Μάρτιν Όντεγκααρντ: Το... θαύμα της Νορβηγίας

Gazzetta team
Μάρτιν Όντεγκααρντ: Το... θαύμα της Νορβηγίας

bet365

Ο Thore Haugstad γράφει για το νέο «παιδί θαύμα» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, τον Μάρτιν Όντεγκααρντ.

Η χρονιά ήταν πολύ καλή για τον Όντεργκααρντ. Στις αρχές του 2014 μόλις είχε κλείσει τα 15 του, χωρίς να έχει κάνει ούτε μία επίσημη εμφάνιση. Ολοκλήρωσε το έτος με όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες να ερίζουν για την υπογραφή του. «Προφανώς μία όμορφη νύφη και πολλοί γαμπροί περιμένουν στα σκαλοπάτια της εκκλησίας», σχολίασε ο πρόεδρος της Μπάγερν Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε. «Ίσως να είμαστε ο καλύτερος γαμπρός».

Κανένας γαμπρός, όμως, δεν έχει επιλεγεί ακόμα, με την οικογένεια Όντεγκααρντ να κάνει το γύρο της Ευρώπης για τις προπονήσεις του νεαρού της μέλους. Η ζήτηση, όμως, είναι κάπως «ασυνήθιστη». Ο Όντεγκααρντ είναι γεννημένος στις 17 Δεκεμβρίου του 1998, είναι ο πιο νεαρός σκόρερ στην ιστορία της πρώτης κατηγορίας της Νορβηγίας, ο πιο νεαρός που έπαιξε με την Εθνική και ο πιο νεαρός που το έκανε γενικότερα σε προκριματικά Euro.

Μετά την πρώτη εμφάνιση ως αλλαγή για την Στρόμσγκοντσετ σε ηλικία 15 ετών και 118 ημερών στις 13 Απριλίου του 2014, ο νεαρός playmaker έχει πετύχει 5 γκολ, ενώ έχει μοιράσει και 7 ασίστ σε 23 ματς πρωταθλήματος. Στο ντεμπούτο του με την Εθνική στο φιλικό με τα ΗΑΕ τον περασμένο Αύγουστο ήταν από τους καλύτερους του γηπέδου και πολύ γρήγορα του δόθηκε η ευκαιρία να κάνει και το ντεμπούτο του στα προκριματικά στο ματς με την Βουλγαρία, δύο μήνες πριν κλείσει τα 16 του!

Making his competitive Norway debut in a Euro qualifier against Bulgaria

Αριστεροπόδαρος, με εξαιρετική τεχνική, επιδέξιος ο Όντεγκααρντ ήδη συγκρίνεται με τον Μέσι και ο κόσμος μοιάζει να βρίσκεται στα πόδια του. Τι είναι, όμως, αυτό που τον κάνει τόσο πολύ να ξεχωρίζει;

«Κόλπα» και τάιμινγκ

Η ταμπέλα του. νέου Μέσι είναι κάτι πολύ πρόωρο, όμως στην περίπτωση του Όντεγκααρντ περιέχει δόση αλήθειας. Ο έφηβος είναι επιθετικός μέσος με χαμηλό κέντρο βάρους, που μπορεί να ντριμπλάρει εξαιρετικά και βγάζει συνεχώς κάθετες πάσες. Ο Ρόνι Ντέλια, πρώην τεχνικός της Στρόμσγκοντσετ και νυν της Σέλτικ, κάποτε τον περιέγραψε ως έναν «ασυνήθιστο Νορβηγό παίκτη».

Όντως, δεν μοιάζει με κανέναν άλλο συμπατριώτη του. Η κουλτούρα του μοιάζει διαφορετική. Οι κινήσεις του με την μπάλα είναι εξαιρετικές. Θα δει τον κενό χώρο και είναι ικανός να περάσει κάθε αντίπαλο, αλλάζοντας γρήγορα την μπάλα στα πόδια του, κάνοντας πιρουέτες. αλά Ζιντάν. Η φινέτσα και η τεχνική του είναι ήδη σε άλλο επίπεδο για την ηλικία του.

Όταν κόβει από τα δεξιά στον άξονα, οι κινήσεις του όντως θυμίζουν εκείνες του Μέσι. Η αντίληψή του είναι εντυπωσιακή. Οι κάθετες πάσες στον κενό χώρο λίγο έξω από την περιοχή είναι το δυνατό του σημείο. Πάντα βρίσκει τη σωστή γωνία, βλέπει τον κενό χώρο και ρυθμίζει κατάλληλα τη δύναμη. Συχνά, όταν συγκλίνει θα παίξει το 1-2 και θα τελειώσει τη φάση με το αριστερό. Σχεδόν σαν κάθε... Αργεντίνος.

Προσγειωμένος έφηβος

Η σύγκριση με τον Μέσι σαφώς και δε σημαίνει τίποτα. Κάποιοι, μάλιστα φοβούνται ότι αντί για τον άσο της Μπαρτσελόνα, υπάρχει κίνδυνος ο Όντεγκααρντ να εξελιχθεί σε νέα περίπτωση Φρέντι Άντου. Υπάρχει, όμως, κάτι σχετικά με τον Νορβηγό, που ξεπερνά ακόμη και τις ικανότητές του. Η νοοτροπία του.

