Η τριπλα είναι κάτι το οποίο μου άρεσε πάντα να κάνω στην προπόνηση. Ακόμα συνεχίζω να δουλεύω επάνω σε αυτό για να γίνω ακόμα καλύτερος. Οποιαδήποτε άσκηση κάνουμε στο Liverpool έχουμε πάντα μια μπάλα στα πόδια μας. Όταν ήμουν μικρός μου άρεσε να βλέπω στο Youtube βιντεάκια με τον Cristiano Ronaldo και τον Ronaldinho για να μαθαίνω τα κόλπα τους. Την Κυριακή στον αγώνα με την Queens Park θα προσπαθήσω να κάνω προσπεράσματα- ίσως πιο πολλά από ότι πρέπει- για να μαθαίνω ακόμα. Μετά όμως που θα γυρίσω σπίτι θα κάνω χτυπήματα με τη μπάλα στον αέρα.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Σταύρου
Juventus Athens Soccer school Head Coach

 

Τελευταία Νέα