Ο Ζλάταν πριν τον Ιμπραΐμοβιτς!

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Ο Ζλάταν πριν τον Ιμπραΐμοβιτς!

bet365

Πως ο κλέφτης ποδηλάτων μετατράπηκε στον κορυφαίο Ιμπρα. Ο Γιώργος Καραμάνος περιγράφει την άγνωστη σκληρή ζωή του Ζλάταν έως τα 18 του.

Θεωρείται ζόρικος όσον αφορά τη συμπεριφορά του. Ενίοτε απότομος, αυθάδης, αθυρόστομος, δεν διστάζει να τα βάλει με οπαδούς, δημοσιογράφους, συμπαίκτες, αντιπάλους, προπονητές, Θεούς και δαίμονες. Ο τρόπος που έχει δομηθεί ο χαρακτήρας του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς είναι απόλυτα συνυφασμένος με το πώς μεγάλωσε. Όπως λίγο πολύ συμβαίνει με όλους μας δηλαδή. Για εκείνον όμως πράγματι τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του υπήρξαν πολύ δύσκολα και όσα έχει καταφέρει τα οφείλει απολύτως και μόνο στις δικές του δυνάμεις: στον δυνατό εξελικτικό εαυτό του, που όπως έχει αναρωτηθεί φωναχτά κι ο ίδιος: «Γιατί να μείνεις φιατάκι, όταν μπορείς να γίνεις φεράρι;»

Πολλά πράγματα από την ζωή του πριν γίνει διάσημος ίσως να είναι γνωστά. Αλλα πάλι όχι. Η αλήθεια είναι πάντως πως το υπόβαθρο πάνω στο οποίο δομήθηκε η προσωπικότητα του Ιμπρα, θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τους Βραζιλιάνους στις φαβέλες. Ισως εκεί να οφείλεται έστω και υποσυνείδητα και η λατρεία του για κάθε τι βραζιλιάνικο. «Ως πιτσιρικάς ποτέ μου δεν υποστήριζα τη Σουηδία ή τη Βοσνία. Πάντοτε ήμουν με τη Σελεσάο και αγαπημένος μου ήταν φυσικά ο Ρονάλντο», έχει παραδεχτεί χωρίς φόβο παρεξηγήσεων στην αυτοβιογραφία του και ας είναι κοτζάμ αρχηγός των Σουηδών.

Σε καμία περίπτωση σε όσα κατάφερε ο Ζλάταν, δεν είχε ουδεμία συμβολή ο πατέρα του. Γεννημένος στη Βοσνία της τότε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, ο Σέφικ Ιμπραΐμοβιτς αναζήτησε στη Σουηδία μία καλύτερη ζωή. Μόνο που όταν το 1977 έκανε το μεγάλο προς Βορρά ταξίδι, δεν βρήκε αυτά που περίμενε. Βρέθηκε λοιπόν στο διαβόητο Ρόζενγκαρντ. Ηταν το γκέτο των Βαλκάνιων μεταναστών στα προάστια του Μάλμε. Βέβαια και ο Σέφικ δεν κουνούσε τα δακτυλάκι του. Πότης ολκής, είχε αποδεχτεί τη μοίρα του και μπεκρούλιαζε ολημερίς.

Επόμενο ήταν η κυρά Γιούρκα (Γκράβιτς το πατρικό της) από την Κροατία να τον χωρίσει κάποια στιγμή. Μάλλον όμως το σκέφτηκε κάπως αργά. Ηδη είχε κάνει έξι παιδιά και ο χωρισμός ήρθε το 1983, δύο χρόνια από την γέννηση του Ζλάταν. Η Γιούρκα πάλευε μόνη της ως καθαρίστρια και τα παιδιά μεγαλώνοντας, ήταν όλη την ώρα στους δρόμους και μπλεγμένα σε φασαρίες. Περισσότερο απ’ όλους ο μικρός. «Δεν υπήρχε κανείς σπίτι που να ενδιαφέρεται. Που θα με ρωτήσει για το πώς ήταν η μέρα μου», είπε με χαμόγελο και όχι με παράπονο σε μία παλαιότερη τηλεοπτική συνέντευξη του στο BBC.

Οπότε ο πιτσιρικάς έγινε ο μαγκάκος της ηλικίας του και κοντά στα 12 χρόνια του άρχισε να εφαρμόζει την πρώτη αγαπημένη του συνήθεια που του έγινε λατρεία. Ποια ήταν αυτή; Μα φυσικά και όχι το ποδόσφαιρο! Τούτο θα αργούσε ακόμα: «Όταν μου άρεσε ένα ποδήλατο, δεν μπορούσα να αντισταθώ. Απλά το έπαιρνα, έκαναν όσες βόλτες ήθελα και μετά το παρατούσα. Μία φορά έκλεψα του ταχυδρόμου και μία άλλη του προπονητή μου στο τζούντο. Μάλιστα ο τελευταίος το είδε, αλλά αντί να μαλώσει, με έβαλε να κάνω τριπλές προπονήσεις!»

