Premier League: Scorers made in Spain (vids)

Gazzetta team
Premier League: Scorers made in Spain (vids)

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τους κορυφαίους Ισπανούς σκόρερ στην ιστορία της Premier League.

Εκτός από τους Αργεντίνους και τους Βραζιλιάνους που διαχρονικά ευδοκιμούν παντού, η Εθνικότητα που παίζει... σε κάθε γωνιά του κόσμου στις μέρες μας είναι εύκολα οι Ισπανοί. Το ποδόσφαιρό τους έκανε έκρηξη που ακούστηκε σε όλο τον κόσμο με τις επιτυχίες της La Roja σε Euro (2008, 2012) και Mundial (2010) και τα τελευταία χρόνια ποδοσφαιριστές σε κάθε θέση εμφανίζονται σχεδόν σε όλα τα πρωταθλήματα. Αυτό ισχύει και με το παραπάνω στην Αγγλία που ειδικά στις πρόσφατες σεζόν είναι Ισπανοκρατούμενη. Πάμε να δούμε τους πρώτους σκόρερ όλων των εποχών στην Premier League, με όλους από το top5 να είναι εν ενεργεία και τους τέσσερις από αυτούς να παίζουν σήμερα μπάλα στο Νησί.

85 | Φερνάντο Τόρες
Ενας από τους κορυφαίους επιθετικούς που είδε ποτέ η Premier League ήταν ο Φερνάντο Τόρες της Λίβερπουλ. O el nino έβαλε 75 γκολ σε 174 ματς της Primera Division με την Ατλέτικο (2001-07) και το 2007 πήρε μεταγραφή στους Reds αντί 37 εκατ. ευρώ. Από το πρώτο παιχνίδι κόντρα στην Τσέλσι -στο οποίο πέτυχε ένα εξαιρετικό γκολ- μέχρι τη μέρα που πήρε μεταγραφή στους Μπλε, ο Ισπανός είχε άπειρους τρόπους για να σκοράρει. Δεξί, αριστερό, κεφαλιά, τεχνικό, βολέ, το κοινό ήταν ότι η μπάλα βρισκόταν στα δίχτυα από τον υπερπαίκτη, Φερνάντο, ο οποίος μέχρι το 2011 έβαλε 65 γκολ σε 102 αγώνες της Premier League. Σε μία από τις πιο ανεξήγητες περιπτώσεις στην ιστορία του ποδοσφαίρου, μετά τις 27 Ιανουαρίου του 2011 -όταν πήρε μεταγραφή 58 εκατ. ευρώ στην Τσέλσι- ο Τόρες δεν ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος. Σε 110 εμφανίσεις στην κορυφαία κατηγορία στο Νησί με τη Μπλε φανέλα, έβαλε μόλις 20 γκολ για να κλείσει με 85 τέρματα πριν αποκτηθεί από την Μίλαν το καλοκαίρι του 2014.

41 | Μίκελ Αρτέτα
Υστερα από θητεία σε Παρί Σεν Ζερμέν (2001-02), Ρέιντζερς (2002-04) και Ρεάλ Σοσιεδάδ (2004-05) ο Βάσκος χαφ που αποτελεί προϊόν των τμημάτων υποδομής της Μπαρτσελόνα, αποκτήθηκε τον Ιανουάριο του 2005 από την Εβερτον του Ντέιβιντ Μόγιες δανεικός. Πέτυχε το πρώτο του γκολ στο 4-0 κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας και τα Ζαχαρωτά έδωσαν 2 εκατ. λίρες για να τον πάρουν με κανονική μεταγραφή. Ο παίκτης της σεζόν για την Εβερτον τη σεζόν 2005-06 έβαλε με τη φανέλα των Ζαχαρωτών 27 γκολ σε 186 εμφανίσεις στην Premier League και στο φινάλε της μεταγραφικής (31 Αυγούστου) του 2011 η Αρσεναλ τον έκανε δικό της. Με τους Gunners έχει παίξει μέχρι σήμερα σε 100 ματς στο πρωτάθλημα και -αγωνιζόμενος πλέον λίγο πιο πίσω- έχει βάλει 14 γκολ. Ο Αρτέτα δεν έχει παίξει ποτέ στην Εθνική Ισπανίας.


