Άμυνα από τις πτέρυγες

Gazzetta team
Άμυνα από τις πτέρυγες

bet365

Ο διεθνής με την Εθνική Αγγλίας κάτω των 20 ετών Peter Taylor, συμβουλεύει πώς να αποκόψεις τον αντίπαλο με άμυνα από τα άκρα.

ΣΧΕΔΙΟ

Η κύρια δουλειά του πλάγιου επιθετικού από αμυντικής πλευράς είναι να μείνει πίσω από τη μπάλα και να μικρύνει το γήπεδο για τον αντίπαλο. Εάν ο αριστερός οπισθοφύλακας του αντιπάλου μεταφέρει τη μπάλα μπροστά προς το δικό σου μισό του γηπέδου, ο μέσος της ομάδας σου πρέπει να μετακινηθεί προς εκεί και με τον αριστερό σου πλάγιο επιθετικό να συγκλίνει από αριστερά και να τον βάλουν στη μέση.

Όταν ο αντίπαλος αριστερός οπισθοφύλακας πλησιάσει τη γραμμή του κέντρου τότε ο δεξιός σου οπισθοφύλακας ειδοποιεί τον δεξιό πλάγιο επιθετικό ότι τον ελέγχει και έτσι αυτός, δηλαδή ο δεξιός επιθετικός της ομάδας σου, πρέπει τότε να πιέσει τον αντίπαλο αριστερό οπισθοφύλακα.

Πιέζοντας την αντίπαλη ομάδα στο μισό του γήπεδο υποχρεώνεις τον αριστερό οπισθοφύλακα να πάρει μια απόφαση. Πιθανός να επιλέξει να αλλάξει το παιχνίδι στην άλλη πλευρά. Αλλά στο χρόνο τον οποίο χρειάζεται να γίνει αυτό οι παίκτες σου θα μπορέσουν μα αναπροσαρμόσουν τις θέσεις τους και να κλείσουν τον αντίπαλο δεξιό πλάγιο επιθετικό της στιγμής που θα πάρει τη μπάλα. Με αυτό τον τρόπο θα υποχρεώνεις την αντίπαλη ομάδα να παίξει παράλληλα αντί να βγει μπροστά. Γενικά αυτό είναι ένα αρκετά ικανοποιητικό παιχνίδι της μεσαίας γραμμής, άλλωστε, δε μπορείς να σταματάς όλες τις καλές προσπάθειες του αντιπάλου.

Εάν ο δεξιός τους πλάγιος επιθετικός αποφασίσει να μην ακολουθήσει τον αριστερό επιθετικό, όταν αυτός συγκλίνει, τότε πιθανώς ο αριστερός επιθετικός σου δε θα βγαίνει πολύ μπροστά διότι θα πρέπει να έχει την προσοχή του για κίνδυνο στα μετόπισθεν.

Κάνοντας ένα βήμα εμπρός

Αγωνίζεσαι να σταθείς αφού ανέβηκες ένα επίπεδο; Μείνε ο εαυτός σου και κρατήσου γερά.

Να συμπεριφέρεσαι με φυσικό τρόπο

Εάν υπάρχουν κλίκες στα αποδυτήρια η ομάδα θα έχει προβλήματα. Ένας καινούργιος παίκτης πρέπει να παραμείνει ο εαυτός του. Εάν προσπαθήσει να το παίξει ότι είναι κάποιος, οι συμπαίκτες του θα τον απομονώσουν. Μην προσπαθήσεις να μπεις ανάμεσά τους σαν ουρανοκατέβατος και μη δείχνεις νευρικός γιατί θα δώσεις αφορμές.

Μάθε από τους παλιούς παίκτες

Σαν καινούργιος πρέπει να κοιτάς τι κάνουν οι παλαιοί παίκτες για να είναι έτοιμοι την ημέρα του αγώνα. Είχα την ευκαιρία να δουλέψω με το Nick Barmby στην Hull, και συνήθιζα να λέω σε όλους να τον παρακολουθούν στην προπόνηση διότι έκανε τα πάντα σωστά. Παίκτες σε ένα υψηλό επίπεδο είναι εκεί διότι τα κάνουν όλα σωστά.

3. Συνεχίζεις να δουλεύεις όσο σωστά μπορείς

Ο ποδοσφαιριστής πρέπει πάντοτε να λέει στον εαυτό του: «Ανταμείφθηκα και ανέβηκα ένα επίπεδο. Τώρα πρέπει μα συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά». Εάν ο Andy Hessenthaler είχε σταματήσει τη σκληρή δουλειά όταν υπέγραφε στην Watford από μια ερασιτεχνική ομάδα θα είχε χαθεί. Αλλά δε σταμάτησε. Συνέχισε να δουλεύει υπερβολικά και τελικά απεδείχθη μια επιτυχημένη μεταγραφή.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Σταύρου
Juventus Athens Soccer school Head Coach

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα