Ο Μπέιλ στη σκιά του Ρονάλντο (pics+vid)

Ο Μπέιλ στη σκιά του Ρονάλντο (pics+vid)

Gazzetta team
Ο Μπέιλ στη σκιά του Ρονάλντο (pics+vid)

bet365

Ο Μάικλ Κοξ γράφει για τον ρόλο του Γκάρεθ Μπέιλ στη Ρεάλ Μαδρίτης και το πως επηρεάζει τη σχέση του στον αγωνιστικό χώρο με τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Η πρώτη χρονιά του Γκάρεθ Μπέιλ στη Ρεάλ Μαδρίτης ξεκίνησε αργά, αλλά ήταν άκρως επιτυχημένη, καθώς το νικητήριο γκολ στο Copa del Rey και το καθοριστικό σουτ στον τελικό του Champions League ήταν κάποια από τα highlight της χρονιάς.

Στη δεύτερη σεζόν του, ο Μπέιλ διατήρησε το ίδιο επίπεδο, χωρίς όμως να ανεβάσει ρυθμούς, όπως οι περισσότεροι ήλπιζαν. Έτσι, παρότι οι εμφανίσεις του παραμένουν καλές, υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά για το ρόλο του στους Blancos.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ουαλός αποδοκιμάστηκε από μερίδα οπαδών της Ρεάλ Μαδρίτης, επειδή δεν έδωσε πάσα στον Κριστιάνο Ρονάλντο και αποφάσισε να τελειώσει μόνος του τη φάση απέναντι στην Εσπανιόλ.

Το περιστατικό, πήρε υπερβολικές διαστάσεις και το όνομα του Μπέιλ έφτασε να συνδέεται με φυγή από το σύλλογο, με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να ακούγεται ως ένας πιθανός προορισμός. Ωστόσο, συνοψίζει το πρόβλημα του Μπέιλ στη Ρεάλ Μαδρίτης: Όσο καλά κι αν παίζει, πάντα θα αποτελεί το δεύτερο βιολί.

Ο Μπέιλ δεν είναι εγωιστής. Τα στατιστικά δείχνουν ότι δίνει πολύ περισσότερες ασίστ στον Ρονάλντο από ότι ο Πορτογάλος σε αυτόν. Από τότε που ο Μπέιλ πήγε στην Ισπανία, δημιούργησε 9 γκολ για την Ρονάλντο, την ώρα που το αντίθετο έχει συμβεί μόλις μια φορά. Επίσης, έδωσε τη μπάλα στο Ρονάλντο πολλές φορές απέναντι στην Εσπανιόλ και επειδή ο Ρονάλντο συχνά πάσαρε προς τα πίσω, υπήρχαν ελάχιστες κάθετες.

Ένα μεγάλο μέρος όλου αυτού έχει να κάνει με τις τοποθετήσεις. Πέρυσι, ο Αντσελότι άλλαξε το σχήμα σε ένα υβρίδιο μεταξύ 4-4-2 και 4-3-3 στα μέσα της σεζόν, κυρίως για τα μεγάλα ευρωπαϊκά ματς, γεγονός που συντέλεσε στο να παίζουν ο Μπέιλ και ο Ρονάλντο πολύ διαφορετικούς ρόλους.

Ο Μπέιλ ήταν το δεξί άκρο της μεσαίας γραμμής, ο Άνχελ Ντι Μαρία στα αριστερά και στον Ρονάλντο δόθηκε ελευθερία σε έναν πολιορκητικό ρόλο αριστερού επιθετικού, πιθανόν κάτι κοντά σε αυτόν που είχε ο Τιερί Ανρί στην Άρσεναλ. Ο Μπέιλ πάντα έπαιρνε τη μπάλα στα άκρα, ο Ρονάλντο σε πιο κεντρικές θέσεις.

Φέτος, τα πράγματα άλλαξαν. Ο Ντι Μαρία και ο Τσάμπι Αλόνσο αποχώρησαν, ενώ ο Τόνι Κρόος και ο Χάμες Ροντρίγκες αποκτήθηκαν από τους Μερένγκες. Αυτό οδήγησε στην αλλαγή του σχήματος, σε ένα σταθερό 4-3-3, γεγονός που σημαίνει ότι ο Μπέιλ έπρεπε να ανέβει υψηλότερα στον αγωνιστικό χώρο.

Επίσης, υπάρχει και μια αλλαγή στο στιλ, με τη Ρεάλ Μαδρίτης να κυριαρχεί στην κατοχή όλο και περισσότερο. Ο Μπέιλ συχνά παίρνει τη μπάλα στο τελευταίο 1/3 του γηπέδου, αντί να βγάζει αντεπιθέσεις από το κέντρο. Πέρυσι, ήταν απολύτως φυσικό ο Μπέιλ να τροφοδοτεί τον Ρονάλντο και όχι το αντίθετο. Ένας μέσος την έδινε σε έναν επιθετικό.

Φέτος, ουσιαστικά παίζουν τον ίδιο ρόλο σε αντίθετες πλευρές και είναι πιο άμεσα συγκρίσιμοι, ενώ είναι πιο δύσκολο να συνεργαστούν. Αν ο Μπέιλ φάνηκε εγωιστής στο περιστατικό που ακολουθεί στο videο, είναι επειδή ξέρει ότι το παιχνίδι του πλέον έχει να κάνει περισσότερο με τα γκολ, παρά με το να τροφοδοτεί απλά τους επιθετικούς.

Παρόλα αυτά, όταν ο Ρονάλντο και ο Μπέιλ συνεργαστούν, η Ρεάλ αποτελεί μια τρομερή επιθετική δύναμη. Ίσως το καλύτερο παράδειγμα ήταν η νίκη με 2-1 στη Μάλαγα στα τέλη Νοεμβρίου, όταν το δίδυμο συνεργάστηκε για το γκολ που έκρινε το παιχνίδι. Ο Καρίμ Μπενζεμά έμεινε εκτός και η Ρεάλ έπαιξε με τον Ρονάλντο και τον Μπέιλ δίδυμο στην επίθεση, χτυπώντας στην αντεπίθεση την άμυνα της Μάλαγα.

Το γκολ ήταν εντυπωσιακό, επειδή ο Ρονάλντο νίκησε τα αντίπαλα σέντερ μπακ ψηλά και έδωσε τη μπάλα στον Μπέιλ, ο οποίος έτρεξε την άμυνα και τελείωσε ωραία τη φάση. Αυτό παραμένει το μοναδικό γκολ στο οποίο ο Ρονάλντο έδωσε ασίστ στον Μπέιλ. Βασικά, ήταν ένα γκολ αντεπίθεσης. Στην πραγματικότητα, δεν ήταν ένα κλασικό γκολ φετινής Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Ρονάλντο είχε φτιάξει και το πρώτο γκολ για τον Μπενζεμά.

Πέρυσι, το σχήμα λειτούργησε πολύ καλά για τον Μπέιλ, επειδή έπαιζε διαφορετικό ρόλο με τον Ρονάλντο. Αυτή τη φορά, τα πράγματα έχουν γίνει πιο δύσκολα. Βασικά παίζει στην ίδια θέση με τον Ρονάλντο, αλλά είναι χωρίς δεύτερη κουβέντα πίσω του στην αλυσίδα της Ρεάλ.

Αν ο Μπέιλ επικεντρωθεί στην τροφοδοσία του Ρονάλντο, πιθανότατα δεν θα δικαιολογήσει τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τη μεταγραφή του. Αν ψάχνει το γκολ μόνος του, θα φανεί ότι προσπαθεί να επισκιάσει τον Ρονάλντο.

Οι Πρωταθλητές Ευρώπης ελπίζουν απεγνωσμένα να μην τραυματιστεί ο Ρονάλντο κατά τη διάρκεια της σεζόν, αλλά αν χάσει κάποιο παιχνίδι-κλειδί μέχρι τον Μάιο, θα παρουσιαστεί η καλύτερη ευκαιρία του Μπέιλ για να δείξει την αξία του. Και μετά, μπορεί να γίνει ο πρωταγωνιστής...

 

Τελευταία Νέα