Zlatan is the boss

Zlatan is the boss

Zlatan is the boss

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τον Ιμπραΐμοβιτς, το πώς φτιάχνεται υπό συνθήκες πολέμου και το πώς γίνεται αφεντικό σε μία δύσκολη και κρίσιμη σεζόν.

«Η πίεση είναι σαν φάρμακο, χρησιμοποίησέ τη για να γίνεις καλύτερος». Το σλόγκαν της καμπάνιας ‘Dare to Zlatan’ περιγράφει σε μεγάλο βαθμό το πως λειτουργεί ο Σουηδός. Μάλιστα, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι του αρέσει να βρίσκεται σε μία τέτοια κατάσταση. Λίγες μέρες μετά την άδικη αποβολή στην ρεβάνς των «16» του Champions League με την Τσέλσι στο Stamford Bridge, ο Ιμπρα έβαλε δύo γκολ στο εκτός έδρας ματς με την Μπορντό. Η ήττα όμως 3-2 από τους Γιρονδίνους έφερε ένα απίστευτο ξέσπασμα του 33χρονου κατά των διαιτητών αλλά και ολόκληρης της Γαλλίας. «Ξυπνήστε, δεν είμαστε ερασιτέχνες. Γαμημένε μαλάκα, παίζω 15 χρόνια, δεν έχω ξαναδεί τέτοιο διαιτητή σε αυτή τη σκατοχώρα. Δεν σας αξίζει να έχετε την Παρί σε αυτή τη χώρα».

Ο Σουηδός τα πήρε πολύ άγρια με το ότι ο ρέφερι, Τζαφρέντο, δεν υπέδειξε έμμεσο σε γύρισμα της μπάλας του Λουντοβίκ Σανέ στον Σεντρίκ Καρασό πριν η Παρί δεχθεί το τρίτο γκολ. Τα όσα είπε προκάλεσαν αντιδράσεις, σε σημείο που να ασχοληθούν ακόμα και η πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος, Μαρίν Λε Πεν, αλλά και ο πρόδρος της Γαλλίας.

Στα δύο πρώτα χρόνια στο Parc des Princes ο Ζλάταν έβαλε 56 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις (σχεδόν ένα ανα αγώνα), κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και πήρε ισάριθμες φορές τον τίτλο του παίκτη της χρονιάς. Στη φετινή σεζόν τα πράγματα δεν φάνηκαν να πηγαίνουν έτσι. Αφού σκόραρε 5 φορές στους 4 πρώτους αγώνες, ταλαιπωρήθηκε από το χρόνιο πρόβλημα στη φτέρνα και έμεινε εκτός για έξι εβδομάδες. Επέστρεψε από τον τραυματισμό στις 9 Νοεμβρίου και το ντέρμπι με την Μαρσέιγ, όμως δεν ήταν ο ίδιος παίκτης, βάζοντας μόλις 2 γκολ από open play σε 10 αγώνες.

Πλέον, τραβούσε περισσότερο τα βλέμματα για τα όσα έκανε εκτός γραμμών. «Ακολουθήστε με, ακολουθήστε με. Δεν μιλάει κανείς» είπε στους Μάξουελ, Μαρκίνιος, Καβάνι βγαίνοντας από τα αποδυτήρια μετά την εκτός έδρας νίκη και την πρόκριση επί της Λιλ (0-1) στο League Cup. «Γιατί;» τον ρώτησε ένας ρεπόρτερ στη μεικτή ζώνη. «Γιατί ο Ζλάταν είναι το αφεντικό».

Ο Σουηδός είχε χαλαστεί από τη στάση των οπαδών της Παρί Σεν Ζερμέν, για τους οποίους θεωρούσε ουσιαστικά ότι έχουν γίνει κακομαθημένοι από τις πρόσφατες επιτυχίες. «Είμαι απογοητευμένος από τα σφυρίγματα. Παίξαμε ένα καλό ματς, νικήσαμε, δεν καταλαβαίνω τι θέλουν αυτοί οι άνθρωποι. Είτε κερδίζουμε, είτε χάνουμε, αυτοί σφυρίζουν. Ισως έχουν τη συνήθεια να τρώνε χαβιάρι πριν έρθουν να μας δουν».

Σε αντίθεση με κάθε άλλο παίκτη, τα όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα δημιούργησαν ένα κλίμα κάτω από το οποίο γουστάρει να παίζει. Ο Ζλάταν μίλησε ξανά στο γήπεδο, στο αμέσως επόμενο παιχνίδι, κάνοντας χατ τρικ κόντρα στην Λοριάν και δίνοντας συνέχεια στην εξαιρετική φόρμα του στην Ligue1 το 2015. Η ηδονή του ήταν μεγαλύτερη για το ότι μπόρεσε να δείξει σε όλους ότι «μιλάνε πολύ».

Και δεν ήταν μόνο τα γκολ. Ο Σουηδός έδειξε σε εξαιρετική κατάσταση και θύμισε τον παίκτη που οι οπαδοί είχαν συνηθίσει να βλέπουν τα προηγούμενα δύο χρόνια. Το 3-1 στο Parc des Princes σε συνδυασμό με την ήττα της Λιόν από την Νις σήμαινε ότι η Παρί βρέθηκε μόνη στην κορυφή της βαθμολογίας του Championnat για πρώτη φορά φέτος, κάτι για το οποίο χρειάστηκε να περιμένει μέχρι την 30η αγωνιστική.

Η όρεξή του είχε επιστρέψει, όπως και τα τακουνάκια, οι ντρίμπλες και οι απίθανες εμπενεύσεις. Εβαλε τα δύο πρώτα με πέναλτι (το πρώτο το κέρδισε ο ίδιος) και έφτασε το ποσοστό του στο σκοράρισμα από τη βούλα στα ύψη. Από τη σεζόν 2004-05 μέχρι σήμερα ο Ιμπρα έχει ευστοχήσει στο 91% των εκτελέσεων από τα 11 βήματα και βρίσκεται στο Νο2 της λίστας από τους παίκτες που συμμετέχουν στα 5 μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης και που έχουν χτυπήσει περισσότερα από 40 πέναλτι. Από πάνω με ποσοστό 92% είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ακριβώς από κάτω ο Λιονέλ Μέσι με 90%.

Το τρίτο το έβαλε σε τετ-α-τετ, έφτασε τα 99 με τη φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν και πλέον χρειάζεται 11 για να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στα βιβλία της ιστορίας του παριζιάνικου κλαμπ. Δεδομένου ότι οι πρωταθλητές Γαλλίας βρίσκονται μέσα και στις τέσσερις διοργανώσεις, ο Ιμπρα μπορεί να γίνει ακόμα και φέτος ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών του συλλόγου, στον οποίο αγωνίζεται μόλις για τρίτη χρονιά. Εκτός από το Νο1 ever που είναι ο Πέδρο Παουλέτα (109) από πάνω του είναι μόνο ο Ντομινίκ Ροσετό (100).

Ενα ακόμα στοιχείο που φανερώνει το makeover του Ιμπρα στις τελεταίες αγωνιστικές, είναι ο ρυθμός σκοραρίσματος στην Ligue1. Ο Σουηδός έχει βάλει 6 γκολ στα τελευταία 3 ματς και έχοντας συνολικά 9 μέσα στο 2015 μπήκε στο top5 της λίστας των πρώτων σκόρερ στα 5 μεγάλα πρωταθλήματα έχοντας όσα ο Αλμπέρτο Μπουένο της Ράγιο Βαγιεκάνο. Περισσότερα στο νέο έτος έχουν μόνο οι Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα, 17), Χάρι Κέιν (Τότεναμ, 13) και Μπας Ντοστ (Βόλφσμπουργκ, 11).

Στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν, ο Ζλάταν βρίσκει τον εαυτό του εντός και εκτός γραμμών και είναι έτοιμος να βοηθήσει την Παρί σε μία χρονιά που φαίνεται να αλλάζει επίπεδο. Το 2015 μπορεί να της χαρίσει πολλούς τίτλους και να αποδειχθεί ιστορική και ο μυθικός Σουηδός δεν μπορεί παρά να είναι το αφεντικό…

Follow me: Giorgio_Oddo

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης