Ο Μουρίνιο τρίβει τα χέρια του με Κόστα

Ο Μουρίνιο τρίβει τα χέρια του με Κόστα

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Ο Μουρίνιο τρίβει τα χέρια του με Κόστα

bet365

Η Premier League βρήκε τον... νέο κακό της στο πρόσωπο του Ντιέγο Κόστα και ο Θάνος Σαρρής γράφει γιατί αυτό δεν χαλάει καθόλου τον Ζοσέ.

Πέρυσι, ήταν ο Λουίς Σουάρες. Τα αγγλικά ΜΜΕ διψούσαν για ένα του λάθος. Ένα του δάγκωμα, ένα «νεγρίτο», ένα χτύπημα εκτός φάσης για να τον καταδικάσουν. Να βγάλουν ψυχολόγους, παλαίμαχους, σχολιαστές για να εξηγήσουν την συμπεριφορά του. Ο ίδιος ο Ουρουγουανός, είχε δηλώσει απελπισμένος από τη συμπεριφορά των Μέσων στο Νησί. Η αποχώρησή του από τη Λίβερπουλ έφερε μεν έναν σκασμό λεφτά στους Ρεντς, ωστόσο η απουσία του είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Όχι μόνο στο Μέρσεϊσαϊντ, αλλά σε όλη την Αγγλία.

Ο φετινός κακός της Premier League ακούει στο όνομα Ντιέγο Κόστα. Ο Βραζιλιανοισπανός είχε ήδη αρκετούς εχθρούς από τις συμπεριφορές που είχε δείξει στην Ατλέτικο Μαδρίτης και κάποιοι τον περίμεναν στη γωνία. Για τον Μουρίνιο, ήταν ο ιδανικός επιθετικός για να ταιριάξει στα «θέλω» του μέσα στο γήπεδο και να λύσει το βασικό πρόβλημα της Τσέλσι την προηγούμενη σεζόν. Το γκολ.

Ο Πορτογάλος δικαιώθηκε 100%. Εντόπισε εκείνο που του έλειπε στην επίθεση. Κάτι που θυμίζει τον Ντιντιέ Ντρογκμπά της πρώτης περιόδου του στο Λονδίνο. Με τον Κόστα βρήκε το εύκολο γκολ, τον τσαμπουκά, τα physical στην επίθεση, το πρέσινγκ, το σπάσιμο νεύρων του αντίπαλου και τις βοήθειες όταν η ομάδα του δεν έχει τη μπάλα. Επίσης, εμπνέει τους συμπαίκτες του: «Ο Ντιέγο αγαπά τη μάχη και μας δίνει κίνητρο. Όταν παίζεις στο πλαί του πρέπει να τα δίνεις όλα. Το βλέπεις σε κάθε φάση, δίνει και τη ζωή του για κάθε μπάλα. Για εμάς, τους παίκτες, είναι πολύ καλό να παίζουμε μαζί του», τόνισε ο Εντέν Αζάρ.

Η παρουσία του, μαζί με αυτή του Φάμπρεγας, για τον οποίο είχαμε γράψει αναλυτικά από την πρώτη κιόλας του εμφάνιση, άλλαξε επίπεδο τους «Μπλε» σε επίπεδο δημιουργίας και εκτέλεσης. Ο Κόστα είναι πρώτος σκόρερ με 17 γκολ, έχοντας δέσει ιδανικά με τη λογική Μουρίνιο.

Από το ματς με τη Λίβερπουλ κι έπειτα, όμως, έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα. Η κίνηση του Τσαν να κλωτσήσει τη μπάλα ενώ ο Κόστα προσπαθούσε να τη μαζέψει οδήγησε σε πάτημα του Γερμανού, ενώ στο δεύτερο μέρος ο πρώην φορ της Ατλέτικο πάτησε και τον Σκρτελ. Τιμωρήθηκε μόνο με κίτρινη και αυτό για τη λογομαχία του με τον Τζέραρντ, που του ζήτησε το λόγο. Όπως όλα δείχνουν όμως δεν θα γλιτώσει την τιμωρία, καθώς η FA του απήγγειλε κατηγορίες, κατόπιν υπόδειξης του διαιτητή. Κατά τα φαινόμενα, θα χάσει τα ματς με Σίτι, Άστον Βίλα και Έβερτον.