Άσχετα με την ερώτηση που θα του κάνουν, απαντάει πάντα με την ωριμότητα 25χρονου. Όταν του λένε για τα ρεκόρ που έχει σπάσει, εκείνος απαντάει με ταπεινότητα. Όταν του ζητάνε να κάνει ένα σχόλιο για το μέλλον του, εκείνος μιλάει μόνο για το πόσο σημαντικό είναι να μη σταματήσει να εξελίσσεται. Σε ερώτηση για το τι είναι εκείνο που τον κάνει τόσο ξεχωριστό, απλά δεν λέει τίποτα.

Being polite to the press and humble in the spotlight

Με την πίεση συνεχώς να αυξάνεται γύρω του, τέτοιες αρετές είναι θεμελιώδεις για ένα λαμπρό μέλλον. Στο νορβηγικό ποδόσφαιρο ο Όντεγκααρντ είναι μία αχτίδα σε μία κατά τα άλλα δύσκολη πραγματικότητα. Ένας έφηβος στον οποίο έχουν πέσει πάνω όλες οι ελπίδες. Στην Ευρώπη, οι προσδοκίες είναι ακόμη μεγαλύτερες. Έχει προπονηθεί με την Μπάγερν, όπως επίσης με τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ μεταξύ άλλων. Όταν δεν είναι στο σχολείο, ο Όντεγκααρντ έχει να αντιμετωπίσει δεκάδες δημοσιογράφους και το κάνει με ηρεμία. Τα πόδια του είναι ακόμα στο έδαφος.

Μία σημαντική παράμετρος της νοοτροπίας του είναι η έννοια της προοπτικής. Μέχρι τώρα ο Όντεγκααρντ είναι αποκλειστικά αφοσιωμένος στο να συνεχίσει να εξελίσσεται, δεν τον νοιάζουν τόσο πολύ τα γκολ, τα ρεκόρ και τα τρόπαια. Γνωρίζει ότι το μέλλον του είναι πιο σημαντικό από αυτά.

Ο Όντεγκααρντ δεν έγινε τόσο καλός κατά τύχη. Πίσω από την επιτυχία βρίσκεται ο πατέρας του, Χανς Έρικ, ένας πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής με περισσότερα από 300 ματς με την Στρόμσγκοντσετ και την Σάντεφιορντ. Ο Χανς Έρικ είναι πλέον βοηθός προπονητή στην Μιοντάλεν, με την οποία πανηγύρισε την άνοδο στην πρώτη κατηγορία τον περασμένο Νοέμβριο, και είναι από εκείνους που νοιάζονται, δουλεύουν πολύ και πιστεύουν στη νέα γενιά Νορβηγών ποδοσφαιριστών.

Η εξέλιξη

Το σπίτι της οικογένειας στο Ντράμεν, λίγο έξω από το Όσλο, βρίσκεται κοντά σε γήπεδο. Ο πατέρας Όντεγκααρντ θυμάται ότι ο γιος του προπονούταν εκεί για περίπου 20 ώρες την εβδομάδα από ηλικία 7 ετών. Ακόμα και σήμερα, πέρα από τις προπονήσεις με την Στρόμσγκοντσετ, ο Όντεγκααρντ προπονείται μόνος του έξτρα έξι φορές την εβδομάδα.

Η ποσότητα δεν συνδυάζεται πάντα με την ποιότητα και ο Χανς Έρικ θέλει οι προπονήσεις να γίνονται όσο το δυνατόν περισσότερο με μπάλα. Οι περισσότερες ασκήσεις εστιάζουν στην τεχνική. Ντρίμπλα, αντίληψη. Οι συνθήκες γύρω του πάντα ήταν υπέρ του να αναδείξει το τεράστιο ταλέντο του. «Ο πατέρας μου ποτέ δε μιλούσε για νίκες και το να είμαι ο καλύτερος. Το μόνο που τον ένοιαζε ήταν η εξέλιξη και η βελτίωση. Πάντα ήθελε να το διασκεδάζω, να μη νιώθω φόβο και άγχος. Πάντα μου λέει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος στο να κάνεις λάθος. Θέλει να τα κάνω, για να ξαναδοκιμάσω. Πάντα με ενθαρρύνει να χρησιμοποιώ την μπάλα όσο περισσότερο γίνεται», είχε αποκαλύψει ο Όντεγκααρντ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Josimar.

Το μοναδικό ερώτημα σχετικά με τον Όντεγκααρντ είναι το επίπεδο του νορβηγικού πρωταθλήματος. Το ταλέντο του θα φανεί όταν κάνει το βήμα σε ένα μεγαλύτερο πρωτάθλημα. Όμως, είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για τον ίδιο στο να επιλέξει ένα από τα μεγάλα clubs που τον θέλουν. Ας είναι ο γάμος ευτυχισμένος.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα