Europa… calcio

Γιώργος Κοντογεώργης Γιώργος Κοντογεώργης
Europa… calcio

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για Ρόμα, Νάπολι, Φιορεντίνα, Ιντερ, Τορίνο που συμμετέχουν στα νοκ-άουτ του Europa League.

Εχοντας βρεθεί εκτός top3 στη βαθμολογία της UEFA, η Ιταλία κάνει φέτος μία χρονιά που την έχει απόλυτη ανάγκη στον δρόμο για την επιστροφή. Ξεκίνησε τη σεζόν έχοντας έξι ομάδες και είναι η μοναδική χώρα που συνεχίζει τον Φεβρουάριο χωρίς καμία απώλεια. Γιουβέντους και Ρόμα βρέθηκαν στους ομίλους του Champions League και παρότι μόνο οι Μπιανκονέρι συνεχίζουν στην κορυφαία διοργάνωση, οι Τζαλορόσι έχουν μία δεύτερη ευκαιρια και είναι από τα δυνατά ονόματα του Europa, στο οποίο συμμετέχουν επίσης Νάπολι, Φιορεντίνα, Ιντερ, Τορίνο. Ειδικά από φέτος που ο τίτλος χαρίζει εισιτήριο για την κορυφαία διοργάνωση, οι μισοί τουλάχιστον εκπρόσωποι του calcio μπαίνουν δυνατά στη μάχη του Europa League...

ΡΟΜΑ: Είχε την ατυχία να κληρωθεί στο γκρουπ του θανάτου στο Champions League μαζί με Μπάγερν και Σίτι και παρότι ξεκίνησε δυνατά, με πεντάρα στην ΤΣΣΚΑ και ισοπαλία στο Μάντσεστερ, τα επόμενα άσχημα αποτελέσματα -συμπεριλαμβανομένης της 7άρας από τους Βαυαρούς- την έφεραν στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση. Εδώ θα παίξει κόντρα στην Φέγενορντ, η οποία στη φάση των ομίλων άφησε δεύτερη την Σεβίλλη, και είναι σίγουρα το φαβορί. Οι Τζαλορόσι διαθέτουν ένα από τα ποιοτικότερα ρόστερ στον φετινό θεσμό, όμως μετά την κατρακύλα στην Serie A και ουσιαστικά τη λευκή πετσέτα στη διεκδίκηση του Scudetto και τον αποκλεισμό από το Coppa Italia, πρέπει να δώσουν κάτι στους τιφόζι. Οπως είπε δηλαδή ο προπονητής, Ρούντι Γκαρσία, ο οποίος θέλει ένα δώρο τη μέρα που κλείνει τα 51 του χρόνια. «Χρωστάμε στους οπαδούς μία εμφάνιση. Θέλουμε να δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε, πρέπει να κάνουμε τις ομάδες να φοβούνται ξανά να παίξουν κόντρα στην Ρόμα. Οι παίκτες είναι έτοιμοι να τρέξουν σαν τρελοί και να δείξουν πόσο θέλουν τις νίκες».

ΝΑΠΟΛΙ: Με τον Ράφα Μπενίτεθ στον πάγκο το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι η ομάδα σου δεν θα παρατήσει την Ευρώπη. Πέρυσι οι Βεζουβιάνι σε έναν σούπερ δύσκολο όμιλο στο Champions League με Αρσεναλ-Ντόρτμουντ-Μαρσέιγ μάζεψαν 12 πόντους και αποκλείστηκαν στην ισοβαθμία και το καλοκαίρι αποκλείστηκαν από την Μπιλμπάο στα playoffs. Στο γκρουπ του φετινού Europa έκαναν περίπατο τερματίζοντας πρώτοι, στους «32» παίζουν με την Τραμπζονσπόρ και πρέπει να αποδείξουν ότι είναι η δυνατή ομάδα και ότι θέλουν να φτάσουν μακριά. Ο Μπενίτεθ είναι ένας από τους τρεις τεχνικούς της διοργάνωσης που έχουν τον τίτλο στο παλμαρέ τους (Βίλας-Μπόας, Εμερι) και θέλει να τον κατακτήσει για τρίτη φορά και με τρίτη διαφορετική ομάδα αφού το έχει κάνει ήδη με Βαλένθια (2004) και Τσέλσι (2013). Παρά την πρόσφατη σφαλιάρα από την Παλέρμο, η Νάπολι βρίσκεται μάλλον στην καλύτερη φάση της στη σεζόν αφού κατέκτησε το Supercoppa, κυνηγάει την 2η θέση στην Serie A, είναι στα ημιτελικά του Κυπέλλου, απέκτησε τον Μανόλο Γκαμπιαντίνι και πρέπει να κάνει πειστικές εμφανίσεις κόντρα στους Τούρκους.

ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ: Πραγματικά, η δουλειά που κάνει ο Βιντσέντζο Μοντέλα είναι αξιοθαύμαστη. Αν και η σεζόν ξεκίνησε όσο χειρότερα γινόταν με τους τραυματισμούς των επιθετικών, Ρόσι, Γκόμες, Μπερναρντέσκι και τα αποτελέσματα ήταν άσχημα, ο αλενατόρε έφτιαξε και φέτος τα πράγματα, βρίσκεται ξανά 4η στην Serie A, στα ημιτελικά του Coppa Italia και παρότι πούλησε τον star player, Χουαν Κουαδράδο, δείχνει σε εξαιρετική κατάσταση. Στο Europa πέρασε πρώτη εύκολα από τον όμιλο που ήταν και ο ΠΑΟΚ όμως στην κλήρωση πήρε τον χειρότερο πιθανό αντίπαλο και θα αντιμετωπίσει την Τότεναμ, που έχει μάλλον το πιο δυνατό ρόστερ στη διοργάνωση. Παρά το γεγονός αυτό, οι αγώνες θα είναι ντέρμπι όπως είπε και ο Βέλγος αμυντικός των Σπερς, Γιαν Βερτόνγκεν. «Είναι ένα από τα πιο δυνατά ζευγάρια στο Europa League, η Φιορεντίνα έχει παίκτες παγκόσμιας κλάσης, μάχεται πάντα για το Champions League, έχει ποιότητα και τα ματς θα είναι οριακά». Οι Βιόλα παίρνουν ώθηση και από την καλή φόρμα του Μάριο Γκόμες που έχει επιστρέψει δυνατός και αν κάνουν το «μπαμ» και αποκλείσουν την Τότεναμ θα γίνουν αυτόματα ένα από τα φαβορί για τη κατάκτηση του τίτλου.

ΙΝΤΕΡ: Αν και δεν είναι σε καλή κατάσταση, υπάρχουν στιγμές που δείχνει ότι μπορεί να παίξει καλή μπάλα. Αλλαξε προπονητή με τον Μαντσίνι να αντικαθιστά τον Ματσάρι, τον Ιανουάριο ενισχύθηκε, όμως τα αποτελέσματα δεν έχουν συνέχεια και βρίσκεται στη μέση της Serie A και εκτός Coppa Italia. Στο Europa οι Νερατζούρι τερμάτισαν στο Νο1 του ομίλου και η Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει διέξοδο σε μία ακόμα κακή σεζόν. Ο Σακίρι ήρθε από την Μπάγερν και είναι ο παίκτης που δηλώθηκε -σε βάρος του Ποντόλσκι- και έχει δικαίωμα συμμετοχής, πρώτα κόντρα στην Σέλτικ που είναι η αντίπαλος στους «32». Οι δύο ομάδες έχουν παρελθόν με την Σέλτικ να πανηγυρίζει στον τελικό του Πρωταθλητριών του 1967, όμως να μην έχει νίκη στα τελευταία 7 ματς κόντρα σε Ιταλούς (5 ήττες, 2 ισοπαλίες). Θέμα είναι γενικότερα ο Μαουρίτο Ικάρντι, ο οποίος σκοράρει συνεχώς, είχε κόντρα με τους τιφόζι, δεν τα βρίσκει για ανανέωση και αρκετές ομάδες τον θέλουν. Τη μέρα που κλείνει τα 22 του χρόνια απάντες στο «Μεάτσα» θέλουν ο Αργεντινός φορ να κεράσει σε ένα πάρτι που θα έχει Σκωτσέζους για καλεσμένους.

ΤΟΡΙΝΟ: Οπως η Φιορεντίνα, έτσι και η Γκρανάτα, βρίσκεται στην καλύτερή της φάση από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος. Η ομάδα του Τζανπιέρο Βεντούρα έχει να χάσει από τον Νοέμβριο και ελπίζει να κουβαλήσει την εξαιρετική της φόρμα και στο Europa League. Αν και λίγοι θα το περίμεναν, στην επιστροφή της στην Ευρώπη άντεξε να κρατήσει δύο μικρά καρπούζια και τώρα έχει δύσκολο έργο κόντρα στην Μπιλμπάο, η οποία στο ξεκίνημα της σεζόν υποβίβασε την Νάπολι σε αυτή εδώ τη διοργάνωση. Η Τορίνο δεν διαθέτει σε καμία περίπτωση την ποιότητα των υπόλοιπων τεσσάρων εκπροσώπων της Ιταλίας, όμως έχει όμως πιθανότητες κόντρα σε μία Αθλέτικ η οποία δεν είναι καθόλου σταθερή στην Primera Divison και έδειξε στο Champions League ότι φέτος δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική στην Ευρώπη.

Follow me: Giorgio_Oddo

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης