Top 10: Αξέχαστοι τελικοί League Cup (vid)

Gazzetta team
Top 10: Αξέχαστοι τελικοί League Cup (vid)

bet365

Η Τσέλσι αντιμετωπίζει την Τότεναμ την Κυριακή στον τελικό του League Cup και το FourFourTwo του gazzetta.gr σας βάζει σε κλίμα, θυμίζοντας 10 μεγάλες μάχες από το παρελθόν.

Από τις μεγάλες ομάδες, συχνά δεν αντιμετωπίζεται με την ίδια σοβαρότητα όπως το Πρωτάθλημα ή το FA Cup. Δεν παύει όμως να αποτελεί ένα Κύπελλο με ιστορία και αξία. Το League Cup δίνει συχνά την ευκαιρία σε ομάδες μικρότερου βεληνεκούς να γευτούν στιγμές σπάνιες για το μέγεθός τους και με αφορμή τον επερχόμενο αγώνα ανάμεσα στην Τσέλσι και την Τότεναμ, το FourFourTwo θυμίζει 10 τελικούς με τις δικές τους ιδιαιτερότητες.

1961: Ο πρώτος!

Ο πρώτος τελικός του League Cup έγινε σε δύο αγώνες, με την Άστον Βίλα να παίρνει τον τίτλο από τη Ροδεραμ. Λόγω των πολλών αναμετρήσεων, ο δεύτερος στριμώχτηκε στο ξεκίνημα της σεζόν 1961/62, με αποτέλεσμα η κάτοχος να ξεκινήσει την υπεράσπισή του λίγες μέρες μετά την κατάκτηση. Η Βίλα ήταν το μεγάλο φαβορί, αλλά η Ρόδεραμ της δεύτερης κατηγορίας έκανε την έκπληξη και νίκησε 2-0 στην πρώτη αναμέτρηση στο Milmoor, μπροστά σε μόλις 12.000 οπαδούς. Η ομάδα του Μπέρμιγχαμ ωστόσο, έκανε την απόλυτη ανατροπή και αφού επικράτησε με το ίδιο σκορ στην κανονική διάρκεια της δεύτερης αναμέτρησης, σκόραρε με τον Πίτερ ΜακΠάρλαντ το τρίτο γκολ στην παράταση, παίρνοντας την Κούπα.

1967: Με το ίδιο σκορ

Το 1967 άλλαξε η μορφή του τελικού και ξεκίνησαν οι μονοί αγώνες στο Γουέμπλεϊ. Η Γουέστ Μπρομ προηγήθηκε 2-0 της ΚΠΡ, με τον Κόλιν Κλαρκ να σημειώνει και τα δύο τέρματα. Ωστόσο, οι Λονδρέζοι πραγματοποίησαν αντεπίθεση διαρκείας στο δεύτερο ημίχρονο και
κατάφεραν να πάρουν τη νίκη χάρη σε ένα τέρμα του Μαρκ Λάζαρους στο τέλος.

1969: Σοκάροντας το Γουέμπλεϊ

Η Σουίνντον κατέκτησε το μοναδικό League Cup της ιστορίας της, νικώντας στο Γουέμπλεϊ την Άρσεναλ και σοκάροντας όλο το Νησί! Οι «Κανονιέρηδες» πρέσαραν πολύ από το ξεκίνημα, αλλά κόντρα στη ροή του παιχνιδιού ο Ρότζερ Σμαρτ εκμεταλλεύτηκε ένα αμυντικό λάθος για να δώσει το προβάδισμα στην ομάδα του. Ο Μπόμπι Γκουλντ έστειλε το παιχνίδι στην παράταση, όπου ο Ντον Ρότζερς ανέλαβε δράση και έγραψε ιστορία, χαρίζοντας το Κύπελλο στην Σουίντον με δύο δικά του γκολ. Η Σουίντον δεν έπαιξε Ευρώπη, αφού ο κανονισμός έλεγε ότι μόνο αν ο κάτοχος είναι από την Division One μπορεί να πάρει την έξτρα θέση. Ωστόσο, πήρε μέρος στο στο Αγγλο-ιταλικό Κύπελλο, που είχε δημιουργηθεί για ανάλογες περιστάσεις και επικράτησε 5-2 της Ρόμα!

1976: Η κατάρα της Νιούκαστλ

Η Νιούκαστλ κατέκτησε το τελευταίο της Κύπελλο το 1955. Από τότε, έχει τρεις χαμένους τελικούς FA Cup και έναν χαμένο League Cup, το 1976 απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι. Οι «Πολίτες» προηγήθηκαν, οι «Καρακάξες» απάντησαν και ο Ντένις Τιουέρτ πέτυχε ένα αξέχαστο γκολ με ανάποδο ψαλίδι χάρισε στην ομάδα του το δεύτερο League Cup της ιστορίας της.

