Τζάκσον Μαρτίνες: Από τη φτώχεια στην Πόρτο

Τζάκσον Μαρτίνες: Από τη φτώχεια στην Πόρτο

Gazzetta team
Τζάκσον Μαρτίνες: Από τη φτώχεια στην Πόρτο

bet365

Ο Tom Kundert γράφει για τον Τζάκσον Μαρτίνες, που βρέθηκε στη λίστα του FourFourTwo με τους 100 καλύτερους παίκτες του 2014.

Αν και είχε αποδείξει την αξία του στο σκοράρισμα στη Νότιο Αμερική, λίγοι περίμεναν ο Τζάκσον Μαρτίνες να καλύψει επάξια το κενό που είχε αφήσει ο Ραδαμέλ Φαλκάο το 2012. Ο τελευταίος είχε πετύχει 72 γκολ σε μόλις δύο χρόνια στο Dragao. Πλέον, μπορούμε να πούμε ότι ο Μαρτίνες είναι το ίδιο παραγωγικός.

Μέχρι πρόσφατα είχε ακριβώς τον ίδιο αριθμό γκολ με τον Φαλκάο, έστω και αν χρειάστηκε 20 ματς περισσότερα, όμως όπως και να το κάνουμε τα 75 γκολ σε 110 ματς είναι εντυπωσιακή επίδοση, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι οι συμπαίκτες του τώρα στην Πόρτο δεν έχουν καμία σχέση με εκείνους που είχε πριν από λίγα χρόνια ο συμπατριώτης του. Παίκτες όπως ο Χουλκ, ο Χάμες Ροδρίγκες και ο Μουτίνιο. τάιζαν τον Φαλκάο.

Σε αντίθεση, ο ηγέτης αυτής της Πόρτο είναι ο Μαρτίνες σε πολλές περιπτώσεις. Σουτάρει εξίσου καλά και με τα δύο πόδια, είναι μόνιμη απειλή στον αέρα και έχει το ένστικτο του κυνηγού στην περιοχή, ενώ είναι ικανός για το εξωπραγματικό, όπως το γκολ που πέτυχε επί της Σπόρτινγκ.

Ο πρώτος του προπονητής στους Δράκους, ο Βίτορ Περέιρα, με τον οποίο κατέκτησε το πρωτάθλημα και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην πρώτη του σεζόν στην Πορτογαλία, δεν είχε καμία αμφιβολία για τις ικανότητές του.

«Τον παρακολουθούσαμε για 3 χρόνια. Θα μας κόστιζε πολύ λιγότερο αν τον παίρναμε νωρίτερα, όμως πήγε στο Μεξικό», είχε αποκαλύψει ο Περέιρα μετά το τέλος εκείνης της σεζόν. «Έχει φανταστική τεχνική, δυνατή προσωπικότητα και τα χαρακτηριστικά παίκτη παγκόσμιας κλάσης. Πιστεύω ότι με την εξέλιξή του, τον επαγγελματισμό και την ωριμότητα που έχει δείξει, θα γίνει ένας από τους καλύτερους στον κόσμο».

Πείνα και ντροπή

Η άνοδος του Τζάκσον είναι από τις κλασικές ιστορίες. Το 2004 ο Κολομβιανός επιθετικός τράβηξε την προσοχή της Ιντεπεντιέντε Μεντεγίν, παίζοντας σε ένα τοπικό τουρνουά. Η φτωχή του οικογένεια είχε ίσα-ίσα τα χρήματα για να πληρώσει το ταξίδι των 200 χιλιομέτρων για την πρωτεύουσα από το Κίμπντο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας.

Ο πρώτος του προπονητής, Πέδρο Σαρμιέντο, είπε ότι η σωματοδομή του Μαρτίνες οφειλόταν στον υποσιτισμό. Τότε, ο επιθετικός ήταν ένα ψηλόλιγνο αγόρι. Όλα αυτά λόγω της φτώχειας. «Δεν έτρωγε καλά και πεινούσε τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Παρά το γεγονός ότι ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, οι συνθήκες ήταν κάκιστες. Εγώ του αγόρασα ρούχα, ώστε να είναι σε θέση να προπονηθεί. Ήταν πάρα πολύ φτωχός. Ουσιαστικά άπορος», είχε αποκαλύψει ο Σαρμιέντο στο Maisfutebol.

Για να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα ο Μαρτίνες δεν έλεγε τίποτα από ντροπή. «Ήταν ένα τείχος σιγής και ντροπής. Πάντα αργούσε στην προπόνηση. Του φώναζα, όμως δεν απαντούσε. Τότε ήταν που οι άλλοι μου είπαν ότι δεν είχε χρήματα και ερχόταν με τα πόδια. Δύο ώρες δρόμος! Τον πίεσα να μου μιλήσει και παραδέχθηκε ότι δεν είχε ούτε πέσο στην τσέπη του. Η οικογένειά του περνούσε δύσκολες στιγμές και δεν μπορούσε να τον βοηθήσει οικονομικά. Τον πήρα μαζί μου και τον φιλοξένησα στο σπίτι μου», συνέχισε ο Σαρμιέντο.

Η φήμη του ταλέντου του και τα χρήματα που κερδίζει πλέον κάνουν εκείνες τις μέρες να μοιάζουν πολύ παλιά. «Όταν ήρθε από τον πάγκο για να κάνει το ντεμπούτο του για λίγα λεπτά, οι οπαδοί τον αποδοκίμασαν έντονα. Ήμουν από τους ελάχιστους που πίστεψαν σε εκείνο το λιγνό παιδί. Ένιωσα ότι το είχε μέσα του και δεν τον παράτησα. Κάποιοι από τους οπαδούς του έκαναν τη ζωή δύσκολη, έτσι έπρεπε να περιμένω πριν τον ξαναβάλω να παίξει. Ταξιδέψαμε στην Μπουκαραμάνγκα και τον ξεκίνησα βασικό. Τους διέλυσε. Οι οπαδοί από τότε του έδειχναν σεβασμό», αποκάλυψε ο Σαρμιέντο.

Το πρώτο του μηνιάτικο στην Ιντεπεντιέντε ήταν περίπου 400.000 πέσος (172 ευρώ). Ελάχιστα. Ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Φερνάντο Χιμένες, είπε στο Maisfutebol: «Μετά από συζήτηση με τον προπονητή, καταλάβαμε ότι τα πράγματα για τον Μαρτίνες ήταν πολύ δύσκολα. Είχε μία αρνητική, λυπημένη αύρα γύρω του. Κάθισα μαζί του πριν κάνει το ντεμπούτο του και του είπα: από αύριο θα παίρνεις 800.000 πέσος τον μήνα. Δεν τον έχω ξαναδεί να χαμογελάει έτσι».

Παρά την αρχική αμφισβήτηση από τους οπαδούς, ο Χιμένες θυμάται ότι από την πρώτη του εβδομάδα στην ομάδα ο Τζάκσον είχε αφήσει το προπονητικό τιμ με το στόμα ανοιχτό. «Την 5η μέρα των προπονήσεων είχαν ήδη πειστεί. Που τον ανακάλυψες, με ρωτούσαν. Θα γίνει αστέρι!».

Η άνοδος

Έτσι, έχοντας πείσει τους πάντες για την αξία του, πέρασε από την Γιαγκουάρες στο Μεξικό, πριν έρθει στην Ευρώπη και στην Πόρτο. Το ερώτημα παραμένει: μπορεί να κάνει το επόμενο και μεγαλύτερο βήμα στην καριέρα του; Η φυσική κατάσταση δε θα είναι πουθενά πρόβλημα. Ούτε οι τραυματισμοί, ούτε η δύναμη.

Ίσως τα λίγα του γκολ (6 σε 19 ματς) στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τα προηγούμενα χρόνια να εξηγεί γιατί μεγαλύτεροι σύλλογοι δεν χτύπησαν την πόρτα της Πόρτο ακόμα. Βέβαια, έχει χάσει και κάποιες τεράστιες ευκαιρίες, που μαζί με τις φτωχές του επιδόσεις στις εκτελέσεις των πέναλτι, μειώνουν τις πιθανότητες ακριβής μεταγραφής.

Συνεχώς, όμως, βελτιώνεται. Φέτος, έχει 6 γκολ σε 7 εμφανίσεις, ενώ σκόραρε και στο Μουντιάλ με την Κολομβία. Οι επίδοξοι μνηστήρες, φυσικά, έχουν να ανησυχούν και για την τεράστια ρήτρα του, που τον περασμένο Αύγουστο μειώθηκε από τα 40 στα 35 εκατ. ευρώ, με την υπογραφή του νέου του συμβολαίου. Με τον Τζάκσον να είναι πλέον 28 ετών η μεταγραφή είναι ή τώρα (δηλαδή το καλοκαίρι) ή ποτέ…

 

Τελευταία Νέα