Σφυρηλάτησε ένα κέντρο σε σχήμα διαμάντι

Gazzetta team
Σφυρηλάτησε ένα κέντρο σε σχήμα διαμάντι

bet365

Ο προπονητής της Carlisle, Greg Abbott, λέει ότι εάν το κάνεις αυτό σωστά τότε θα μπορείς να παίζεις ανάμεσα στις γραμμές.

ΣΧΕΔΙΟ

Ο κάθε σχηματισμός εξαρτάται από τους παίκτες τους οποίους διαθέτεις καθώς δε μπορείς να εφαρμόσεις ένα σύστημα το οποίο δεν τους ταιριάζει. Παίζοντας στο κέντρο με σχήμα διαμάντι θα μπορείτε να περνάτε τη μπάλα και να παίζετε ανάμεσα στις γραμμές της άμυνας και του κέντρου και της επίθεσης. Το κλειδί για να γίνει αυτό με επιτυχία είναι η γρήγορη κίνηση της μπάλας και ο υψηλός ρυθμός.

Χρειάζεται επίσης να βοηθούν οι πλάγιοι οπισθοφύλακες αλλά χωρίς υπερβολές γιατί δεν μπορεί να βγαίνουν όλοι οι παίκτες μπροστά.

Το σύστημα διαμάντι απαιτεί ένα μίγμα παικτών οι οποίοι μπορούν να αμύνονται και να επιτίθενται. Στην κορυφή χρειάζεται ένας δημιουργικός και γρήγορος παίκτης ο οποίος να μπορεί να βγαίνει ανάμεσα στα σέντερ φορ όταν γίνονται σέντρες από τα πλάγια.

Οι δύο μέσοι στο κέντρο του διαμαντιού μπορούν να είναι κανονικοί μέσοι, αλλά στη βάση του σχηματισμού χρειάζεται κάποιον καλό χειριστή της μπάλας με ποδοσφαιρικό μυαλό ο οποίος να μπορεί να ενεργεί ακαριαία όταν έχεις τη μπάλα αλλά και όταν τη χάνεις.

Η δουλειά τους είναι περισσότερο να κατευθύνουν το παιχνίδι οριζόντια παρά από τα μετόπισθεν στους επιθετικούς. Το καλό με αυτό το σύστημα είναι ότι δεν έχεις ποτέ έναν παίκτη στο κέντρο λιγότερο αλλά ο κίνδυνος είναι κυρίως όταν παίζεις απέναντι σε ομάδα με γρήγορους πλάγιους μπακ και εξίσου γρήγορους ακραίους, να υπερφαλαγγιστείς.

Αν συμβεί αυτό τότε θα πρέπει να βγάλεις παίκτες στα άκρα για να αποσοβήσουν αυτόν τον κίνδυνο και επίσης όταν χάνεις τη μπάλα τότε οι παίκτες σου θα πρέπει να μπλοκάρουν τους αντιπάλους πλάγιους μπακ.

Πώς να αντιμετωπίζεις έναν δυναμικό αντίπαλο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Ο κ. Άμποτ συμβουλεύει πως να μην κινηθείς από έναν δυνατό αντίπαλο.

  1. Να είσαι ευέλικτος

Μερικές φορές θα πρέπει να έχεις το θάρρος να αλλάξεις ελαφρά το σύστημα με το οποίο αγωνίζεσαι με σκοπό να αντιμετωπίσεις τον αντίπαλο που σε απειλεί. Εάν παίζεις εκτός έδρας και γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι θα έχεις πίεση στον αέρα ίσως τότε θα πρέπει να συμπεριλάβεις στην ενδεκάδα ορισμένους δυνατούς παίκτες ακόμα και εάν αυτοί δεν είναι οι καλύτεροι από τεχνικής άποψης.

  1. Περιόρισε τον αντίπαλο

Εάν είσαι αντιμέτωπος με μια ομάδα η οποία βασίζεται στη φυσική της κατάστασης τότε φρόντισε να τους κάνεις τη ζωή όσον δυνατόν δυσκολότερη. Η αρχή θα γίνει με τον τερματοφύλακα σου ο οποίος θα πρέπει να βγαίνει από το τέρμα του και να πάρει τον έλεγχο της μεγάλης περιοχής στέλνοντας έτσι το μήνυμα στον αντίπαλο ότι δε θα έχουν απέναντί τους ένα εύκολο θύμα.

  1. Στοχοποίησε τον ψηλό τους

Είναι δύσκολο να θυσιάσεις δυο παίκτες βάζοντας τους επάνω σε έναν γιατί ο επιπλέον παίκτης στην ουσία θα σου λείψει μέσα στο γήπεδο. Αλλά εάν ο αντίπαλος διαθέτει έναν παίκτη ο οποίος κάνει πράγματι τη διαφορά στον αέρα βάλε δυο αμυντικούς έναν εμπρός του και έναν πίσω του να τον ελέγχουν. Σε αυτή την περίπτωση θα σε απειλήσει μόνο εάν πάρει την τέλεια μπαλιά.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Σταύρου
Juventus Athens Soccer school Head Coach

 

Τελευταία Νέα