1977: Πάλι Βίλα, πάλι 3-2

Αυτή τη φορά απέναντί της δεν ήταν ομάδα δεύτερης κατηγορίας, αλλά η Έβερτον. Το συγκλονιστικό με τον τελικό όμως εκείνης της περιόδου ήταν ότι χρειάστηκαν τρία ματς για να κριθεί ο τίτλος! Το πρώτο ματς στο Γουέμπλεϊ έληξε ισόπαλο χωρίς τέρματα και το δεύτερο, στο Χίλσμπόρο, 1-1, με τα «Ζαχαρωτά» να ισοφαρίζουν στο τελευταίο λεπτό. Έτσι, ο τελικός πήγε σε τρίτο παιχνίδι, όπου οι Βίλανς επικράτησαν με 3-2 και ο «κεραυνός» του Νίκολ ήταν εκείνος που άνοιξε το δρόμο για τη νίκη!

1981: Το ντέρμπι

Ένας τελικός αποκτά διαφορετική αξία όταν οι ομάδες που φτάνουν μέχρι εκεί έχουν αντιπαλότητα. Τι καλύτερο λοιπόν από ένα Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ! Η πανίσχυρη Λίβερπουλ βρέθηκε πίσω το σκορ από το γκολ του Νόρμαν Γουάιτσαϊντ, αλλά με τους Άλαν Κένεντι και Ρόνι Γουίλαν να βρίσκουν δίχτυα επικράτησε με 2-1 και κατάκτησα το τρίτο από τα 4 σερί League Cup!

1988: Ξανά θύμα η Άρσεναλ

Οι «Κανονιέρηδες» είναι η ομάδα με τους περισσότερους χαμένους τελικούς League Cup και το 1988 βίωσαν μια ακόμα μαύρη μέρα, όταν ηττήθηκαν από τη Λούτον στο Γουέμπλεϊ. Η Άρσεναλ προηγούταν 2-1 εννιά λεπτά πριν το τέλος, ενώ κέρδισε και πέναλτι! Ωστόσο, ο Γουίντερμπερν είδε τον Ντίμπλ να πιάνει το πέναλτι του, ενώ ο Σμιθ είχε δοκάρι. Η αντεπίθεση της Λούτον, ολοκληρώθηκε στο τελευταίο δεκάλεπτο. Ο Γουίλσον στο 82' ισοφάρισε και ο Στάιν, ο οποίος είχε σημείωσε και το πρώτο γκολ των «Χάτερς», χάρισε στο 92' τη νίκη στην ομάδα του με 3-2.


1990: Ο τελευταίος τίτλος του Μπράιαν Κλαφ

Η Νότιγχαμ Φόρεστ νίκησε την Όλνταμ με το «φτωχό» 1-0 και τα «χρυσά» της χρόνια με τον Μπράιαν Κλαφ και τις δύο σερί κατακτήσεις Κυπέλλων Πρωταθλητριών Ευρώπης έδειχναν να ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος τίτλος ήταν συμβολικός για ολόκληρο το αγγλικό ποδόσφαιρο, μιας και ήταν ο τελευταίος του Κλαφ. Οι Reds πήραν το δεύτερο σερί League Cup τους χάρη στο γκολ του Νάιτζελ Τζέμσον, τρία χρόνια πριν ο θρυλικός manager αποχωρήσει από την τεχνική τους ηγεσία...

2011: Υποβιβασμός μεν, Κούπα δε

Τη σεζόν εκείνη, η Μπέρμιγχαμ Σίτι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την παραμονή της στην Premier League. Ωστόσο, ολοκλήρωσε τη χρονιά με το League Cup, νικώντας στον τελικό... την Άρσεναλ! Οι «Κανονιέρηδες» ήταν για μια ακόμα φορά το μεγάλο φαβορί, απογοητεύοντας τους πάντες στο τέλος! Ο Ζίγκιτς, ο οποίος επέστρεψε φέτος στους «Μπλε» άνοιξε το σκορ, για να ισοφαρίσει στο 39' ο Φαν Πέρσι. Το ματς για την ομάδα του ΜακΛις έκρινε ο Ομπαφέμι Μάρτινς στο 89' και ενώ είχε περάσει αλλαγή στο 83'!

2014: Η επικράτηση του φαβορί

Οι περισσότεροι ουδέτεροι, ήταν με το μέρος της Σάντερλαντ. Το αουτσάιντερ, άλλωστε, συνήθως εκπέμπει μεγαλύτερη γοητεία. Οι «Μαύρες Γάτες», που πέρασαν μεγάλο μέρος της χρονιάς στις τελευταίες θέσεις στην Premier, ωστόσο στον ημιτελικό είχαν αποκλείσει την Πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Γ ιουνάιτεντ. Για πρώτη φορά, έφταναν σε τελικό μετά το 1985 και οι οπαδοί τους είχαν δημιουργήσει φανταστική ατμόσφαιρα. Όταν ο Μπορίνι στο 10' έβαλε τη Σάντερλαντ μπροστά στο σκορ, το όνειρο έδειχνε να φτάνει ακόμα πιο κοντά. Ωστόσο, η Σίτι το έσβησε γρήγορα στο δεύτερο ημίχρονο. Δύο γκολ σε δύο λεπτά από Τουρέ και Νασρί, με τον Νάβας στο 90' να γράφει το τελικό 3-1.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα