«Φάμπρικες» εκατομμυρίων

Gazzetta team
«Φάμπρικες» εκατομμυρίων

bet365

Δείτε στο FourFourTwo το top 20 ομάδων, που έχουν βγάλει τα περισσότερα χρήματα από τις ακαδημίες από το καλοκαίρι του 2012 μέχρι σήμερα.

Οι ακαδημίες είναι πολύ σημαντικές για διάφορους λόγους. Όχι μόνο για να στελεχώσουν την πρώτη ομάδα παίκτες που προέρχονται από αυτές, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να συντηρήσουν και οικονομικά έναν σύλλογο. Ακόμη και στους μεγάλους συλλόγους, με τον τεράστιο ανταγωνισμό, όπου πολλά ταλέντα δεν βρίσκουν τον δρόμο για την πρώτη ομάδα, μπορούν να φέρουν αρκετά χρήματα στα ταμεία.

Από το καλοκαίρι του 2012 μέχρι και σήμερα υπάρχουν αρκετές εκπλήξεις στο top 20 συλλόγων με τα μεγαλύτερα έσοδα από πωλήσεις παικτών, που ξεκίνησαν από τις ακαδημίες τους στα 5 κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Στην κορυφή της λίστας συνολικά βρίσκεται η Ligue 1 με 292 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθεί η La Liga με 276. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Premier League με 227 εκατ. ευρώ, στην τέταρτη η Bundesliga με 163 και τέλος στην πέμπτη η Serie A με 114 εκατ.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Σαουθάμπτον, που το περασμένο καλοκαίρι μάζεψε 90,2 εκατ. λίρες με τις πωλήσεις μόλις 3 παικτών! Ο Τσέιμπερς πήγε στην Άρσεναλ, ο Σο στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο Λαλάνα στην Λίβερπουλ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Λιλ, που τα τελευταία χρόνια έχει πουλήσει τους Μπρούνο (τώρα στην Λοριάν), Ντεμπισί (Άρσεναλ), Ντιν (Παρί), Αζάρ (Τσέλσι) και Οριζί (Λίβερπουλ).

Την πρώτη 5άδα κλείνουν η Σοσιεδάδ, που πούλησε τους Γριζμάν (Ατλέτικο) και Ιγιαραμέντι (Ρεάλ), η Σεβίλλη με τις πωλήσεις των Λουίς Αλμπέρτο και Αλμπέρτο Μορένο (αμφότεροι στην Λίβερπουλ), Λούνα (Άστον Βίλα), Καμπάνια (Πόρτο) και Χεσούς Νάβας (Μάντσεστερ Σίτι) και η Ντόρτμουντ, που ουσιαστικά έχασε τον Γκέτσε (Μπάγερν), ενώ πούλησε τους Γκίντσεκ (τώρα Στουτγκάρδη), Κοχ (Μάιντς), Σόμπιχ (Αμβούργο) και Γκίντερ (Γαλατασαράι).

Από τις 6 έως 10 βρίσκουμε τις Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ρεν, Μονπελιέ και Ρεν. Οι Μαδριλένοι αυτά τα χρόνια έχουν πουλήσει τους Καγιεχόν (Νάπολι), Καρβαχάλ (Λεβερκούζεν, πριν ενεργοποιήσει την οψιόν επαναγοράς του), Γκρανέρο (ΚΠΡ) και Μοράτα (Γιουβέντους). Οι μπλαουγκράνα τους Τιάγκο (Μπάγερν), Ντος Σάντος (Βιγιαρεάλ), Φοντάς (Θέλτα), Μπόγιαν (Στόουκ), ενώ έχασε και τον Σανάμπρια (Ρόμα). Οι ρενέ πούλησαν τους Φουλκιέρ και Μπραχιμί (αμφότεροι στη Γρανάδα), Εμβιλά (Ρούμπιν), Τεοφίλ-Κατρίν (Κάρντιφ), Κεμπό Εκόκο (Αλ Αΐν), Τζεμπούρ (Μονπελιέ) και Μπακαγιόκο (Μονακό), ενώ οι μονπελιερέ τους Καμπελά (Νιούκαστλ), Σταμπουλί (Τότεναμ), Γιάνγκα-Μπιβά (Νιούκαστλ) και Μπελχαντά (Ντιναμό Κιέβου). Οι στεφανουά από την άλλη πούλησαν τους Γκουλάμ (Νάπολι), Γκιλαβογκί (Ατλέτικο), Ζουμά (Τσέλσι) και Νέρι (Βαλενσιέν).

Η Σουόνσι βρίσκεται στην 11η θέση, καθώς πούλησε τους Άλεν (Λίβερπουλ) και Ντέιβις (Τότεναμ), ενώ στην 12η η Μπάγερν με τις πωλήσεις των Τσαν (Λίβερπουλ), Κοντέντο (Μπορντό), Κρόος (Ρεάλ) και Χούσιτς (Βέρντερ). Στην 13η είναι η Γιουνάιτεντ με έσοδα από τις πωλήσεις των Γουέλμπεκ (Άρσεναλ), Τζόσουα Κινγκ (Μπλάκμπερν), Μάικλ Κιν (Μπέρνλι), Ματ Τζέιμς (Λέστερ) και Ρόμπερτ Μπρέιντι (Χαλ) και στην 14η η Παρί. Κλεμόν Σαντόμ (Μπορτνό), Μαμαντού Σακό (Λίβερπουλ), Αντουάν Κοντέ (Ρεμς) και Ιλάν Μποκαρά (Άγιαξ) έφεραν αρκετά χρήματα στα ταμεία των Παριζιάνων, ενώ στην 15η θέση βρίσκεται η Τζένοα με τις πωλήσεις των Μποάκιε και Στουράρο (Γιουβέντους), Ελ Σαραουί (Μίλαν), Κόφι (Χόφενχαϊμ) και Λαζάρεβιτς (Κιέβο).

Η τελευταία 5άδα της λίστας ξεκινάει με την Έβερτον, που έχει πουλήσει τους Ανιτσέμπε (Γουέστ Μπρομ), Ρόντγουελ (Μάντσεστερ Σίτι) και Σέιν Ντάφι (Μπλάκμπερν), ενώ στη 17η θέση ακολουθεί η Αταλάντα, έχοντας παραχωρήσει τους Μποναβεντούρο (Μίλαν), Κονσίλι (Σασουόλο), Γκαμπιαντίνι (τώρα στη Νάπολι), Κολόμπι (Κάλιαρι) και Ολάουσον (Χάκεν). Στην 18η θέση βρίσκεται η Βαλένθια. Μπερνάτ (Μπάγερν), Πάμπλο Ερνάντεθ (Σουόνσι), Κάρλες Χιλ (Άστον Βίλα) και Μίτσελ (Γκουάνγκζου) άφησαν τις νυχτερίδες τα τελευταία χρόνια. Στην 19η θέση είναι η Τουλούζ, που πούλησε τους Καπού (Τότεναμ), Κονγκρέ (Μονπελιέ), Σισοκό (Νιούκαστλ) και Μπενγκέ (Ρεν). Τέλος, στην 20η θέση είναι η Φράιμπουργκ με τις πωλήσεις των Μπάουμαν (Χόφενχαϊμ), Καλιγκιούρι (Βόλφσμπουργκ), Γκίντερ (Ντόρτμουντ) και Φλουμ (Άιντραχτ Φρανκφούρτης).

Η λίστα (σε εκατ. λίρες):

1. Σαουθάμπτον 90,2
2. Λιλ 76
3. Σοσιεδάδ 62,2
4. Σεβίλλη 51,5
5. Ντόρτμουντ 43,5
6. Ρεάλ Μαδρίτης 43
7. Μπαρτσελόνα 38,8
8. Ρεν 33,6
9. Μονπελιέ 33,5
10. Σεντ Ετιέν 32,8
11. Σουόνσι 31,6
12. Μπάγερν 31,1
13. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 28,7
14. Παρί Σεν Ζερμέν 25,2
15. Τζένοα 24,5
16. Έβερτον 23,9
17. Αταλάντα 23,6
18. Βαλένθια 23,2
19. Τουλούζ 22,2
20. Φράιμπουργκ 20,8

 

Τελευταία Νέα