Πως να υποχρεώσεις τον αντίπαλο να παίζει με μακρινές μπαλιές

Gazzetta team
Πως να υποχρεώσεις τον αντίπαλο να παίζει με μακρινές μπαλιές

bet365

Ο πρώην προπονητής της Norwich City κ. Chris Hughton, μας λεει πως μπορείς να ακυρώσεις το παιχνίδι του αντιπάλου με πάσες και να τον υποχρεώσεις να παίξει με μακρινές μπαλιές.

Για να πετύχεις αυτό πρέπει κατ’ αρχήν να πιέσεις ψηλά. Όταν η μπάλα πηγαίνει προς τον αντίπαλο goalkeeper οι δυο προωθημένοι σου πρέπει να βγαίνουν λίγο πιο μπροστά ούτως ώστε να τον υποχρεώνουν να παίζει γρήγορα τη μπάλα στους συμπαίκτες του. Εάν τη στέλνει στα σεντερ μπακ του τότε πιέζεις τα σεντερ μπακ για να τα υποχρεώσεις να τη βγάλουν μακριά και όχι να δώσουν πάσα. Αυτό το πετυχαίνεις με ταυτόχρονη πίεση από όλους: Οι προωθημένοι σου πιέζουν τους δυο κεντρικούς οπισθοφύλακες, οι ακραίοι σου πιέζουν τους πλάγιους οπισθοφύλακες, οι μέσοι σου πιέζουν τους μέσους του αντιπάλου και τα πλάγια μπακ σου πιέζουν τους αντίπαλους εξτρέμ.

Οι μόνοι παίκτες οι οποίοι δεν πρεσάρουν είναι οι κεντρικοί σου οπισθοφύλακες, δηλαδή τα δύο σέντερ μπακ σου, οι οποίοι μπορούν να αφήσουν λίγο χώρο στους αντίπαλους προωθημένους. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια οι δύο αυτοί προωθημένοι να είναι οι μόνοι από τους αντιπάλους οι οποίοι να διαθέτουν έστω και λίγο χώρο και συνεπώς να είναι υποχρεωτικά οι δέκτες των αποκρούσεων και των μακρινών μπαλιών των αμυντικών κυρίως συμπαικτών τους.

Εάν ο αντίπαλος διαθέτει έναν μικρόσωμο σέντερ φορ τότε θα επιχειρήσει να του περάσει χαμηλές κοντινές μπαλιές και να παίξει ανάμεσα στα πόδια των αμυντικών σου ή όποιο ελεύθερο χώρο υπάρχει.

Για να μη συμβεί αυτό δε θα πρέπει να παίζεις «μαν του μαν» διότι τότε θα βρουν χώρο γύρω σου και θα δημιουργήσουν ευκαιρία να σκοράρουν.

Υπολείπονται πέντε λεπτά για τη λήξη και χρειάζεσαι ένα γκολ.

Ο κ. Hughton συμβουλεύει πως θα μπορέσεις να βρεις δίχτυα λίγο πριν τη λήξη.

Εκμεταλλεύσου τους πλάγιους μπακ.

Βάλε την ομάδα να πιέσει ψηλά ιδιαίτερα τους πλάγιους οπισθοφύλακες σου. Μπορείς για αυτό το λόγο να αντικαταστήσεις τον έναν πλάγιο οπισθοφύλακα με έναν πλάγιο επιθετικό. Δωσ’ του εντολή να βγει μπροστά. Αυτό θα σου επιτρέπει να στείλεις τον πλάγιο επιθετικό μπροστά και έτσι θα βγάλεις τρείς παίκτες εμπρός και θα υποχρεώσεις τον αντίπαλο μπακ να παίξει βαθειά στην άμυνα του.

Μην την πατήσεις.

Παίξε με τρείς στην άμυνα τοποθετώντας τον άλλον πλάγιο μπακ στο κέντρο της άμυνας πράγμα το οποίο θα σου δώσει ασφάλεια. Εφ’ όσον εσύ κυνηγάς το γκολ με φουλ επίθεση, ο αντίπαλος θα αφήσει δύο επιθετικούς μπροστά για να εκμεταλλευτεί την ελαττωμένη αμυντική σου διάταξη σε μια αντεπίθεση. Κυνηγάς το γκολ αλλά δε θέλεις να δεχθείς εσύ γκολ και έτσι να σου συμβεί το χειρότερο.

Μα έχεις ποικιλία στο παιχνίδι σου

Είναι πολύ σημαντικό να τρυπήσεις την αντίπαλη άμυνα. Ο ιδανικός τρόπος για να το πετύχεις είναι να βγάλεις τη μπάλα στα πλάγια για σέντρα ή να κρατάς τα αντίπαλα μπακ καρφωμένα πίσω. Εάν δε μπορείς να καταφέρεις να σκοράρεις με αυτόν τον τρόπο τότε δώσε εντολή σε έναν από τους μέσους να περάσει μπροστά και έτσι να παίξεις με τέσσερις στην επίθεση.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Σταύρου
Juventus Athens Soccer school Head Coach

 

Τελευταία Νέα