Τα σχόλια για τη συμπεριφορά του άρχισαν να έρχονται σε ρυθμούς... χιονοστιβάδας! Τα ταμπλόιντ βρήκαν τον νέο εχθρό τους και είναι δεδομένο πως στο επόμενο επεισόδιο, οι καταδίκες θα πολλαπλασιαστούν. Προφανώς, ο Κόστα το παράκανε, ωστόσο εκείνος που ξέρει καλύτερα είναι ο Ζοσέ Μουρίνιο. Ο Πορτογάλος έσπευσε να στηρίξει τον ποδοσφαιριστή του και την ομάδα του και μάλιστα δέχθηκε πρόστιμο 250.000 λιρών για τα σχόλια του. Δεν είναι εκτός τόπου και χρόνου...

Παλιότερα, παρότι λίγοι το θυμούνται, είχε βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα και ο Ντιντιέ Ντρογκμπά. Ποτέ δεν έδειξε τις επιθετικές τάσεις και τη συμπεριφορά του Κόστα, ωστόσο είχε κάποια ξεσπάσματα και για ένα σημαντικό διάστημα αρκετοί τον κατηγορούσαν για «βουτηχτή και απατεώνα». Το 2006 παραδέχθηκε ο ίδιος ότι βουτάει, αλλά η στάση του «Special One» ήταν η ίδια με τον Κόστα: «Είναι μαχητής. Είναι το είδος του παίκτη με τον οποίο θα πήγαινα στον πόλεμο», τόνισε για τον Ιβοριανό.

Η πίεση των Media είχε φτάσει σε τέτοιο στάδιο, που ο Ντρογκμπά είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι: «Θέλω να φύγω, να αποφύγω όλη την πίεση και τα σκάνδαλα εδώ. Θέλω ένα μέρος που να μπορώ να παίξω ελεύθερα και δεν κάνω πλάκα». Προφανώς αυτό όχι απλά άλλαξε, αλλά ο Ντρογκμπά θεωρείται πλέον από τις πιο εμβληματικές μορφές που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια από την Premier League. Πριν από λίγες μέρες, η Ένωση Ποδοσφαιρικών Αρθρογράφων τον κάλεσε σε δείπνο για να τον τιμήσει. Ξεχνώντας όσα του καταλόγιζε μερικά χρόνια πριν. Σε αυτό, βοήθησε και η στάση του ίδιου. Από ένα σημείο και μετά, όπου οι ίδιοι οι φίλοι της Τσέλσι τον αποδοκίμασαν για μια βουτιά, άλλαξε συμπεριφορά, έχοντας φυσικά την στήριξη του προπονητή του.

Ο Μουρίνιο δεν πρόκειται να σταματήσει να στηρίζει τον Κόστα. Ξέρει, ότι αυτό το νεύρο μέσα στον αγωνιστικό χώρο μόνο καλό μπορεί να κάνει στην ομάδα του, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι κάποιες φορές θα ξεφύγει. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί με τον Πέπε, που όλοι τον έκραζαν και ο Specian One δεν... του τραβούσε το αυτί. Φυσικά, θα προσπαθήσει να περιορίσει τα ξεσπάσματά του. Από το 2008 μέχρι το 2013 στην Primera ο Βραζιλιανοισπανός είχε δει 49 κίτρινες κάρτες. Πέρυσι, σε 36 ματς, πήρε 7. Φέτος, σε μισή χρονιά έχει ήδη φτάσει τις... περσινές του επιδόσεις, ωστόσο υπάρχει ακόμα χρόνος.

Το τρομερό πάθος και η 100% αφοσίωσή του στην Τσέλσι, όμως, είναι δεδομένο ότι ότι δεν θέλει ούτε ο ίδιος ο Μουρίνιο να ξεθωριάσουν. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα τον έχει σε κάποια ματς. Δύσκολα, πάντως, όσο έχει αυτή τη στάση απέναντι στην ομάδα, θα σταματήσει να τον στηρίζει. Και ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον τον δούμε σε δείπνο με τους Άγγλους αρθρογράφους για την συμβολή του στο ποδόσφαιρο της χώρας τους...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.