Εννοείται πως καθώς περνούσαν τα χρόνια, ο Ζλάταν έμπαινε και σε άλλους πειρασμούς: «Κάποια στιγμή άρχισα να κοιτάζω μηχανές και αυτοκίνητα και όπως καταλαβαίνετε, να τα κλέβω κιόλας. Κάθε βδομάδα κυκλοφορούσα και με διαφορετικό όχημα. Δεν ήμουν πλούσιος, αλλά με αυτό τον τρόπο ένιωθα τέτοιος!» Οι συνήθεις του όμως τον έστειλαν κάποια στιγμή και στο κελί. Για καλή του τύχη ήταν γείτονας εκείνος που έψαχνε το αυτοκίνητο του και τελικά δεν του έκανε μήνυση. Ο Ζλάταν γλίτωσε τη φυλακή, αλλά υπό έναν όρο που του έθεσε ο γείτονας. Θα έμπαινε στην ποδοσφαιρική ομάδα του γκέτο: την φοβερή και τρομερή Μπάλκαν.

Εκεί ο ανταγωνισμός ήταν τεράστιος, καθώς το ταλέντο των Βαλκάνιων μεταναστών δεύτερης γενιάς, ξεχείλιζε. Και όμως ήταν εκείνος ο ψιλόλιγνος πρωτάρης που μπήκε και έκανε αμέσως τη διαφορά. Στο πρώτο του ματς, έπαιξε αλλαγή στο Β’ μέρος και έβαλε επτά γκολ. Το παιχνίδι το παρακολουθούσε ένας σκάουτερ της Μάλμε. Αμέσως τον τσίμπησε και τον πήγε σηκωτό στις ακαδημίες του συλλόγου. Μόνο που εκεί ο Ζλάταν δεν άντεχε. «Αντιμετώπισα ρατσισμό όχι μόνο από τους συμπαίκτες, αλλά και από τους γονείς τους. Οι πρώτοι με έβριζαν και με φώναζαν κλέφτη ποδηλάτων, ενώ κάποιος γονιός μάλιστα απαιτούσε να με διώξουν, αλλιώς θα έπαιρνε το παιδί του από την ομάδα!» Φυσικά με τέτοιο ταλέντο, πώς να τον διώξουν και απλά έφυγε ο… Άλλος.

Τα ζόρια συνεχίστηκαν. Στα 17 του πήρε την απόφαση να τα παρατήσει. Για κάποιο λόγο έχασε την πίστη στις ικανότητες του. Ποιος, ο Ιμπρα! Τον έπεισε όμως ο μάνατζερ του ότι τα καλύτερα θα έρχονταν. Ηρθαν έναν χρόνο αργότερα με την είσοδο του στην Α’ ομάδα της Μάλμε. Δύο χρόνια αργότερα, το 2001, θα ακολουθούσε η μετακόμιση στον Αγιαξ και η καριέρα του –όπως όλοι γνωρίζουμε- θα απογειωνόταν στη στρατόσφαιρα.

«Είμαι 33. Κοιτάζοντας 15 χρόνια πίσω, δεν θα μπορούσα να φανταστώ το που βρίσκομαι τώρα», είχε δηλώσει τον περασμένο Νοέμβριο κατά τη διάρκεια βράβευσης του στη Γαλλία. Εκείνο που σίγουρα δεν θα μπορούσε να φανταστεί είναι ότι πρόσφατα το Ανώτατο Συμβούλιο της Σουηδικής Γλώσσας καθιέρωσε ως ρήμα το όνομα του. Κατά τους Σουηδούς λοιπόν το Ζλάταν σημαίνει: «το να κάνεις μία ενέργεια θαυμαστή ή εξωπραγματικά όμορφη». Κάτι σαν αυτό που λέμε και εμείς σε πιο… καφενειακή εκδοχή, το δικός μας: «Ζλατανιά»!

Οπότε για κάθε φορά που ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς μπορεί να θυμώσει ή να παρεκτραπεί λίγο πιο εύκολα απ’ όσο ίσως θα έπρεπε, θα πρέπει όλοι οι υπόλοιποι να δείχνουν σεβασμό και κατανόηση. Να θυμούνται το πώς αυτός ο πιτσιρικάς που κάποτε τον αποκαλούσαν « bicycle thief», μπόρεσε να εξελιχτεί ολομόναχος σε έναν από τους κορυφαίους ever στα «bicycle kicks» και όχι μονο…

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος