Μπαρτσελόνα-Ρεάλ: Που θα κριθεί!

Μπαρτσελόνα-Ρεάλ: Που θα κριθεί!

bet365

Μακριά από MSN και BBC, ο Γιώργος Καραμάνος προσπαθεί να διαβάσει τις λεπτομέρειες του Clásico. Ποιο είναι το πλεονέκτημα, ποιος το έχει και γιατί...

Η πρώτη ανάγνωση τους με μπέρδεψε. Το ίδιο αισθάνθηκα και όταν προσπάθησαν να βρω νόημα στο.. παρασύνθημα των δηλώσεων του Κάρλο Αντσελότι. Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για το Clásico, ένα από αυτά που είπε, ήταν ότι: «Το ποια ομάδα είναι το φαβορί, εξαρτάται από το φορμάρισμα που έχουν οι δύο αντίπαλοι. Η Μπαρτσελόνα εμφανίζεται στην παρούσα φάση σε καλύτερη φόρμα απ' ότι εμείς. Εμείς όμως είμαστε η Ρεάλ Μαδρίτης και δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας αουτσάιντερ!» Από τα παραπάνω επέλεξα να κρατήσω το ότι ακόμα και ο Καρλέτο παραδέχτηκε δίχως υπεκφυγές, αυτό που μάλλον βλέπει και ο περισσότερος κόσμος το τελευταίο διάστημα: ότι σε αυτό το ντέρμπι υπάρχει φαβορί.

Αναμφίβολα, σημαντικότερο δείγμα για να βγάλει κανείς συμπεράσματα, είναι η έξωθεν αγωνιστική μαρτυρία. Και τούτη, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι υπέρ των γηπεδούχων Δεν θέλω να μπω σε ανάγνωση των αριθμών των επιθετικών των δύο ομάδων, κάτι που έχουμε κάνει όλοι μας πλειστάκις. Λιγότερο ή περισσότερο ο καθένας μας κάπου έχει διαβάσει για τα καμώματα του MSN και του BBC και το ποιο τρίο είναι πιο καυτό κτλ. Οπότε θα ήθελα να υποστηρίξω ότι έχω το θράσος να διαφωνήσω (τουλάχιστον κατά το ήμισυ) με την δεύτερη σημαντική ατάκα του Ιταλού τεχνικού αναφορικά με το που θα κριθεί το μεγάλο αυτό ματς, δίχως μάλιστα να χρησιμοποιήσω την γλώσσα των αριθμών και τις συγκρίσεις.

«Θεωρώ ότι δεν θα νικήσει η ομάδα που θα τρέξει περισσότερο και που θα το πάει στη φυσική κατάσταση, μα εκείνη που θα παίξει πιο έξυπνα!» Το δεύτερο σκέλος της φράσης του εννοείται ότι είναι το Α, μα όχι απαραίτητα και το Ω. Το μυαλό θα κρίνει πολλά. Οχι όμως απόλυτα το ματς. Ο Αντσελότι θα ήθελε να είναι έτσι (με το... έξυπνα), καθώς εκείνος κι αν ξέρει πιότερο απ' όλους ότι η ομάδα του δεν έχει τις απαιτούμενες αντοχές. Σε όλα τα πρόσφατα σημαντικά παιχνίδια της, έτρεξε λιγότερο από τον αντίπαλο και της έλειψαν εντελώς οι αλληλοκαλύψεις (σ.σ.: ειδικά με Αθλέτικ Μπιλμπάο και Σάλκε).

Η επιστροφή των Σέρχιο Ράμος και Μόντριτς αδιαμφισβήτητα προσφέρει ποιότητα, αλλά αμφότεροι και ειδικά ο δεύτερος, δεν έχουν φτάσει ακόμα στο 100% του ρυθμού τους. Ας πάρουμε λοιπόν την περίπτωση του Κροάτη που όπως έδειξε την προηγούμενη αγωνιστική κόντρα στη Λεβάντε, είχε λείψει απόλυτα στη Ρεάλ. Από τα δικά του πόδια (με ενδιάμεσους τους Μπενζεμά, Καρβαχάλ και τον Κριστιάνο) ξεκίνησαν οι φάσεις των δύο γκολ του Μπέιλ, ενώ την ίδια στιγμή ανεβοκατέβαζε το τέμπο και οργάνωνε ανασταλτικά την ομάδα του. Ωστόσο, έπειτα από 114 ημέρες απουσίας, είναι λογικό να μην έχει το κουράγιο να βγάλει όλο το παιχνίδι. Πόσο μάλλον τώρα, στον πιο απαιτητικό αγώνα του κόσμου, στο Μπαρτσελόνα-Ρεάλ.

Εφόσον ξεκινήσει λοιπόν ο Μόντριτς, είναι δεδομένο πως κάποια στιγμή -από το 60' και μετά- θα αντικατασταθεί. Τότε, αυτομάτως, η Μπάρτσα που εμφανίζεται να έχει περισσότερα γκάζια, θα αποκτήσει πλεονέκτημα στον άξονα. Το θέμα όμως δεν είναι μόνο στο κέντρο του γηπέδου, αλλά και στην δεξιά πλευρά των Καταλανών, την αριστερή δηλαδή των Μαδριλένων. Ο Ρονάλντο (που αρνείται πεισματικά όλη την χρονιά να ξεκουράσει το προβληματικό γόνατο του) έχει μετρηθεί να κάνει σε όλα τα ματς της Ρεάλ τα λιγότερα χιλιόμετρα. Προφανώς επιλέγει να κρατάει τις δυνάμεις του για όταν πρέπει να επιτεθεί. Αυτό όμως σημαίνει ότι δεν επιστρέφει να καλύψει τον μπακ του.

Οπότε ο Μαρσέλο θα έχει τεράστιο πρόβλημα. Συνήθως ο Μέσι που κινείται σε ελεύθερο ρόλο και πιο πίσω και δεξιά από τον Λουίς Σουάρες, θα πέφτει πάνω του. Την ίδια στιγμή όμως έχουμε επιπροσθέτως και τα στάνταρ overlap του Ντάνι Αλβες. Η λογική λέει ότι Μόντριτς, Κρόος ή Ισκο θα κληθούν να δώσουν βοήθειες, αλλά και πάλι θεωρώ πως θα υπάρχει πρόβλημα. Το ίδιο λογικά διαβλέπει και ο τεχνικός των Μερένγκες. Στην τελευταία προπόνηση διέρρευσε ότι δούλεψε πολύ με τους Σέρχιο Ράμος-Μαρσέλο. Ο προφανής στόχος του είναι οι βοήθειες και ειδικά στο πως να αποκόψουν τον Μέσι από το συνδυαστεί με τους υπόλοιπους και πιο πολύ με τον Λουίς Σουάρες.

Δεν ξέρω πόσοι από 'σας έχουν εντοπίσει την κίνηση που πλέον έχει μονιμοποιήσει ο Μέσι στο παιχνίδι του. Την σύγκλιση από δεξιά προς τα μέσα και το φαλτσαριστό-λομπαριστό αριστερό του βρίσκει τον συμπαίκτη του (συνήθως τον Νεϊμάρ), με τη μπάλα να προσγειώνεται σχεδόν πάντα συστημένα στο πόδι του. Αυτό ακριβώς θέλει να σταματήσει ο Αντσελότι! Σε αυτούς τους δύο τομείς, ιδίως στη φυσική κατάσταση και ακόμα πιο συγκεκριμένα από το 60'-70' και μετά, νομίζω ότι θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το ντέρμπι (εννοείται ότι έχει τόσους παικταράδες που μπορούν να ανατρέψουν τα πάντα με μία ενέργεια τους) Υπάρχει βέβαια και ακόμα ένα νευραλγικό σημείο που παραμένει απρόβλεπτο. Είναι η απουσία του Μπουσκέτς (μάλλον θα είναι στον πάγκο) που κατά συνέπεια θα φέρει τον Μασεράνο ως αμυντικό μέσο και τον Ματιέ 11άδατο σέντερ μπακ. Θα λείψει δηλαδή το passing game του Μπουσκέτς στο κέντρο και το νεύρο του Μασεράνο από την άμυνα.

Φυσικά όλα αυτά είναι μία προσωπική πρόβλεψη και θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή μέχρι την ώρα που θα ξεκινήσει αυτή η ματσάρα. Το Clásico μπορεί να έχει επαναληφθεί πολλές φορές την τελευταία πενταετία, αλλά δεν το βαριέσαι ποτέ και αισθάνεσαι πως κάθε φέτος είναι και πιο ενδιαφέρον. Το αποψινό όμως πραγματικά αποτελεί τον απόλυτο ορισμό του όρου. Οι Ισπανοί στο λεξικό τους ως Clásico ορίζουν το εξής: «Κάτι που είναι σημαντικότερο και πιο ξεχωριστό από κάθε τι άλλο. Που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν ως παράδειγμα για την ποιοτική ανωτερότητα του!» Υπάρχει άραγε κανείς που να μπορεί στην εποχή μας να βρει έναν αγώνα πιο... Clásico από αυτό το Μπαρτσελόνα-Ρεάλ;

* Η Ρεάλ δεν έχει νικήσει στο Καμπ Νόου», ενώ η Μπαρτσελόνα είναι 1η στη βαθμολογία, από τον Γενάρη του 1930!

* Η Ρεάλ δεν έχει νικήσει ποτέ στο Καμπ Νόου», ενώ η Μπαρτσελόνα είναι 1η και με τη νίκη αυτή να την ξεπερνάει στη βαθμολογία!

ΥΓ.: Ο Λουίς Ενρίκε δήλωσε ότι τα πάντα δεν θα κριθούν στο ντέρμπι, αλλά στα ματς που θα απομένουν. Χαζεύοντας το καλεντάρι, δεν πίστευα στα μάτια μου. Τόσο η Μπαρτσελόνα όσο και η Ρεάλ έχουν να παίξουν ακριβώς αυτά τα ματς (με Θέλτα, Σεβίλλη, Εσπανιόλ εκτός και Βαλένθια εντός). Ακριβώς τα ίδια, με μοναδική διαφορά ότι τα σπουδαία για τη Μπάρτσα είναι τον Απρίλιο, ενώ για τους Μερένγκες τον Μάιο!

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος