Πώς να πιέζεις στο παιχνίδι

Gazzetta team
Πώς να πιέζεις στο παιχνίδι

bet365

Κάνε τη ζωή του αντίπαλου για 90 λεπτά πραγματική κόλαση με αλύπητο πρεσσάρισμα χάρη στις συμβουλές του σοφού αρχηγού της Barcelona, Luis Enrique.

Πριν από το «πως», πρέπει να γνωρίζεις το «γιατί»

Είναι δουλειά του προπονητή να αποφασίσει για το στυλ του παιχνιδιού της ομάδας του και για το πώς θα επιτίθεται και πως θα αμύνεται. Όποιο κι αν είναι αυτό η ομάδα πρέπει να είναι αποτελεσματική και στην άμυνα και στην επίθεση. Εάν η ομάδα επιτίθεται καλά αλλά αμύνεται άσκημα τότε δεν γίνεται δουλειά. Ο καλύτερος τρόπος άμυνας είναι να κρατήσουν τη μπάλα κάτω από το κέντρο πιέζοντας ψηλά.

Κάνε την ομάδα να αντιληφθεί κατά την τακτική

Βεβαιώσου ότι η ομάδα καταλαβαίνει καλά την έννοια του pressing. Πρέπει να γίνεται και από τους 11 παίκτες αλλιώς δε θα σου αποδώσει. Η κίνηση των παικτών πρέπει να είναι μαζική. Ένας μεγάλος προπονητής οφείλει να πείσει τους; Παίκτες του να πιστέψουν στο όραμα του και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει ότι θα το εφαρμόσουν. Εάν ένας παίκτης το κάνει μόνο και μόνο διότι του το ζητάει ο προπονητής, αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να το πιστεύει!

Η ταχύτητα σκοτώνει!

Μια καλή ομάδα με καλή φυσική κατάσταση πρέπει να αρχίζει το pressing αμέσως μόλις χάσει τη μπάλα στην επίθεση. Χρειάζεται να ξανακερδίσεις τη μπάλα το ταχύτερο δυνατόν. Προσωπικά θα ήθελα η ομάδα μου αν είναι δυνατόν να έχει 100 τοις 100 κατοχή. Εάν η ομάδα σου παίρνει σωστές θέσεις στο γήπεδο και έχει την κατοχή ο αντίπαλος αργά ή γρήγορα θα κουραστεί. Όταν έχεις κατοχή χρειάζεσαι να έχεις ποιότητα αλλιώς η μπάλα θα πηγαίνει πότε σε σένα και πότε στον αντίπαλο.

Μάθε να σκέφτεσαι εκτός μικρής περιοχής

Μου αρέσει η ομάδα μου να πρεσσάρει. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να υποχρεώσεις τους αντιπάλους να υποπέσουν σε λάθη. Αλλά εάν ένας παίκτης συμπεριλαμβανομένου και τον τερματοφύλακα δεν πρεσσάρει θα έχεις μεγάλο πρόβλημα. Η αντίπαλη ομάδα τότε με την ποιότητα της ή με μακρινές μπαλιές ίσως μπορέσει να αποφύγει την παγίδα σου. Γι’ αυτό το λόγο ο τερματοφύλακας σου πρέπει να παίζει έξω από το τέρμα για να είναι έτοιμος να καθαρίσει.

Πίεσε από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό.

Οι ομάδες που παίζουν πίσω συνήθως αλλάζουν τη μπάλα από τον τερματοφύλακα στον σέντερ μπακ και μετά στον πλάγιο οπισθοφύλακα. Πίεσε τους αρχίζοντας με τον παίκτη ο οποίος βρίσκεται πλησιέστερα σε αυτόν που έχει τη μπάλα. Αυτό φυσικά δε μπορείς να το κάνεις για 90’ γιατί είναι κουραστικό, αλλά δε μπορείς και να μην κάνεις τίποτα. Είναι γενικά λάθος οι ομάδες που προηγούνται με 1-0 να αλλάζουν μετά το γκολ τον τρόπο του παιχνιδιού τους. Εάν κερδίζεις με 1-0 θέλεις να το κάνεις 2-0. Γιατί να παίξεις επιφυλακτικά για να διατηρήσεις το 1-0;

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Σταύρου
Juventus Athens Soccer school Head Coach

 

Τελευταία Νέα