Top-5: Αστέρια που έλαμψαν στο Παλέρμο

Top-5: Αστέρια που έλαμψαν στο Παλέρμο

Γιώργος Κοντογεώργης Γιώργος Κοντογεώργης
Top-5: Αστέρια που έλαμψαν στο Παλέρμο

bet365

Με αφορμή τις τρομερές εμφανίσεις του Πάουλο Ντιμπάλα, ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για πέντε παίκτες που έφτασαν στο top level με τη φανέλα της Παλέρμο.

Μπορεί να είναι γνωστός για το χόμπι της απόλυσης προπονητών, όμως ο Μαουρίτσιο Τζαμπαρίνι σίγουρα είναι καλός και σε κάτι άλλο. Η Παλέρμο έχει τα τελευταία χρόνια αναδείξει παίκτες παγκόσμιας κλάσης, όπως είναι ο Πάουλο Ντιμπάλα, ο οποίος στα 21 του πρωταγωνιστεί στην Serie A και έχει τραβήξει τα βλέμματα από όλο τον κόσμο. «Ηδη έχω βρει τον επόμενο Ντιμπάλα, θα τον αποκτήσουμε, δεν είναι Ιταλός. Γελούσαν μαζί μου επειδή έδωσα τόσα χρήματα για έναν 18χρονο, όμως βρήκα έναν σταρ» είπε ο μυθικός πρόεδρος που εξήγησε την στρατηγική. Ομάδες όπως η Παλέρμο ρισκάρουν, δίνουν μεγάλο μισθό για έναν παίκτη που θα γίνει πραγματικός πρωταθλητής. Το μυστικό είναι να δίνεις κάποιους μισθούς όταν ακόμα είναι 18. Οι μεγάλες ομάδες θέλουν τους παίκτες όταν ήδη έχουν γίνει πρωταθλητές». Ο 70χρονος πουλάει μόνο αν δεχθεί μία πρόταση που δεν μπορεί να αρνηθεί και τα τελευταια χρόνια παίκτες όπως οι Παστόρε-Καβάνι γέμισαν τα ταμεία στο «Ρέντζο Μπαρμπέρα». Με αφορμή τον αριστεροπόδαρο Αργεντινό που είναι θέμα χρόνου να φύγει από την Σικελία, πάμε να δούμε το top-5 με τους παίκτες που έριξαν τα φώτα στο Παλέρμο.

Λούκα Τόνι (2003-2005)
Ξεκίνησε την καριέρα του στην Μόντενα και αφού έπαιξε σε Εμπολι, Φιορεντσουόλα, Λοντιτζιάνι, Τρεβίζο, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Serie A το 2000 με την Βιντσέντζα. Το 2003 υπέγραψε στην Παλέρμο που είχε στόχο την άνοδο στην Serie A και τα κατάφερε, αφού ο Τόνι έβαλε 30 γκολ και οδήγησε το κλαμπ στα σαλόνια ύστερα από 30 χρόνια. Την επόμενη σεζόν ο Ιταλός φορ συνέχισε να πυροβολεί, έβαλε 20 στη μεγάλη κατηγορία και κάπου εκεί τον έχασε η Παλέρμο, αφού η Φιορεντίνα έδωσε 10 εκατ. ευρώ και τον έκανε δικό της. Στην πρώτη του χρονιά στην Φλωρεντία ήταν τρομακτικός βάζοντας 31 γκολ στην Serie A, κάτι που δεν έχει κάνει κανένας άλλο επιθετικός εδώ και πολλά χρόνια και αφού το 2006 στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής με την Εθνική Ιταλίας, το 2007 η Μπάγερν έδωσε 19 εκατ. ευρώ και τον πήρε. Με τους Βαυαρούς κατέκτησε το νταμπλ το 2008 και επέστρεψε στην Ιταλία -όπου δεν έχει κανέναν τίτλο- για να παίξει με Ρόμα, Τζένοα, Γιουβέντους, Ελλάς Βερόνα. Πέρυσι έδειξε ότι τα χρόνια δεν τον πτοούν αφού έβαλε 20 γκολ στην Serie A και πρόσφατα έφτασε τα 300 στην καριέρα του σε όλες τις διοργανώσεις.


Αντρέα Μπαρτσάλι (2004-2008)
Αφού ξεκίνησε την παρουσία του στο calcio με ομάδες όπως οι Ροντινέλα, Πιστοϊέζε, Ασκολι, έσκασε μύτη στην Serie A το 2003 με την Κιέβο, στην οποία έμεινε μία σεζόν και έφτασε μέχρι την Εθνική Ιταλίας. Την επόμενη χρονιά πήρε μεταγραφή στην Παλέρμο, έγινε κολώνα στην άμυνα και όταν αποχώρησε ο Εουτζένιο Κορίνι, πήρε το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Στο «Μπαρμπέρα» έμεινε τέσσερα χρόνια, πραγματοποίησε 142 συμμετοχές στην Serie A και σαν παίκτης των Ροζανέρι κατέκτησε με την Σκουάντρα Ατζούρα το Mundial του 2006 παίζοντας στους «16» και τους «8». Το καλοκαίρι του 2008 βρέθηκε πολύ κοντά στην Φιορεντίνα, όμως τελικά μετακόμισε στην Γερμανία, με την Βόλφσμπουργκ να δίνει στους Σικελούς 13 εκατ. ευρώ. Το 2008-09 ο Μπαρτσάλι δεν έχασε ούτε ένα ματς των Λύκων στην Bundesliga στην πορεία προς τον τίτλο. Σε ένα εκπληκτικό deal, τον Ιανουάριο του 2011 η Γιουβέντους τον απέκτησε αντί 300.000 ευρώ και ο Ιταλός στόπερ έχει πανηγυρίσει μέχρι σήμερα 3 Scudetti και 2 Supercoppa με τους Μπιανκονέρι. Με τους Ατζούρι έχει πλέον 50 συμμετοχές.

Φάμπιο Γκρόσο (2004-2006)
Σε ηλικία 17 ετών ξεκίνησε να παίζει στην Ρενάτο Κούρι, έναν χρόνο μετά πήρε προαγωγή και από ρόλο επιτελικού και αριστερού εξτρέμ πέτυχε 47 γκολ. Το καλοκαίρι του 1998 βρέθηκε στην Κιέτι (Serie C2) και -ξανά σαν επιθετικό χαφ- πέτυχε 17 γκολ σε 68 αγώνες. Η Περούτζια ανακοίνωσε την απόκτησή του τον Ιούλιο του 2001, ο Σέρζε Κόσμι τον μετέτρεψε σε αριστερό μπακ και το 2003 έκανε ντεμπούτο στην Εθνική Ιταλίας. Τον Ιανουάριο του 2004 έγινε κάτοικος Παλέρμο, η οποία αγωνιζόταν στην Serie B και βοήθησε τους Ροζανέρι να εξασφαλίσουν την άνοδο και την επόμενη να βγουν στο Κύπελλο UEFA. Σε αυτή έπαιξε σε 33 αγώνες και το 2006 ήταν ένας από τους 4 «Παλερμιτάνους» που κάλεσε ο Μαρτσέλο Λίπι για το Mundial του 2006 στα γήπεδα της Γερμανίας. Μία διοργάνωση με την οποία ταύτισε το όνομά του κερδίζοντας κρίσιμο πέναλτι στους «16» με την Αυστραλία, σκοράροντας στον ημιτελικό με την Γερμανία και ευστοχόντας στο τελευταίο πέναλτι στη ρουλέτα του τελικού κόντρα στην Γαλλία. Η Ιντερ τον είχε κλείσει ήδη, όμως παρά το ονειρικό Παγκόσμιο Κύπελλο δεν έπαιξε ποτέ μπάλα στο «Μεάτσα». Με τους Νεαρτζούρι κατέκτησε το Scudetto, πωλήθηκε στην Λιόν (2007) και επέστρεψε για την Γιουβέντους (2009) με την οποία πήρε επίσης πρωτάθλημα (2011-2012).

Χαβιέρ Παστόρε (2009-2011)
Γεννήθηκε στην Κόρδοβα από Ιταλο-αργεντίνικη οικογένεια και αφού έπαιξε μερικά ματς με την Ταγιέρες πήγε δανεικός στην Ουρακάν. Εγινε αμέσως βασικός, η ομάδα διεκδίκησε μέχρι τέλους το πρωτάθλημα και ο ίδιος έπιασε peak στον αγώνα με την Ρίβερ πετυχαίνοντας δύο γκολ στο ιστορικό 4-0. Οπως ακριβώς έγινε και με τον Ντιμπάλα, αφού ακούστηκε για ομάδες όπως Μίλαν, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, ο Παστόρε ανακοινώθηκε το καλοκαίρι του 2009 από την Παλέρμο, η οποία πλήρωσε συνολικά 8 εκατ. ευρώ για τον κάνει δικό της. Το όνομά του ακούστηκε δυνατά για πρώτη φορά όταν έδωσε την ασίστ στον Καβάνι σε γκολ κόντρα στην Γιουβέντους, όμως συνέχιζε να μπαίνει αλλαγή υπό τις οδηγίες των Βάλτερ Τζένγκα και Ντέλιο Ρόσι. Ο τελευταίος ήταν αυτός που τον έκανε βασικό σαν playmaker πίσω από τους Καβάνι-Μίκολι. Με τον Παστόρε σε εκπληκτική κατάσταση οι Ροζανέρι τη σεζόν 2009-10 'χτύπησαν' έξοδο στο Champions League μέχρι την τελευταία αγωνιστική και έναν χρόνο μετά έγινε το σίριαλ του καλοκαιριού για να τον πάρει τελικά η Παρί Σεν Ζερμέν αντί περίπου 40 εκατ. ευρώ (η Παλέρμο ανακοίνωσε ότι έβαλε στα ταμεία της μόλις 22). Στο Παρίσι έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα (2012-13, 2013-14) και οι ποιότητά του τον έχει φέρει μέχρι την Εθνική Αργεντινής με την οποία έχει 16 συμμετοχές.


Εντινσον Καβάνι (2007-2010)
Η καριέρα του ξεκίνησε το 2005 και στις δύο πρώτες σεζόν έβαλε 12 γκολ με τη φανέλα της Ντανούμπιο. Τον Ιανουάριο του 2007 βρέθηκε στην U-20 της Ουρουγουάης για το πρωτάθλημα της Λατινικής Αμερικής, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 7 γκολ σε 9 αγώνες και η Παλέρμο τον απέκτησε τον Ιανουάριο αντί 4.5 εκατ. ευρώ. Στους Ροζανέρι έβαλε 34 γκολ σε 109 αγώνες στην Serie A και μετά την παρουσία του στην Σελέστε στο Mundial του 2010 τον απέκτησε η Νάπολι δανεικό και στη συνέχεια έδωσε 17 εκατ. ευρώ. Στα τρία χρόνια που έμεινε στο «Σαν Πάολο» λατρεύτηκε όσο λίγοι και έγινε ο απόλυτος ήρωας και το Νο2 στην ιστορία του κλαμπ πίσω από τον Ντιέγο Μαραντόνα. Με τους Παρτενοπέι κατέκτησε ένα Coppa Italia, ήταν μία φορά πρώτος σκόρερ στην Serie A (29 γκολ) και δύο φορές στην 11άδα της χρονιάς. Το καλοκαίρι του 2013 η Παρί Σεν Ζερμέν πλήρωσε τη ρήτρα ύψους 64 εκατ. ευρώ που είχε στο συμβόλαιό του και τον έκανε την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του γαλλικού πρωταθλήματος. Με τους Παριζιάνους κατέκτησε το Championnat και το League Cup το 2013-14 με την Εθνική έχει 69 συμμετοχές και 24 γκολ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης