Όταν οι Κίκερς ισοπέδωσαν την Μπάγερν (vids)

Όταν οι Κίκερς ισοπέδωσαν την Μπάγερν (vids)

Θάνος Σαρρής
Όταν οι Κίκερς ισοπέδωσαν την Μπάγερν (vids)

bet365

To FourFourTwo του gazzetta.gr θυμάται την απότομη προσγείωση της Πρωταθλήτριας Ευρώπης και Γερμανίας Μπάγερν Μονάχου από τους Κίκερς Όφενμπαχ του Ότο Ρεχάγκελ, οι οποίοι παίζουν πλέον στην τέταρτη κατηγορία της Γερμανίας!

Το καλοκαίρι του 1974 δεν ήταν ένα συνηθισμένο για την τότε Δυτική Γερμανία, που φιλοξένησε το Μουντιάλ. Στη διοργάνωση που το total football των Ολλανδών θάμπωσε όλο τον κόσμο, οι τελικοί νικητές ήταν οι οικοδεσπότες, η παρέα του Φραντζ Μπενμπάουερ που νίκησε με ανατροπή 2-1 τους οράνιε, οι οποίοι μέχρι τον τελικό είχαν βάλει 14 τέρματα και είχαν δεχθεί μόλις ένα.

Οι Δυτικογερμανοί ανέβηκαν στην κορυφή του κόσμου έχοντας στη σύνθεσή τους πολλούς ποδοσφαιριστές από την πρωταθλήτρια Γερμανίας και Ευρώπης Μπάγερν Μονάχου, που θεωρούταν πανίσχυρη σε όλους τους τομείς. Έχοντας κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, όμως, η πρώτη... σφαλιάρα ήρθε απέναντι στην μεγάλη αντίπαλο εκείνης της περιόδου, την Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ, για την οποία μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά ΕΔΩ. Η Μπάγερν είχε κατακτήσει την Ευρωπαϊκή Κούπα μόλις 17 ώρες πριν το ματς και οι φήμες θέλουν κάποιους από τους παίκτες της να ήταν ακόμα μεθυσμένοι. Τα «πουλάρια» νίκησαν τους Βαυαρούς με 5-0, αλλά μικρή σημασία είχε. Ο τίτλος είχε ήδη εξασφαλιστεί.

Λίγους μήνες αργότερα, στο ξεκίνημα της περιόδου 1974-75, όμως, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Οι Κίκερς της Όφενμπαχ, με τον Ότο Ρεχάγκελ στον πάγκο τους, στην παρθενική του χρονιά ως βασικός προπονητής, κατάφεραν να σκορπίσουν την ομάδα του Λάτεκ με 6-0! Στην Ελλάδα τον γνωρίσαμε ως μετρ της τακτικής και εξαιρετικό στο να περιορίζει τον αντίπαλο και να παίρνει αποτελέσματα. Η Μπάγερν γνώρισε μια άλλη πλευρά του!

Για να κατανοηθεί καλύτερα το μέγεθος της ομάδας που αντιμετώπιζαν οι Κίκερς, στη σύνθεσή της υπήρχαν πέντε ποδοσφαιριστές που έξι εβδομάδες νωρίτερα, είχαν κατακτήσει το Μουντιάλ. Ο Ζεπ Μάγιερ, ο Χανς Γκέοργκ Σβάρτσενμπεκ, ο Φραντς Μπεκενμπάουερ, ο Ούλι Χένες και ο Γκερντ Μίλερ. Θα ήταν έξι, αλλά ο Πολ Μπράιτνερ, ο οποίος σε ηλικία 22 ετών σκεφτόταν να σταματήσει το ποδόσφαιρο για να αφιερωθεί στο ανάπηρο παιδί του, τελικά πήρε μεταγραφή για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Η Μπάγερν, το καλοκαίρι εκείνο, παρότι υπήρχε Μουντιάλ, είχε δώσει 19 φιλικά σε 26 μέρες! Το τουρ της, σε συνδυασμό με την κορυφαία διοργάνωση Εθνικών ομάδων, ουσιαστικά οδήγησε στο να μην υπάρξει ξεκούραση για τους παίκτες.

Υπήρχαν πολλά ματς της Μπάγερν εκείνη την περίοδο, ή μάλλον εκείνη τη δεκαετία, που είχαν πολλά γκολ. Είχαν νικήσει 11-1 την Ντόρτμουντ και είχαν χάσει 7-0 από τη Σάλκε. Είχαν φέρει ισοπαλία 5-5, ενώ στο αποχαιρετηστήριο ματς του Γιόχαν Κρόιφ είχαν ρίξει οκτώ γκολ στον΄Αγιαξ. Ωστόσο, η ήττα με 6-0 από την Όφενμπαχ ήταν ένα από τα αποτελέσματα που στις μέρες μας λες απλά... δεν γίνεται!

Οι OFC είχαν επιστρέψει στη Μπουντεσλίγκα το 1971, έχοντας αφήσει πίσω το σκάνδαλο για τα στημένα ματς, το οποίο τους είχε στοιχίσει. Είχαν κάποιους ποδοσφαιριστές με διακρίσεις, όπως ο διεθνής Ζίγκι Χελντ και ο Έρβιν Κοστέντε, που αργότερα θα γινόταν ο πρώτος μαύρος που φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Γερμανίας, αλλά δεν συγκρίνονταν με την αντίπαλό τους. Ο πιτσιρικάς Έγκον Μπιχν, που έιχε μπει αλλαγή, είχε τονίσει πως αισθάνονταν οι ποδοσφαιριστές πριν την σέντρα: «Δεν είχαμε καμία ελπίδα».

Η Όφενμπαχ προηγήθηκε πρώτη και η εικόνα που μεταφέρουν οι παλιοί ρεπόρτερ είναι χαρακτηριστική: Μια ομάδα να καταστρέφει την άμυνα της Μπάγερν με κάθετα τρεξίματα και αντεπιθέσεις και τους αμυντικούς των φιλοξενούμενων να ψάχνονται, πάντα με καθυστερημένες αντιδράσεις! Στο δεύτερο γκολ, Μπεκενμπάουερ και Μάγιερ έκαναν μια τραγική συνενόηση για να... σερβίρουν τη μπάλα στον Σβέμλε που με εκπληκτική εκτέλεση έδωσε προβάδισμα δύο γκολ! Στο δεύτερο, έβαλαν άλλα 4!

Το απόγευμα ήταν ονειρικό για τους τυπικά γηπεδούχους, που διέλυσαν σε μια ιστορική νίκη 6-0 τη Μπάγερν και μάλιστα στο γήπεδο της αιώνιας αντιπάλου τους, της Άϊνραχτ Φρανκφούρτης, καθώς το δικό τους γήπεδο ήταν κλειστό για έργα!

Η σεζόν λοιπόν ξεκίνησε με εξάρα για τη Μπάγερν και ολοκληρώθηκε περίεργα. Τη βρήκε μεν στην κορυφή της Ευρώπης, αλλά στη 10η θέση της Μπουντεσλίγκα! Δεν κατάφερε καν να πάρει εκδίκηση από τους Κίκερς στον επαναλληπτικό του Μονάχου, όπου προηγήθηκε με 2-0 και τελικά έχασε 3-2, με τον Μπεκενμπάουερ να πετυχαίνει αυτογκόλ! Η ομάδα του Όφενμπαχ, τερμάτισε στην όγδοη θέση του πρωταθλήματος.

Η Μπάγερν δεν πλήρωσε μόνο την κόπωση των διεθνών, αλλά την εμπορική τους απογείωση μετά την κατάκτηση των... πάντων σε συλλογικό και διεθνές επίπεδο. Ο Ούντο Λάτεκ, για τον οποίο μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ περισσότερα, είχε εξοργιστεί με κάποιες συμπεριφορές. Ο Χένες, για παράδειγμα, ενώ ήταν τραυματίας, αποφάσισε να κάνει προσωπικό tour ως αστέρας της ομάδας που κατέκτησε το Μουντιάλ! Οι συμπεριφορές αυτές οδήγησαν και τον αείμνηστο προπονητή εκτός συλλόγου, ανοίγοντάς του το δρόμο για την επόμενη σελίδα της καριέρας του στη Γκλάντμπαχ...

Όπως προείπαμε, οι Κίκερς πλέον αγωνίζονται στην τέταρτη κατηγορία της Γερμανίας. Πριν από δύο χρόνια, έχοντας βρεθεί στο χείλος του γκρεμού, ζήτησαν από την Μπάγερν Μονάχου να παίξει μαζί τους φιλικό, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τα έσοδα από τα εισιτήρια. Οι Βαυαροί δέχθηκαν, καθώς δεν τους κρατούσαν κακία από το 1974....

 

Τελευταία Νέα