37 | Σεσκ Φάμπρεγας
Είναι 27 ετών και έκανε την πρώτη του 'εμφάνιση' στην Premier League το 2003 σαν παίκτης της Αρσεναλ. Και ο Σεσκ έγινε ποδοσφαιριστής χάρη στην Μπαρτσελόνα, όμως οι Gunners τον 'τσίμπησαν' σε πολύ μικρή ηλικία και τον χάρηκαν μέχρι το 2011. Μέχρι τότε ο κεντρικός μέσος με την εξαιρετική τεχνική πρόλαβε να βάλει 35 γκολ σε 212 αγώνες πρωταθλήματος με την ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ, η οποία τον πούλησε στους Μπλαουγκράνα για 33 εκατ. ευρώ. Υστερα από τρεις σεζόν στην Primera Division με τους Καταλανούς, αποχώρησε από το «Καμπ Νόου» για να επιστρέψει στην Αγγλία και να φορέσει τη φανέλα της Τσέλσι. Το πρώτο μισό της σεζόν 2014-15 είναι μυθικό για τον Φάμπρεγας που έχει δώσει 13 ασίστ, όμως έχει πετύχει και 2 γκολ με τους Μπλε για να φτάσει τη συνολική του επίδοση σκοραρίσματος στα 37 τέρματα.


29 | Χουάν Μάτα
Και αυτός έμαθε τα μυστικά τις μπάλας σε ένα εκ των δύο κορυφαίων κλαμπ της Primera, όμως δεν κατάφερε ποτέ να παίξει στην Ρεάλ Μαδρίτης. Αυτή που τον εμπιστεύτηκε ήταν η Βαλένθια και αφού έπαιξε στο «Μεστάγια» για τέσσερα χρόνια το 2011 πωλήθηκε στην Τσέλσι αντί 27 εκατ. ευρώ και αποκάλυψε ότι ο Τόρες τον έπεισε να μετακομίσει στο Λονδίνο. Στους Μπλε ο αριστεροπόδαρος playmaker έμεινε για 2.5 χρόνια και σε αυτό το διάστημα πραγματοποίησε 82 συμμετοχές στην Premier League και πέτυχε 18 γκολ. Στις 24 Ιανουαρίου του 2014 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Ντέιβιντ Μόγιες έδωσε 45 εκατ. και τον έκανε δικό της και ο 26χρονος από τότε μέχρι σήμερα έχει αγωνιστεί σε 32 αγώνες και έχει βάλει 11 γκολ φτάνοντας τη σούμα του στο πρωτάθλημα Αγγλίας στα 29 γκολ.


27 | Νταβίδ Σίλβα
Οπως και ο Μάτα, ο Σίλβα έγινε κάτοικος Premier League όντας παίκτης της Βαλένθια, στην οποία αγωνιζόταν από μικρός. Μετά τους δανεισμούς σε Εϊμπαρ-Θέλτα, από το 2006 μέχρι το 2010 πρόλαβε να δείξει το σπάνιο ταλέντο του και στις 30 Ιουνίου του 2010 ανακοινώθηκε ότι η Μάντσεστερ Σίτι τον απέκτησε αντί 30 εκατ. ευρώ και από τότε είναι κάτοικος «Etihad». Με το μαγικό αριστερό να κάνει ό,τι θέλει τη μπάλα, ο 29χρονος αποτελεί τον απόλυτο playmaker, όμως εκτός από το να φτιάχνει παιχνίδι και να δίνει ασίστ, ξέρει και να σκοράρει. Ο 87 φορές διεθνής με την Εθνική Ισπανίας κλείνει το top5 των σκόρερ, έχοντας πετύχει με τους Citizens 27 γκολ στην Premier League και ενώ διανύει την πέμπτη σεζόν του στον σύλλογο.

Follow me: Giorgio_Oddo

 

Τελευταία Νέα